Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24656
De la 07 Ianuarie 2003
122910305

Le Figaro : „dezinformarea orchestrată de comunişti atinge apogeul”

  • 15 April 2009, 23:00
«Niciodata Moldova nu s-a simtit atat de abandonata. Sfidand climatul de frica instaurat de catre Partidul Comunist, aflat la putere, mii de persoane s-au adunat duminica la Chisinau pentru a cere eliberarea sutelor de tineri arestati arbitrar saptamana trecuta», scrie Arielle Thedrel, in Le Figaro. « Toate drumurile de acces spre capitala au fost inchise pentru a impiedica ca alti protestatari sa se alature manifestatiei. Cele trei partide politice de opozitie intrate in Parlament (Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat si Alianta Moldova Noastra) au reusit sa creeze un front comun pentru a denunta violarile grave ale drepturilor omului.
Majoritatea persoanelor arestate au fost judecate si condamnate cu usile inchise in posturile de politie. Miercuri dimineata, cadavrul unui tanar de 23 de ani, Valeriu Boboc, arestat cu o zi inainte, a fost gasit mort pe strada. Tanarul, care a fost foarte probabil batut pana la moarte, a fost repede inmormantat duminica. Intr-o scrisoare transmisa ambasadorilor occidentali, opozitia cheama Uniunea Europeana sa trimita de urgenta o comisie internationala de ancheta pentru a face lumina asupra revoltelor care au cuprins capitala moldava si a represiunii care a urmat.
De o saptamana, campania de dezinformare orchestrata de comunisti atinge apogeul. Ministru de interne in perioada sovietica, presedintele Vladimir Voronin a amenintat cu "masuri corespunzatoare" impotriva "fascistilor beti de ura". Si in cel mai pur stil stalinist, agentia oficiala Moldpres a dezvoltat teoria complotului pus la cale de catre "de catre forte subversive straine care au incercat o lovitura de stat cu ajutorul elementelor criminale si ai reprezentantilor lumii interlope"...
Media, controlata 85% de catre comunisti, discrediteaza in fiecare zi opozitia facand-o responsabila de actele de vandalism difuzate non-stop pe canalele de televiziune. Joi, o procedura penala a fost deschisa impotriva liderilor opozitiei acuzati de atingere la siguranta statului. Dezinformarea a mers pana la a inventa un mort in timpul revoltelor de marti. Si in timp ce atentia este focalizata asupra unor falsi huligani, profesorii sunt amenintati cu scoaterea afara din invatamant, studentii sunt arestati, jurnalistii agresati. Situl "Jurnalului de Chisinau", una din rarele publicatii independente, se lupta cu cenzura. Arestata pentru doua ore, redactoarea sefa a fost acuzata de spionaj pentru a indrazni sa scrie ca inainte, in timpul si dupa scrutin, alegerile au fost fraudate.
400 000 de morţi au votat
Observatorii OSCE au recunoscut de pe varful buzelor ca campania electorala a fost presarata de tentative de intimidare a candidatilor sau a votantilor si ca accesul la televiziunea publica a fost mai mult decat inegala. La randul lui, Biroul national de statistica pare sa confirme falsificarea la urne: in doi ani, numarul persoanelor cu drept de vot a crescut cu 10% in timp ce natalitatea este in cadere libera. "Ar fi de crezut ca 400 000 de morti au votat", ironizeaza un observator occidental a carui prieten moldovean "a descoperit in ziua scrutinului ca alte 5 persoane locuiau in apartamentul sau"...
De 3 zile, opozitia incearca sa verifice listele electorale. "Dar in fiecare regiune, povesteste Iurie Leanca, tanar deputat al Partidului Liberal Democrat, autoritatile locale fac tot ce pot pentru a ridica obstacole pentru a ne impiedica."
Si apoi, sunt revoltele de marti care au fost filmate, de catre martori. Imaginile video care circula de cateva zile pe internet nu lasa nici o indoiala. Cei care au distrus Presedintia si au incendiat Parlamentul, au fost condusi de catre forte obscure. "Portile Presedintiei si Parlamentului s-au dechis ca printr-o minune, spune un martor, si era usor de recunoscut peste tot agentii serviciilor secrete moldovene, cu capetele rase si bine facuti."
Chisinaul este ca un sat, toate se stiu. Conform unui fost deputat Igor Klipii, care se gasea la fata locului, "distrugerea Parlamentului a durat 8 ore si politia nu a intervenit". In timp ce o parte din imobil ardea, doua echipe de pompieri priveau spectacolul razand. Un film amator arata politisti in uniforma care sparg beton si transporta in saci pietre depuse in fata presedintiei. O alta imagine video prezinta cum un tanar cu bluza portocalie, pune singur, pe acoperisul Presedintiei drapelul european si romanesc in fata a 2 politisti.
Un observator european nu ezita sa spuna ca "ceea ce s-a intamplat marti seamana cu incendierea Reichstagului in 1933". Chiar daca s-au facut auzite condamnari din partea occidentalilor, Moldova, aceasta tara care visa sa intre in Uniunea Europeana, se teme astazi ca se indreapta spre un regim dictatorial de tip belarus.
(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Explozie într-un apartament de pe Cornişa
Patimile penale ale deputatului Macaleţi
Comentariul comentariilor LXII
(Ioan Rotundu)
Încă un tânăr torturat şi ucis de trupele de represiune ale lui Voronin
Ce face UE ? Dar SUA ?
Opoziţia de la Chişinău nu a căzut în capcana comuniştilor de a renumăra voturile
Moldova ne doare
Premierul şi taxa la curve
Horoscop
De ce a leşinat preşedintele CJ?
Voronin cere vinul înapoi
Vrea animatoare pentru englezi
Acţiune umanitară a pompierilor
PROGRAM TELE'M BOTOŞANI JOI 16 aprilie
Drumul de la Vorona ar putea intra în reabilitare în august
Suită de manifestări sportive şi culturale la Zilele Oraşului
„Dorim ca Botoşaniul să redevină oraşul verde, oraşul florilor”
Primarul Verginel nu se mai lăfăi în bani mulţi la buget
Au crescut furturile de auto la Botoşani
Lecţie de prevenire a violenţei!
Poliţiştii de frontieră s-au pus rău pe capul traficanţilor de ţigări
Vor fi cu ochii pe comercianţi şi în zilele de Paşte
Guvernul Boc a mai tras o ţeapă celor din învăţământ
O minte diabolică vrea să arunce din nou avortul în tenebrele comunismului
Guvernul va majora salarul minim pe economie, dar nu spune de când
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog