Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
14053
De la 07 Ianuarie 2003
122874120
Legea Educaţiei Naţionale:

Elevii pot să nu frecventeze orele de religie, la solicitarea scrisă a părinţilor

  • fiecare şcoală decide ce fac copiii care nu merg la religie
  • 15 February 2013, 23:00
Religia este o materie la care copiii sunt inscrisi "din oficiu", din clasa pregatitoare si pana in clasa a XII-a. Parintii pot decide, insa, sa isi retraga copiii de la orele de Religie, caz in care situatia scolara se incheie fara aceasta disciplina. Prevederile fac parte din Legea Educatiei Nationale, care la articolul 18 scrie urmatoarele: "La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie".
Planul-cadru pentru invatamantul primar pus in dezbatere vineri, 15 februarie, de Ministerul Educatiei prevede "Religia" ca materie ce face parte din "trunchiul comun" (adica este disciplina obligatorie) incepand cu clasa pregatitoare. De altfel, Religia se preda deja la Clasa pregatitoare inca din septembrie anul trecut. Legea Educatiei Nationale prevede insa clar procedura prin care materia devine optionala. Ce spune Legea Educatiei Nationala in vigoare la acest moment: "Art. 18. - (2)
La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie. In acest caz, situatia scolara se incheie fara disciplina Religie. In mod similar se procedeaza si pentru elevul caruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina".
Pe de alta parte, in Constitutia Romaniei nu apare nici o data cuvantul "laic", dar Constitutia reglementeaza invatamantul religios.
Constitutia Romaniei, Art. 32. - (7) "Statul asigura libertatea invatamantului religios, potrivit cerintelor specifice fiecarui cult. In scolile de stat, invatamantul religios este organizat si garantat prin lege".
Ce fac copiii care nu merg la Religie, in timpul acestor ore
Reprezentantii Ministerului Educatiei au declarat pentru HotNews.ro ca fiecare scoala decide ce fac elevii care nu frecventeaza orele de Religie. "Scoala este obligata sa asigure supravegherea acestor elevi. Ei pot merge la biblioteca, sa fie supravegheati de un cadru didactic. Dar regulamentul de ordine interna al fiecarei scoli este cel care trebuie sa prevada ce se intampla, ce activitati trebuie sa parcurga elevii respectivi", au declarat reprezentantii Ministerului, precizand ca decizia este la nivelul scolii.
Amintim ca in luna septembrie a anului trecut Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR) anunta ca a demarat o campanie de informare a scolilor privind conditiile de inscriere a elevilor la orele de religie. ASUR explica atunci ca a trimis catre scoli un document care enumera principalele prevederi legale relevante in acest caz: Constitutia Romaniei, Legea Educatiei Nationale (Legea 1/2011) si Legea privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor (Legea 489/2006).
O luna mai tarziu, Asociatia sustinea intr-un comunicat de presa ca "Ministerul Educatiei confirma politica de inscriere din oficiu a elevilor la orele de Religie". "ASUR sustine necesitatea predarii in scoli a unui curs de istorie a religiilor menit a educa elevii in spiritul intelegerii si tolerantei si renuntarea la actualul sistem confesional, ale carui efecte nocive le-am constatat in ultimii ani," se arata in comunicatul asociatiei.
Potrivit asociatiei, Deciziei nr. 72 a Curtii Constitutionale afirmand explicit ca prevederile privind predarea religiei trebuie interpretate: "[...] in stricta conformitate cu cele ale art.29 din Constitutie, in sensul carora 'nimeni nu poate fi constrans sa adopte o opinie ori sa adere la o credinta religioasa contrare convingerilor sale' si 'parintii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educatia copiilor minori a caror raspundere le revine'. O alta interpretare ar fi vadit neconstitutionala."
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Rusia: Ploaie de meteoriţi în Urali
peste 250 de persoane rănite şi pagube în şase oraşe din regiune
Năstase nu şi-a vândut ţara, Năstase a fost condamnat pentru o găinărie
Horoscop
Gastronomie: Friptură de vită la grătar
Bancul zilei: Ciocolata buclucaşă
Proiectul “Republica Moldova” a eşuat – avem nevoie de unirea cu România
As vrea să fim şi noi o dată reprezentaţi de un domn
aveam momente când Gigi Becali mi se părea mai bun decât Crin Antonescu
Depistaţi de poliţiştii locali furând
Mercedes Benz cu numere false oprit la frontieră
Amenzi la casele de schimb valutar
Un ginecolog şi un oftalmolog se bat pe un post de director medical
Botoşani: Dispar DSP şi ai CJAS. Reduceri de posturi la ANAF, Garda financiară, Vamă
CJ: Gianina Pintilii vrea şef la Serviciul Investiţii
Bancul zilei: Banc vechi la vreme nouă
Dorohoianul „glumeţ” nu s-a mai aruncat de la etaj
Dolineaschi vrea ca ANAF să rezolve problema vămii Racovăţ
Infractoarea botoşăneană va fi extrădată în Belgia
Poliţist implicat într-un accident autor
Spaţiul Schengen va închide vama Rădăuţi Prut
Boschetar trimis în judecată în stare de arest
Abramburica vine iar la Botoşani
Deputatul Roman se luptă ca Botoşanii să nu piardă finanţarea de 100 milioane euro
Încarcerată pe nedrept, eliberată, Vasiolica Iacob continuă să fie umilită
45 de ani de la înfiinţarea Centrului Militar Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog