Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
23933
De la 07 Ianuarie 2003
122909582

La Ipoteşti, preotul Tincu continuă să pângărească memoria titanilor culturii româneşti

  • Ioan Rotundu
  • 29 November 2017, 23:00
După semnalul tras de Jurnalul că la biserica Ipoteşti situată în perimetrul Memorialului „Mihai Eminescu”, preotul paroh Valentin Tincu (foto) şterge pictura originală a bisericii şi alte mijloace media locală s-au alăturat demersului nostru. De menţionat că primii care au luat atitudine faţă de gestul necugetat al preotului au fost cei din conducerea Memorialului Ipoteşti, însă preotul şi-a văzut de interesele sale meschine, neţinând cont că distruge o pictură ce poartă în ea memoria titanilor culturii româneşti precum Mihai Eminescu, Nicolae Iorga şi scriitorul Cezar Petrescu.
Dacă pe moment preotul a oprit lucrările, a încuiat biserica şi a fugit din faţa presei, ulterior a revenit şi a continuat să şteargă pictura de pe pereţii interiori. A fost anunţată Poliţia care s-a deplasat la faţa locului dar preotul a susţinut că deşi biserica este monument istoric, el are toate avizele necesare, fără însă a le face publice.
Faţă de atitudinea agresivă a preotului a fost înştiinţată Academia Română dar şi academicianul Eugen Simion ca şef al Secţiei de Filologie şi Literatură care cunoaşte din vizitele sale la Ipoteşti cât de valoroasă este pictura din biserică pentru patrimoniul culturii româneşti.
Totodată a fost informată în scris şi Mitropolia Iaşi. Din nou lucrările au fost sistate până la venirea unei comisii din partea Academiei şi a Mitropoliei. Cum am mai arătat, această pictură este unică în România prin faptul că sfinţii au fost pictaţi cu aura neagră în semn de doliu după moartea poetului Mihai Eminescu. Aurele au fost pictate în negru ca cererea istoricului Nicolae Iorga, cel care împreună cu scriitorul Cezar Petrescu a organizat o subscripţie publică şi au strâns bani pentru ridicarea şi pictarea bisericii.
Biserica s-a construit între anii 1929 – 1939 când a fost sfinţită. Preotul Valentin Tincu susţine că pictarea în negru a aurei a situat pictura în afara canoanelor Bisericii Ortodoxe şi de aceea trebuie ştearsă şi înlocuită cu o pictură care să se încadreze în cerinţele BOR.
Preotul Tincu trece peste faptul că această biserică a fost sfinţită, deci s-a considerat la acea vreme că totul este conform canoanelor BOR. Lăcaşul de cult a fost sfinţit la 15 iunie 1939, cu prilejul aniversării a 50 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu, de către mitropolitul Irineu Mihălcescu al Moldovei. Cu acest prilej, Nicolae Iorga a plantat un brad argintiu în faţa bisericii.
Mai mult, biserica s-a bucurat la acea vreme şi de binecuvântarea patriarhului Miron Cristea, primul patriarh al BOR dar care n-a mai prins în viaţă ziua de sfinţire pentru că a murit în martie 1939. În schimb, patriarhul Nicodim Munteanu care l-a urmat în fruntea BOR n-a obiectat faţă de modul în care a fost pictată şi sfinţită biserica.
Vine acum un preot dornic de înavuţire şi îşi bate joc de simbolurile culturii româneşti pentru că aurele negre ale sfinţilor nu-l ajută să scoată suficienţi bani de la creştinii satului Ipoteşti. O repictare a bisericii i-ar da prilejul să scoată şi el un ban de pe urma fondurilor alocate şi a banilor din colecte publice că prea de mult timp priveşte cu fiind la colegii săi de sutană care au maşini de lux, apartament la oraş şi chiar o căsuţă de vacanţă la munte.
Preotul paroh Valentin Tincu nu este primul care pângăreşte valorile de patrimoniu ale culturii româneşti, motiv pentru care nu va trebui lăsat nepedepsit. Trebuie spusă stavilă avântului de monopol al preoţilor asupra monumentelor istorice. Şi asta până nu va fi prea târziu şi se va produce ireparabilul!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei de 30.11.2017
Bancul zilei: Reproş nehustificat
Bitcoin a sarit si de pragul de 10.000 dolari
O firma care importa imbracaminte din Turcia a prejudiciat bugetul cu circa 45 de milioane de lei
BERD devine actionar minoritar al Black Sea Oil & Gas, ajungand astfel investitor in Marea Neagra
Reactia Facebook dupa ce unii romani care au postat materiale legate de proteste au avut conturile blocate:
A fost o eroare a sistemelor noastre
PNL a elaborat propria rezolutie a Parlamentului,
dupa scrisoarea lui Dragnea si Tariceanu, si cere discutarea ei in sedinta comuna miercuri: "Parlamentul României reafirmă susținerea pentru parteneriatul strategic România - SUA"
Fotografia de moment. SUA avertizeaza, PSD accelereaza
Deputatii USR au protestat parasind sedinta de plen si s-au dus la biroul lui Dragnea
Dan Barna: Considera ca avea dreptul sa raspunda SUA in numele Parlamentului, a avut o atitudine neutro-condescendenta
Primaria Sectorului 1 da 10 milioane lei pentru Catedrala Mantuirii Neamului.
Ce sume au mai alocat primariile din Bucuresti
Guvernul a aprobat majorarea salariului minim brut la 1.900 lei lunar
Comisia de buget a Senatului modifica OUG privind Codul Fiscal: Impozitul pe cifra de afaceri, optional
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog