Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
14621
De la 07 Ianuarie 2003
122874688

Kusturica ne dovedeşte că ”Viaţa e un miracol”

  • 13 March 2008, 23:00
În Bosnia anului 1992, veştile despre un posibil război încep să fie tot mai dese. Cu toate acestea, localnicii aleg să întoarcă spatele acestei ameninţări până în clipa în care ea va deveni realitate şi continuă să trăiască cu acea frenezie tipic balcanică, pentru că ”Viaţa este un miracol” – după cum crede Emir Kusturica, regizorul acestui film ”optimist într-un fel plin de tristeţe”, după cum el însuşi spune.
Difuzat de Pro Cinema sâmbătă, 15 martie, de la ora 23:00, în cadrul emisiunii ”CineTePrinde” prezentată de Cristian Tudor Popescu, ”Viaţa e un miracol” i-a adus lui Kusturica marele premiu al Festivalului de la Cannes, dar şi premiul Cesar pentru cel mai bun film din Uniunea Europeană, în anul 2005. Deşi fundalul pe care se petrece acţiunea filmului este unul tragic – războiul care a afectat Bosnia în anii 90, Kusturica, la fel ca şi personajele peliculei sale, refuză să aibă o viziune tragică şi se încăpăţânează să creadă în miracole.
Luka, un inginer sârb, trebuie să construiască o cale ferată într-o localitate bosniacă pentru a da astfel undă verde turismului în zonă. Dar ce se poate face atunci când războiul ameninţă să-ţi strice planurile? Simplu - îl ignori! Aceasta este posibil însă doar până în momentul când fiul lui Luka este chemat în armată, iar soţia sa fuge cu un muzician ungur. Viaţa lui Luka devine un câmp de luptă, însă apariţia lui Sabaha, o ostatică musulmană, deşi iniţial complică lucrurile, demonstrează că până la urmă viaţa chiar e un miracol.
Emir Kusturica este, alături de Ranko Bozic, şi scenaristul acestui film, iar coloana sonoră aparţine trupei ”No smoking Orchestra”, în care regizorul cântă la chitară bass.
Deşi filmul lui Kusturica a fost un mare succes atât în ceea ce priveşte critica de specialitate, cât şi la box-office (a avut încasări de 106.000 de euro doar în week-end-ul lansării), britanicii au insistat ca o anumită scenă să fie tăiată din film. Este vorba despre secvenţa în care o pisică se năpusteşte asupra unui porumbel. Pentru Kusturica, scena este metaforică, referindu-se la idealiştii care sunt o pradă atât de uşoară pentru persoanele calculate, mai ales în timpul unui conflict. ”Nu pot să înţeleg modul în care funcţionează minţile englezilor!”, spunea Kusturica, refuzând categoric să taie secvenţa din film. ”Ei au ucis milioane de indieni şi africani şi o iau razna din cauza unui singur porumbel sârbesc. Ei bine, cînd am filmat porumbelul era deja mort. Aşa l-am găsit!” a mai adăugat Kusturica, care a răspuns britanicilor că nu-şi va cenzura filmul din cauza.... ”minunatului vrăjitor din Oz”. (Nicoleta Alexa)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Coroană de cristal pentru Bianca
Handicapul şi cu rampa nu se prea împacă... la Finanţe
Primarii se vor face parteneri pentru o administraţie de calitate
Patronatele vor primi forţă de muncă după bunul plac
Hai vino iar în Gara noastră mică!
Comentariul comentariilor (LXXIV)
(Ioan Rotundu)
Marea cacealma
Atentat asupra premierului Topirceanu
Ample proiecte de viitor la final de mandat
Pasibil de închisoare pentru dublă abatere rutieră
Adevăraţii “Bărbaţi moderni” iau lecţii de seducţie
Botoşănencele pot merge liniştite un salon de înfrumuseţare
Mai nou, ca să fenteze munca, şomerii se declară analfabeţi
secretarii de primării ateste sub semnătură starea de analfabetism
Vrea să angajeze „translator” pentru a se putea înţelege cu ţiganii
Medicii din spital vor fi apelaţi prin interfon
Etapa naţională a Olimpiadei de română va fi la Botoşani
Concursul Naţional de Interpretare Instrumentală organizat de Liceul de Artă Botoşani
Ucrainenii au fost impresionaţi de Şcoala Populară de Arte
Scârba era alături
Horoscop
Program TELE'M Botoşani, vineri, 14 martie
Caută colegă
Publicitate Comat Giurgiu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog