Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Reportaje
Comentarii
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
21115
De la 07 Ianuarie 2003
122881182

Lăcomia părintelui Luca de la Popăuţi pare să nu aibă limite

  • părintele afuriseşte autorităţile publice pe la mese îmbelşugate
  • el vrea pământul Spitalului de boli contagioase
  • 27 March 2008, 23:00
Consiliul Judeţean Botoşani se confruntă cu o acută lipsă de spaţii şi nici nu poate intra în posesia imobilelor ce îi aparţin de drept. Un alt neajuns pentru care executivul instituţiei se luptă încă de anul trecut este cel provocat de solicitarea părintelui Luca Diaconu de la Mănăstirea Popăuţi. Faţa bisericească pretinde că lăcaşul religios a fost „văduvit” de 2.000 metri pătraţi de teren, cerând autorităţilor judeţene să i se acorde suprafaţa în cauză din terenul Spitalului de Contagioase. Disputa a ajuns chiar în Instanţă, motivat de faptul că preşedintele CJ Botoşani, Constantin Conţac a refuzat să dea suprafaţa de teren, cu toate că prefectul de la vremea respectivă, Cristian Roman a dat dispoziţii în acest sens.
„A ochit un loc în curtea spitalului şi spune că i se cuvine lui. Prefectul Roman a dat dispoziţii la vremea respectivă să i se dea. Părintele Luca atunci când a venit în 94 sau 95 a făcut un gard între terenul Bisericii şi Spitalul de Contagioase. După ce a făcut gardul de beton şi piatră roată împrejur a măsurat şi spune că din actele pe care le-ar avea el chipurile din 1954, îi lipsesc 2.000 mp. Dar nu are acte doveditoare”, a declarat Constantin Conţac.

Popa dacă are 19.000 hectare nu-i ajunge?”
Chiar dacă în primă fază, preotul a câştigat procesul, şeful CJ a făcut recurs şi este decis să apere cauza unităţii spitaliceşti pe care o are în subordine. Acesta informează că de fapt gardul a fost făcut pe vechiul amplasament. În 1970, în jurul bisericii era un drum îngust de pe vremuri, pe care se mergea cu căruţa. „Atunci a venit Gara şi a făcut un terminal CFR. Trebuia să se intre cu tir-uri mari. Nici nu mai era gard, erau doar stâlpi aruncaţi ici –colo. Primăria Botoşani a lărgit drumul că nu se putea circula pe el. Toată lărgimea asta a fost luată din Curtea Bisericii fiindcă nu se putea lua de locuitorii de la case că ieşea scandal. Ce era mai uşor de luat, comuniştii au luat de la Biserică. Popa dacă are 19.000 hectare nu-i ajunge?”, precizează Constantin Conţac.

„E un hoţ şi jumătate”
Ce nu i se pare corect, preşedintelui CJ Botoşani este faptul că părintele Luca îi face campanie negativă, gratis, pe la diverse agape. În sensul că a participat la un hram şi l-a criticat că nu vrea să îi dea cei 2.000 mp de teren înapoi de la mănăstire. „Striga la o masă care se face la ei, la o agapă, că nimeni să nu-l voteze pe Conţac că e duşmanul Bisericii. Eu care am construit cel puţin 5-6 biserici. El nu a făcut nici una. Pot să-l acuz că încă e un şarlatan fiindcă cere bani de peste tot şi în loc să facă Biserica ce este monument istoric, a făcut altă Biserică, alte clădiri şi tot cere bani că biserica se prăbuşeşte. Trebuie să începi cu ce te doare. E un hoţ şi jumătate, aşa să-i spuneţi că i-am spus eu. Vrea să vândă, am înţeles că are un client pregătit”, a pus punctul pe „i”, Constantin Conţac.

Nu vrea să se murdărească
Pe de altă parte, stareţul Mănăstirii Popăuţi susţine că dreptatea e de partea sa, dar fiind Post s-a abţinut în a face foarte multe declaraţii. „Am auzit că a făcut recurs, e problema dumnealui. Dacă Justiţia nu o să facă dreptate, eu o să merg până la capăt. Mănăstirea are dreptate. Şi Comisia de fond funciar de la Prefectură a dat hotărâre. Fiind acte, dreptatea este de partea proprietarilor. Biserica nu vinde terenuri niciodată. De la patriarh şi până la ultimul călugăr sau preot nu au dreptul să vândă. Doar dacă fac schimb cu alt teren, dar proprietatea Bisericii nu se vinde. Dar dacă este bârfă şi mizerie dincolo de poarta Mănăstirii eu nu vreau să intru în ea. Este Postul mare”, a subliniat părintele stareţ, Luca Diaconu. (Eliza Sofian)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


În naivitatea sa, ministrul Silaghi crede că poate învinge birocraţia
Politicieni cu pretenţii de viitori parlamentari
Ioan Rotundu
Dorohoienii au piedica legată… spre Casă de Cultură
Şef nou la Protecţia Copilului Botoşani
Secretari de primărie puşi la zid
Comentariul comentariilor (LXXXV)
(Ioan Rotundu)
Primarii certaţi cu curăţenia vor rămâne în atenţia autorităţilor
Greul în agricultură abia începe
Semnal de alarmă faţă de citricele de proastă calitate
Nu-i destul că-i sărac, dar mai fost şi păgubit
Directorul Andrieş acuză consilierii locali dorohoieni de nepricepere
Acuzat de evaziune fiscală pentru că întreţine patru amante
Pregătiri pentru Ziua Jandarmeriei
Taina Noului Ierusalim
Un taximetrist e acuzat că face trafic de droguri
Lacrimile Basarabiei care ard faţa României şi a Europei
„Altare”
Poliţiştii din Flămânzi au primit premii dar nu şi avansări în grad
Şoseaua infernului
Atenţionaţi să nu vină la poliţie cu muniţia descoperită, în geantă!!!
Conducta cârpită timp de o lună a funcţionat doar ...o oră
Picasso şi hoţul
Horoscop
Program TELE'M Botoşani, vineri, 28 martie
Ofertă giurgiuveană
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog