Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Pamflet
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
27507
De la 07 Ianuarie 2003
122913156

La Zalău, romanii românilor se vor întâlni cu romanii ungurilor

  • 1 August 2008, 23:00
Sambata si duminica, la Zalau, asociatia clujeana Terra Dacica Aeterna (prima asociatie din Romania care are ca scop declarat reconstituirea cit mai fidela a unor aspecte din viata cotidiana - civila si militara - a dacilor si romanilor) va participa la manifestarile incluse in programul Zilelor romane , alaturi de trupe deja consacrate din Ungaria si Germania, ca “Legio XV Apollinaris”, “Collegium Gladiatorium” sau “Familia Gladiatoria Pannonica”.
O adevarata performanta pentru o asociatie care a pornit, initial, doar de la un “vis”: acela de a crea un loc, un spatiu in care rivalitatile dintre daci si romani sa se manifeste pasnic in ateliere de lucru si in reprezentatii menite sa invete si sa ii destinda in acelasi timp pe cei implicati.
“Ideea frumoasa de a crea un grup care sa puna in scena secvente din viata militara si religioasa a dacilor si a romanilor a fost pusa la incercare in primul rind de gasirea celor cu adevarat interesati de asa ceva:
oameni care sa doreasca nu doar sa isi ia din timpul personal, ci sa si cheltuiasca sume semnificative pentru aceasta! Furnizori de echipamente militare romane se gasesc in toata Europa, dar preturile te aduc repede cu picioarele pe pamint. De aceea, solutia care se impunea era aceea de a produce aceste echipamente «in regie proprie» - marturiseste presedintele asociatiei, arheologul dr. Cristian Roman. Primul care s-a incumetat sa faca un costum complet de legionar roman a fost conf. dr. Paul Cheptea. “A cautat bibliografie, apoi a luat legatura cu grupul celor de la «Legiunea VI» din Los Angeles, care aveau realizari remarcabile in aceasta directie. A pornit dupa aceea in cautarea materialelor si a vreunui mester care l-ar putea ajuta, a facut sabloane si modele la scara, pentru a realiza piesele reale. Timp de aproape un an a muncit zi de zi ca sa aiba o armura (lorica segmentata), sabie si pumnal (gladius, pugio), sandale de piele (caligae), scut etc. Exemplul lui a constituit un indemn pentru toti ceilalti si a fost primul pas concret al TDA”.
A urmat costumul de centurion si o alta jumatate de an de munca pentru realizarea lui. Cristian Roman si-a facut singur armura de inele (lorica hamata) indoind, taind si legind mai bine de 18.000 de inele pina la rezultatul final. Dupa acelasi sablon au aparut o a doua pereche de caligae, sabie si pumnal, subarmalis si aparatori de gamba (ocrae). “Falerele si aparatoarea spadei au fost un real experiment de arheologie aplicata. Toate sint lucrate manual, decorate cu dalta si cositorite prin scufundare in cositor topit.
Frumusetea este ca majoritatea operatiilor s-au facut intr-o camera de bloc!” - marturiseste Cristian Roman. Stindardul romanilor (vexilatie a Legiunii a XIII Gemina) este brodat cu maiestrie la o minastire din judetul Cluj si are nu mai putin de 89.000 de impunsaturi de ac.
Marius si Sorana Ardeleanu au fost primii care au realizat costumele dacice. “Aici toate au trebuit luate de la zero, pentru ca nu aveam nici izvoare scrise, nici grupuri care sa mai fi incercat sa reconstituie aspecte ale civilizatiei dacilor. S-a impus apelul la reprezentarile de pe Columna lui Traian sau la diverse monumente care au imagini de daci, la descoperirile arheologice de la noi, toate discutate si ras-discutate (in TDA si in afara). Pentru sabiile lungi (falx) si pentru cele scurte (sica) au fost luate ca modele citeva exemplare descoperite la Gradistea Muncelului (Sarmizegetusa dacica) si pastrate la Muzeul de Istorie din Cluj” - adauga Cristian Roman.
La Zilele romane de la Zalau, Terra Dacica Aeterna se va prezenta in fata publicului cu mai multe demonstratii de lupte intre daci si romani, lupte de gladiatori, calarie, tir cu arcul, aruncare cu sulita la tinta etc.
M. TRIPON, Faclia
(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor (CLIX)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Bărbatul de la miezul nopţii
Idei de afaceri, cu fonduri structurale, la Copălău
Tubul buclucaş
Program Tele'M Botoşani
Cum îşi fură băncile clienţii prin cardul de credit
Speranţe la un an de la vandalizarea bisericii româneşti din Bichisciaba
Două săptămâni de post pentru Sfânta Maria
Vestul Canadei ar putea fi forţat să adopte oficial limba franceză
Românii din Spania au trimis 561 de milioane de euro în ţară
Jale si disperare la românii din regiunea Cernăuţi afectaţi de inundaţii
Bani pentru materiale necesare reconstrucţiei caselor afectate de inundaţii
Guvernul a aprobat un pachet de măsuri destinate sprijinirii persoanelor sinistrate
Nivelul şi condiţiile de aplicare a accizei reduse la motorina utilizată în agricultură
Ministrul Păcuraru explică cum se pot descurca sinistraţii cu 300 lei
Politia Rutieră nu mai poate prelungi durata dovezii provizorii de circulaţie
O româncă a stat un an cu un ac în gingie
Românul şi cum „pricepe” el recentele inundaţii
Inundaţiile sunt prilej de fraudă
ţara în care nesimţirea este ridicată la rang de virtute
Americanii şi chinezii testează Botoşaniul
Pedeliştii nu vor alianţe
Răileanu vrea salarii mai mari pentru poliţiştii comunitari
Locuinţe ANL prin credit ipotecar
Candidaţii PSD se luptă între ei pentru un loc la parlamentare
114 familii au primit cheia la locuinţele ANL
Flutur cere consilierilor judeţeni să nu-şi mai asculte şefii de partid
Asociere cu cântec, sau cum a fost înfrânt Ţâbuleac pentru a doua oară
În drum spre oraşul de sub Meseş şi vestigiile de la Porolissum (I)
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog