Ziua care precede intrarea în perioada marelui post de dinaintea Sfintelor Paşti, anul acesta pe 26 februarie, este cunoscută sub numele de 'Lăsata Secului' şi este dedicată împăcării. Locuitorii din mediul rural păstrează, şi azi, cu mare rigoare, datinile legate de perioada postului cel lung, de 40 de zile. Lăsata secului este mai ales o zi a împăcării. Potrivit tradiţiei, tinerii merg la cei mai în vârstă pentru a le cere iertare. Bătrânii, îmbrăcaţi în straie de sărbătoare, ascultă, solemn, cererea de iertare. Toţi sărută mâna celui care iartă. La prânzul zilei participă doar familia. După-amiază, cei căsătoriţi se duc în vizită la naşii de cununie. Finii duc naşilor bucate alese din care nu lipsesc vinul, găina friptă şi dulciurile - în special plăcintele cu mere, brânză sau dovleac. După Lăsata secului, orice bun creştin trebuie să respecte trei principii: 'nepomenirea răului', 'postul' şi 'milostenia'. Duminicile care vor urma reprezintă etape ilustrând simbolic, prin pilde, momente ale ultimei părţi din viaţa pământească a Mântuitorului. După lunga perioadă dintre Crăciun şi Paşti, numită şi Dulcele Crăciunului, fară interdicţii alimentare şi liberă pentru orice distracţii, omul trebuie acum să se gândească la curăţirea trupului, pentru a da aripi sufletului. În calendarul bisericesc, Lasata Secului are două etape care conduc treptat către Post: Duminica Lăsatului sec de carne (26 februarie) şi Duminica Lăsatului sec de brânză (5 martie). Prima este numită şi Duminica Înfricoşatei Judecăţi, când li se aminteşte creştinilor la slujbă să nu păcătuiască, întrucât va veni cândva şi ceasul Judecăţii de apoi. Săptămâna dintre ele, pregătitoare pentru post, poartă numele de Săptămâna Brânzei sau Săptămâna Albă, când se mănâncă lactate şi ouă. În satele româneşti, Lăsata Secului era punctul central al unei perioade de două săptămâni, din care prima era încărcată de ritualuri caracteristice sfârşitului iernii (Săptămâna Nebunilor), iar cealaltă săptămână prăznuia începutul de an agrar şi venirea primăverii (Săptămâna Caii lui Sântoader).