Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
In vino veritas
Social
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
21190
De la 07 Ianuarie 2003
79942917

Lansare de carte ratată şi slujbă religioasă…ţipată fals în măgăoaie

  • 3 June 2007, 23:00
Pentru ieri am fost invitatul ing. Paul-Mircea Iordache, proaspătul debutat în poezie şi proză scurtă. Despre cele două volume ale sale „Năluci întârziate” şi „Cioburi de copilărie”, am mai scris cu ocazia lansării lor la Botoşani, în cadrul Cenaclului literar „Aici – departe”, ce funcţionează pe lângă Casa armatei. Faptul că scriitorul şi-a dorit să mai facă o lansare a cărţilor în urbea natală, care este de fapt sursa de inspiraţie în proza sa scurtă, am primit evenimentul ca unul ce trebuie luat în seamă şi onorat.
Aşa că, după ce-am dat o raită prin spaţiul „Sărbătorii caşului”, eveniment ce-a avut loc tot ieri, dar la Frumuşica, la ora sorocită m-am înfiinţat la biserica din Băluşeni, locul hărăzit lansării. Pe scriitor, însoţit de primarul Dinu Câşlaru, împodobit cu eşarfa ce-i dă autoritatea exercitării funcţiei, l-am găsit chiar în biserică. S-a bucurat că i-am onorat invitaţia. Am schimbat câteva vorbe protocolare cu primarul, aflând de la acesta că înaintea lansării propriu-zisă va avea loc slujba religioasă închinată Lăsatului secului. Cele aflate nu mi-au surâs deloc, aşa că, m-am scuzat şi am plecat către mănăstirea Zosin, cu promisiunea că voi reveni peste o oră.
M-am ţinut de cuvânt şi la ora 16.00 eram din nou în curtea bisericii din Băluşeni. Slujba din interior era ascultată de către mulţi credincioşi în curte, fiind transmisă la o staţie de amplificare. Vreo jumătate de oră m-am străduit să ascult cântările false şi stridente a vreo patru voci preoţeşti, ce pluteau peste smerenia şi mai falsă afişată de unii ce nu mai pridideau să-şi facă cruce. Râdeam cu şoferul atât de cântările false din interior, dar şi de comportamentul duplicitar al unor creştini aşezaţi pe sub zidurile bisericii. Din locul unde ne aflam, priveam în interiorul casei praznicare, unde foiau nişte gospodine cu şorţuri, semn că sutana venită de la Botoşani, să participe la slujbă, era de rang şi trebuia primită cum se cuvine.
Pentru că o voce preoţească ne anunţa din interior că va ţine o predică dedicată categoriilor de sfinţi, am ciulit urechea, aşteptând să aflu ceva lucruri deosebite. Din păcate, predica nu oferea nimic nou informativ, iar când vocea a ajuns la domnitorul Mavrodordat, cel care s-a sacrificat împreună cu feciorii întru păstrarea credinţei străbune, am privit ceasul şi am decretat plecarea. Mai erau aproape două secole până ce vocea preoţească ajungea în contemporaneitatea sfinţilor, neştiind cât timp îi va mai lua pomenirea întregii liste, iar eu mai aveam şi alte probleme redacţionale de rezolvat. Fără putinţa de a-mi lua rămas bun de la gazdă, care era încă în biserică, la slujbă, fără putinţa de a rosti două vorbe despre scrierile sale, m-am urcat în maşină şi am plecat.
Îmi cer scuze faţă de autor, dar când am acceptat invitaţia n-am ştiut şi de existenţa în program a unei slujbe prelungite. Vreau doar să-i transmit scriitorului şi poetului ing. Paul-Mircea Iordache că „Cioburile de copilărie” sunt povestioare plăcute la lectură, ascund în ele învăţăminte demne de luat în seamă de către elevii de şcoală şi că ele îmi amintesc de scrierile lui Emil Gârleanu. Faptul că a lansat cărţile şi în prezenţa elevilor şcolii din Băluşeni, este un gest demn de apreciat. Mai ales că elevii, faţă de mine, au suportat mai uşor slujba, zbenguindu-se plini de energie. (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Ciobanu a mirosit ceva mişmaşuri pe seama banilor de la drumuri
Încăierare politică pe seama coşurilor de gunoi
Serviciul de Urbanism se luptă cu avalanşa de PUD-uri
Municipalitatea vrea să intre în zonele sărace ale municipiului
PLD a primit un sediu ce stă să se prăbuşească
Ciuştea ia apărarea societăţii Apa Grup, sfidându-l pe Conţac
Poliţia rutieră este acuzată că a scăpat de sub control circulaţia
Ministrul Iorgulescu ne dispreţuieşte atât valorile, cât şi pe noi
Să nu ne lăsăm jigniţi în esenţa existenţei noastre
Ioan Rotundu
Supărarea mamei
Horoscop
Ciorba de salata cu kaiser
Citate şi maxime din Cervantes şi alţii
Cumpără teren cu banii jos
Congresul anual de geografie
Comentariu la comentarii (CXII)
(Ioan Rotundu)
Birocraţii din centrele bugetare refuză să respecte hotărârile judecătoreşti
Efectivele de elevi din clase s-au umflat îngrijorător
Pe primari nu-i interesează ce fel de apă beau alegătorii
Chestionare aplicate elevilor de Centrul Antidrog
Minoră de 12 ani, îndrăgostită lulea
Răzbunare cu împuşcături
Nou accident provocat de poliţist de frontieră
Sărbătoarea caşului sufocată de kitschuri ţigăneşti
Heartrock a costat 30 mii euro
Vorbeşte gratis!
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă