Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Mediu
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13302
De la 07 Ianuarie 2003
122873369

Legea Asistenţei Sociale, adoptată de Camera Deputaţilor

  • 22 November 2011, 23:00
Camera Deputatilor a adoptat Legea Asistentei Sociale, cu 168 voturi pentru si 5 impotriva. Camera este for decizional iar legea va fi trimisa spre promulgare la Presedintie. Deputatii PSD si PNL au anuntat ca nu participa la vot.
Cum s-a votatM
Inaintea votului final la respectivul act normativ, deputatul liberal Eugen Nicolaescu a cerut, in numele grupului PNL, votarea prin apel nominal, solicitare care a fost insa respinsa, potrivit Agerpres.
Nicolaescu le-a reprosat parlamentarilor puterii ca sunt 'animati de lucruri marunte'. "Noi nu vom vota, ci vom merge alaturi de dvs., la putere, sa vedem cum furati", a spus Nicolaescu.
Inainte ca deputatii opozitiei sa se deplaseze pentru a supraveghea votul parlamentarilor puterii, votul la proiectul legii asistentei sociale fusese deja dat, motiv pentru care liberalul a acuzat-o pe Roberta Anastase, presedintele Camerei Deputatilor, ca prezideaza sedinta in mod 'abuziv'.
In replica, Anastase a afirmat: "Vedeti, dragilor, legea a trecut". Deputatul social-democrat Ioan Cindrea a criticat si el decizia parlamentarilor din arcul guvernamental, spunand: "Ne aflam in fata unei atitudini de neinteles a puterii, pentru ca vorbim de soarta oamenilor".
Dupa ce l-a intrebat pe Cindrea daca are interventii pe procedura, Roberta Anastase i-a intrerupt acestuia microfonul.
Ce prevede legea asistentei sociale
Proiectul de lege privind asistenta sociala prevede ca, pentru asigurarea unor servicii sociale adecvate si de calitate, autoritatile administratiei publice locale au obligatia de a asigura resursele umane, financiare si materiale, in conformitate cu reglementarile in vigoare, cu strategia proprie de dezvoltare a serviciilor sociale si cu planurile anuale de actiune in domeniu.
"In conditiile in care numarul solicitarilor este limitat sau in cazul in care nu dispun de resurse suficiente, autoritatile administratiei publice locale de la nivelul comunelor, oraselor, municipiilor si sectoarelor municipiului Bucuresti incheie parteneriate pentru infiintarea de servicii rezidentiale de interes intercomunitar pentru persoanele care au domiciliul /resedinta in unitatile administrativ teritoriale partenere. Autoritatile administratiei publice locale pot decide, prin hotarare de consiliu, schimbarea destinatiei serviciilor sociale existente numai in alte categorii de servicii sociale sau, in cazuri bine justificate, in servicii de educatie, de sanatate sau cultura", se arata in proiectul de act normativ.
Autoritatile locale din municipii, orase sau comune, precum si de la nivel judetean, constituie in bugetul propriu un fond de asistenta sociala pentru plata beneficiilor de asistenta sociala acordate din bugetul local si asigurarea cheltuielilor pentru acordarea altor masuri de asistenta sociala stabilite prin hotarari ale consiliilor locale sau judetene: "Sumele necesare pentru fond se asigura din bugetele locale, precum si din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat. Sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat se stabilesc anual prin legea bugetului de stat si reprezinta maximum 30 la suta din valoarea totala a Fondului constituit, in functie de fundamentarile trimise de autoritatile administratiei publice locale si de disponibilitatile bugetului de stat", se mai arata in proiectul de lege.
Potrivit documentului, de la bugetul de stat se aloca fonduri pentru finantarea programelor de interes national, elaborate de Ministerul Muncii, pentru finantarea programelor de subventionare a furnizorilor privati de servicii sociale, finantarea infiintarii unor institutii de asistenta sociala-pilot, a serviciilor sociale acordate prin structurile publice aflate in coordonarea autoritatilor administratiei publice centrale sau pentru finantarea serviciilor sociale acordate de autoritatile administratiei publice locale si a altor furnizori publici si privati de servicii sociale.
Tot de la bugetul de stat se aloca bani si pentru finantarea programelor de educatie permanenta a personalului de specialitate si a programelor de cercetare din domeniul serviciilor sociale, pentru cheltuieli de investitii si reparatii capitale pentru centrele de zi si rezidentiale, pentru co-finantarea serviciilor sociale, in baza, memorandumurilor, protocoalelor, conventiilor de parteneriat sau pentru alte cheltuieli stabilite prin legile bugetare anuale.
Alocarea sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru finantarea serviciilor sociale poate fi intre 80 si 100% pentru serviciile sociale adresate copilului care necesita protectie speciala, precum si pentru serviciile adresate unor categorii de beneficiari, prevazute expres de lege. De asemenea, acestea pot fi de pana la 80 la suta pentru serviciile sociale adresate persoanelor cu dizabilitati, persoanelor fara adapost, victimelor violentei in familie, in functie de tipul serviciilor, pana la 60 la suta pentru serviciile destinate copilului si familiei, in functie de tipul serviciilor, pana la 50 la suta pentru serviciile sociale adresate persoanelor varstnice si pana la 30 la suta pentru alte servicii sociale.
Din bugetele locale ale judetelor se aloca fonduri pentru: finantarea serviciilor sociale aflate in administrare proprie, contractate sau subventionate in conditiile legii, ori co-finantate in baza contractelor de parteneriat, finantarea sau co-finantarea infiintarii, organizarii si functionarii unor noi servicii sociale, co-finantarea serviciilor sociale care functioneaza in mediul rural si in localitati defavorizate, finantarea cheltuielilor de functionare a comisiilor de evaluare si a serviciilor de evaluare complexa, finantarea sau co-finantarea in parteneriat cu autoritatile administratiei publice locale, a cheltuielilor necesare formarii continue a personalului cu atributii in domeniul serviciilor sociale si care activeaza la nivelul judetului respectiv.
Tot din bugetele locale se vor asigura fonduri si pentru finantarea si co-finantarea, in parteneriat cu autoritatile administratiei publice locale, a actiunilor de sensibilizare a comunitatii privind nevoile si riscurile sociale de la nivelul judetului, co-finantarea proiectelor sustinute din fonduri structurale si alte fonduri internationale pentru proiecte din domeniul serviciilor sociale sau finantarea subventiilor destinate serviciilor sociale acordate de furnizorii privati.
"Consiliul judetean are obligatia sa asigure din bugetul propriu sumele in completarea celor alocate din bugetul de stat", se mai arata in proiectul de lege.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Caricatura zilei
Reţeta Zilei: Budincă cu gălbenuş de ou
Bancul zilei: Gastronomia soţiei
Victor Ponta a anunţat că îl dă în judecată pe Sorin Blejnar
Ponta, despre solicitarea lui Geoană privind congresul
ar trebui să râd dacă nu ar fi de plâns
Europa se întoarce spre austeritate, veştile nu sunt foarte optimiste
Se va căţăra în copaci cu megafonul la gură?
„Dragoste de neam şi ţar㔠cu Mărgineanca
A noua reuniune importantă la Botoşani pe probleme de „Mediu”
Botoşani: Apă la Darabani, SMURD la Dorohoi
Sindicatul Sanitas nu renunţă la procesul cu consilierii judeţeni
Numele profesorilor implicaţi în mita de la Bac rămân secrete
Macovei vrea securizarea şcolilor pe bază de amprentă
Toxiinfecţie alimentară de la prăjiturile din magazin
Au respectat tradiţia!
Ioan Rotundu
Conţac a fost răzbunat
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog