Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24040
De la 07 Ianuarie 2003
122884107
La 70 de ani de la Dictatul de la Viena

CESCH solicită clasei politice toleranţă zero pentru discursuri revizioniste

  • 30 August 2010, 23:00
Documente: în perioada celor 4 ani de ocupaţie maghiară, s-a urmărit: „exterminarea românilor din Ardealul de Nord; sărăcirea completă şi înfometarea sistematică şi totală a elementului românesc; constrângerea prin diferite mijloace barbare şi sub diferite pretexte la părăsirea Ardealului de Nord; maghiarizarea românilor rămaşi."
„La împlinirea a 70 de ani de la Dictatul de la Viena solicităm clasei politice româneşti, mediului academic, reprezentanţilor societăţii civile şi ai mass-media să adopte o poziţie fermă faţă de prezenţa în spaţiul public românesc a unor discursuri , revizioniste, autonomiste şi antiromâneşti," se arata in apelul Centrului European de Studii Covasna Harghita, preluat de Romanian Global News.
„La împlinirea a 70 de ani de la Dictatul de la Viena, adoptat la 30 august 1940, în urma hotărârilor lui Hitler şi Musolini, prin care Transilvania de Nord-Est a fost smulsă din trupul ţării şi cedată Ungariei hortiste, Centrul European de Studii Covasna-Harghita (CESCH) va tipări „Studiul documentar asupra atrocităţilor comise de unguri faţă de populaţia română din Ardeal în perioada 1940 -1945", document elaborat de Biroul Contrainformaţii din cadrul Marelui Stat Major al Armatei Române, aflat în arhiva Ministerului Apărării Naţionale şi alte documente inedite din fondurile arhivistice aflate în păstrarea Arhivelor Naţioanle. În paginile acestor documente, sunt redate o cantitate impresionantă de informaţii despre manifestările de maximă intoleranţă ale armatei şi populaţiei civile maghiare faţă de populaţia românească, instituţiile identitare - în primul rând bisericile ortodoxe şi greco-catolice şi şcolile în limba română - instituţiile şi asociaţiile culturale, presa în limba română, monumentele de for public şi tot ceea era românesc. Datele concrete despre toate aceste manifestări sunt prezentate cronologic, sub forma unor tabele grupate în următoarele capitole: pe timpul evacuării Ardealului de Nord (1940); pe timpul ocupaţie; pe timpul retragerii armatelor germano-maghiare din toamna anului 1944; după retragerea trupelor germano-maghiare, până în primăvara anului 1945. Tabelele cuprind următoarele rubrici: data şi locul unde s-a produs faptul; natura abuzurilor şi atrocităţilor comise; numele şi adresa celui care a suferit; indicaţiile asupra celor care au comis abuzuri şi atrocităţi; cine declară.
Mişcarea revizionistă maghiară, din perioada 1919 -1940, care a promovat ura faţă de români şi dorinţa de răzbunare faţă de pretinsa nedreptate istorică cauzată prin tratatul de la Trianon, şi-a arătat pe deplin roadele. Documentele consemnează atrocităţi de o cruzime inimaginabilă: jafuri, distrugeri, asasinate în masă şi individuale, schingiuiri, expulzări, deportări, persecuţii, maltratări, arestări ilegale, internări în lagăre şi închisori, trimiterea în detaşamente de lucru, iar bărbaţii între 18-60 de ani pe front, în linia întâi, profanări, jafuri şi distrugeri de biserici şi monumente istorice ş.a. Pe baza unor legi rasiale au fost efectuate confiscări, exproprieri, rechiziţii ale proprietăţilor româneşti şi ridicarea autorizaţiilor de funcţionare a firmelor româneşti.
Şcolile româneşti de toate categoriile au fost desfiinţate. Limba română s-a interzis cu desăvârşire în toate instituţiile şi nu era permisă nici în localurile publice sau pe stradă. Aproape toţi preoţii ortodocşi şi greco-catolici au fost expulzaţi, iar majoritatea credincioşilor români din localităţile etnic mixte, obligaţi să treacă la confesiunile de expresie maghiară. Majoritatea bisericilor româneşti au fost profanate, jefuite şi devastate, iar 23 de biserici ortodoxe şi greco-catolice din fostele judeţe Odorhei, Ciuc şi Treiscaune au fost dărmate samavolnic. În concluzie - se menţionează în documentele cercetate - în perioada celor 4 ani de ocupaţie maghiară, s-a urmărit: „exterminarea românilor din Ardealul de Nord; sărăcirea completă şi înfometarea sistematică şi totală a elementului românesc; constrângerea prin diferite mijloace barbare şi sub diferite pretexte la părăsirea Ardealului de Nord; maghiarizarea românilor rămaşi."
Vor fi de asemenea publicate materialele prezentate în cadrul simpozionului 70 de ani de la declanşarea Marelui Refugiu Românesc, oragnizat la Sf. Gheorghe în 25 iunie 2010.
Consiliul director al CESCH face un apel la clasa politică românească, mediul academic, reprezentanţii societăţii civile şi ai mass-mediei să adopte o poziţie fermă faţă de prezenţa în spaţiul public românesc a unor discursuri nostalgice, revizioniste, autonomiste şi antiromâneşti.
La împlinirea a 70 de ani de la începutul acestui calvar românesc, făcând o paralelă cu vremurile pe care le trăim, considerăm că asemenea mesaje prezente în principal în unele segmente ale mass-media de limbă maghiară, în ultimii 20 de ani, pot produce acumulări la nivelul mentalului colectiv maghiar care, formând o masă critică în rândul cetăţenilor, pot îndemna la violenţă, la conflicte cu urmări incalculabile pentru convieţuirea paşnică a românilor şi maghiarilor, din această parte de ţară, pentru multe generaţii viitoare", se arata in apelul Centrului European de Studii Covasna Harghita, preluat de Romanian Global News.
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Program Tv SOMAX, marţi, 31 august
Balamucul din Centrul vechi al Botoşanilor
Bancul zilei: Sfatul pompierului
Manifestanţii care organizează proteste neautorizate vor primi o bâtăîin cap
Presa de la Teheran a numit-o "prostituată" pe Carla Bruni
Telocitele - un nou tip de celule descoperite de cercetătorii de la Victor Babes
Crin Antonescu are naivităţi; PNL a negociat cu PDL la ANI
Un gest care m-a emoţionat profund
Ţigări de peste 4600 lei confiscate la sfârşit de săptămână
Volkswagen căptuşit cu mii de ţigarete de contrabandă
Prestaţii excepţionale ale Ansamblului Cultural „Trei Generaţii” la Soroca, Străşeni şi Căpriana
Trei grenade descoperite la Cop ălău şi Mihai Eminescu
Angajaţii primăriilor Leorda şi Dimăcheni fac muncă patriotică
E.ON a tulburat apele în Botoşani
Subprefectul Daniel Moruzi cere de lucru
Accident rutier la Corni
Medicii avertizează Guvernul că nu-i momentul introducerii coplăţii
Guvernul Boc a pus gând rău şi alocaţiilor pentru copii
O nouă pacoste pe capul românilor: ţânţarii ucigaşi
Huţuleac nu mai vrea internări la urgenţe medicale
Huţuleac nu mai vrea internări la urgenţe medicale
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog