Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6420
De la 07 Ianuarie 2003
122866487
Lecturi din Xenopol.

Despre reducerea taxelor la domnitorii români

  • 24 October 2010, 23:00
Mavrocordat
"Domnul grec scuteste pe preoti de birul de doi galbeni, la care ii impusese Constantin Cantemir; coboara darea vadraritului de la patru bani la doi bani de vadra; suprima pogonaritul viilor, precum si darea manastirilor, si reduce iar darea gostinei de asupra boierilor, pe care Mihaiu Racovita ii indatorise a o plati taraneste.
Desi cererile in bani ale Turcilor se micsurase, Mavrocordat era cu toate aceste expus la cheltueli destul de insamnate, mai ales cu aprovizionarea cetatilor marginase dinspre Rusia, Hotinul, Soroca si Tighinea in prevederea unui nou rasboiu. De aceea reducerile facute de el in dari adusera la sfirsitul anului intai al domniei lui un neajuns in acoperirea cheltuelilor prin venituri.
In loc insa ca Mavrocordat sa faca ca alti domni, sa scoata o noua dare pentru intimpinarea nevoiei, el Implini lipsa din banii lui, si apoi adunind divanul ii arata samile vistieriei si puse pe boieri a-i da o adiverinta despre suma ce tara ii remasese datoare. Iata fara indoiala cel intai domn, pe care domnia il custa bani in loc de a-i produce"
Caragea
"Caragea insusi este un domn lacom care urca foarte mult darile asupra locuitorilor, si anume chiar din anii cei doi d'intai ai domniei lui, cind tara cu toate aceste era scutita de tribut catra Poarta, dupa tratatul incheiet cu Rusia. Anume de Ia 12 lei la doua luni (deci de 6 ori pe an) ce se luau de fiecare lude sau moda, pe vremile lui Constantin Ipsilantt in 1804, in 1815 si 1816 sub Ioan Caragea gasim darile urcate la aproape indoit, 22 de lei de luda sau moda.
E drept ca aceasta sporire era motivata prin scaderea spaimintatoare a numarului birnicilor care din 40,620 se redusese pe timpul lui Caragea numai la 18,000, imputinare pricinuita prin jaful cel fenomenal caruia tara fusese expusa pe timpul Rusilor. Tara fiind astfeliu sparcuita si saracita, domnul este nevoit sa intimpine neaparatele ei nevoi prin imprumuturi, pe care le contracteaza de la Greci imbogatiti tot in tarile romine, si anume imprumuta 420,000 de lei de la chir Gheorghe Sekelarie la care se adaog procentele pe timp de 8 luni, in suma de 37,800 de lei adeca aproape cite 12% pe an si agiul de 5% in suma de 20,000 de lei; apoi alti 223,650 de lei de la biv vel vistierul Ioan Mosh.
Domnul este nevoit sa deie in veniturile tarei doua din darile sale, dijmaritul si vinariciul; spre a nu pierde insa suma reprezintata prin ele, o trece in datoriile vistieriei catra camara domneasca. Zilot Rominul spune deci ca acest domn in al doile an se desbraca de vicleana si lingusitoarea piele a vulpei si se imbraca cu fiorelnicul si fricosul (infricosatul) cojoc lupesc si incepu pe fata a jafui tara in feliurite chipuri"
Ipsilanti
"Desfiinteaza de asupra manastirilor si preotilor dajdiile vistieriei, impunind celor intai sa plateasca numai o dare pentru sustinerea scoalelor, iar celor al doile un ajutor la cutia milelor ; un altul pentru reducerea oieritului de la 16.5 la 12 bani sau la 4 parale de oae ; un al treile care scuteste pe locuitori de a da cai de nienzil adica de posta, ordonind ca atit cumpararea cit si nutrirea cailor trebuitori sa se faca pe socoteala domniei.
Pentru a ridica comertul tarei si prin aceasta insusi agricultura care-1 alimenta, domnul organizaza in o breasla si pe negutitorii straini cu starostele si judecatorul lor, care sa le inlesneasca daraveriie ; orindueste apoi opt boieri care sa se indeletniceasca cu chipul de a se desvolta si inmulti numarul meseriilor si al meseriasilor, vazind lipsa lor simtita din tara"
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Definiţia globalizării
Program Tv SOMAX, luni, 25 octombrie 2010
Sever Voinescu: Moţiunea de cenzură nu are nicio şansă
Politica de peşteră si brigandajul economic
Serviciile de informaţii din România sunt profesioniste şi apolitice
Guvernul pregăteşte introducerea taxei pe autostradă, suplimentară rovinietei
Nu am văzut niciun demers de suspendare a preşedintelui
doar declaraţii agresive
Există o probabilitate de 55% ca moţiunea de cenzură să nu treacă
„Dracula”, tot ce ştiu turiştii italieni despre România
Despre 25 octombrie - Ziua Armatei române la ”Mai aproape de Europa”
Botoşănean arestat pentru contrabandă cu ţigări
Şocat de accidentarea unui prieten a vrut să se arunce de pe acoperiş
Capcana lui Băsescu pentru fraierii din opoziţie
Ioan Rotundu
Noutăţi la criteriile de evaluare a activităţii cadrelor didactice
Medicii interzic elevilor purtatul ghiozdanului în mână
Invidie salarială între angajaţii botoşăneni din sănătate
Concurs pentru funcţia de director executiv la AJOFM
E doar un proiect de lege, adică o intenţie!
Femeile - social democrate au alungat spiritele rele din sediu
Militari cu interdicţie de a intra în Cercul Militar Botoşani
Protest inedit al pensionarilor militari în faţa Prefecturii Botoşani
Azi are loc botezul parcului din spatele Bibliotecii Judeţene
Tânăr liberal cu state de plată la PSD
noua achiziţie a lui Florin Ţurcanu
Demolatorul de valori
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog