Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Pamflet
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
19590
De la 07 Ianuarie 2003
122879657

La Flămânzi, liceenii îşi răscumpără absenţele cu bani

  • conducerea liceului spune că preţul a fost negociat cu părinţii
  • 25 November 2007, 23:00
Un cadru didactic a reclamat faptul că la Grupul Şcolar "Nicolae Bălcescu", sub oblăduirea directoarei adjuncte Mihaela Ştefănucă, se petrec grave nereguli financiare. Concret, reclamaţia viza faptul că unui mare număr de elevi de la de la specialitatea Arte şi Meserii i s-a oprit, pe statul de plată, de către directoarea adjunctă şi de secretara unităţii de învăţământ, sume nejustificat de mari din bursa “Bani pentru liceu” repartizată elevilor în primele două luni ale anului şcolar 2007/2008.
Pentru a lămuri lucrurile, în dimineaţa zilei de vineri m-am deplasat la liceul din Flămânzi unde am discutat despre problema ivită atât cu directoarea adjunctă Mihaela Ştefănucă cât şi cu directoarea şcolii, profesoara Maria Dariciuc (foto). Am aflat că, la începutul acestui an şcolar, elevii şi elevele din clasele a IX-a, a X-a şi a XII-a C şi D de la SAM Flămânzi au efectuat practica obligatorie la SC PRISLACT Flămânzi, la Ferma Viticolă Rădeni, la Cabinetul medicului veterinar Dumitru Micuţaru şi la o societate pe profil agricol din Prăjeni. “În urma efectuării zilelor de practică, beneficiarul virează nişte bani în contul şcolii. Elevii care absentează nemotivat de la practică, sunt obligaţi să plătească, conform regulamentului de ordine interioară, la un preţ modic, stabilit împreună cu părinţii, zilele de practică. Deci, cine nu participă la orele de practică, plăteşte! Noi primim de la maiştri lista elevilor care absentează nemotivat şi, în conformitate cu aceasta, stabilim sumele care trebuie plătite de elevi absenţi către Grupul Şcolar”, ne-a explicat directoarea Ştefănucă.
Detaliind şi mai mult lucrurile, directoarea Dariciuc ne-a spus că din cauza absenţelor la practică elevii de la SAM îşi pot pierde bursele “Bani de liceu”, acestea fiind retrase automat elevilor care adună 20 de absenţe nemotivate într-un an şcolar. “Cum 20 de absenţe echivalează practic cu trei zile de practică, noi, cei din conducerea şcolii, am stabilit, împreună cu comitetul reprezentativ al părinţilor, ca în situaţia extremă în care, din diverse motive, elevii nu se pot prezenta la practică, să plătească din bursă, cu 10 RON, ziua respectivă, fără să li se pună absenţe în catalog. A fost o măsură aprobată de părinţi, prin care am încercat, într-un fel, să stopăm fenomenul absentismului. Dacă există contestaţii, vom renunţa la această metodă şi vom trece absenţele în catalog şi atunci veţi vedea câţi elevi de la SAM vor pierde bursa “Bani de liceu”, a declarat directoarea Dariciuc.
Acesta este motivul pentru care joi, când s-au acordat bursele pe lunile septembrie şi octombrie, mai multor elevi, şi se pare că au fost chiar şi câte 10-15 în fiecare dintre clasele amintite, li s-a oprit, din bursa “Bani de liceu”, contravaloarea absenţelor de la practică, respectiv 10 RON pentru fiecare zi nemotivată. “Pentru fiecare clasă se taie chitanţă colectivă, banii intră în şcoală prin contabilitate, sunt preluaţi cu ordin de încasare şi depuşi cu ordin de depunere în trezorerie, deci nu se fac afaceri cu banii copiilor”, ne-a mai spus directoarea Dariciuc.
Tot de la acesta am mai aflat în final că “există chiar elevi care ne-au spus că, în loc să plătească 30-40 de RON la străini pentru desfăcat, rămân chiar ei acasă şi efectuează lucrările agricole respective, preferând să plătească la liceu ziua de practică”.
Un sigur lucru rămâne neclarificat. Cât de legală este măsura dispusă de conducerea şcolii, chiar dacă există acordul părinţilor? Legea nu permite ca din bursele, alocaţiile şi indemnizaţiile elevilor să se facă vreo reţinere financiară. Apoi, metoda aplicată aduce mai mult cu o răscumpărare în bani a absenţelor, decât cu o stimularea metodelor de instruire practică. Poate că cei din conducerea IŞJ, luând act de situaţia creată la această unitate şcolară din Flămânzi, vor cerceta situaţia şi vor stabili cât de legală este măsura adoptată. (B.P.F.)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Cum au devenit romanii romi
Impunerea apelativului "romi" pentru ţigani a creat o confuzie păguboasă pentru imaginea României
Filiala Cartel ALFA Botoşani şi-a ales conducerea
comunicat de presă
Femei fidele
Creier cu sos de roşii
Horoscop
“Drumuri fără frontiere pentru o Europă Unită“
Cine şi de ce a pus leul la slăbit?
Ioan Rotundu
Ce se întâmplă când aplicarea legii rămâne la cheremul funcţionarului public
Transportatorii botoşăneni vor fi controlaţi de OJPC
Aparate de sterilizare performante în spitalele botoşănene
Juristul Niţu vrea să repare abuzurile strecurate în legea sănătăţii
Botoşănenii au liber la cules căpşuni în Spania
Apartamente debranşate pentru că sunt nelocuite
"Aripi deschise" la a V-a ediţie
Haosul din sistemul asigurărilor de sănătate
Elevii Liceului Teoretic Nicolae Iorga îşi arată respectul pentru natură
Teatrul se laudă cu 8 premiere într-un an calendaristic
Ciclişti din numeroase ţări vor lua startul din Botoşani
O nouă măsură socială pentru persoanele vârstnice
Flutur taie cale dreaptă celor de la ANL Cişmea
Campania electorală a fost marcată de numeroase abateri
Primarul zice că vom avea patinoar… de Sf. Nicolae
Picanterii electorale petrecute sub semnul lehamitei
Scrisoare de mulţumire către Stolojan
Cârcotaşul
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog