Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
18813
De la 07 Ianuarie 2003
122904462

Legea lustraţiei a fost adoptată de plenul Camerei Deputaţilor

  • 19 May 2010, 23:00
Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, Legea lustratiei, un proiect aflat in traseul legislativ de cinci ani. Potrivit Agerpres, decizia a fost luata, prin apel nominal, cu 203 voturi favorabile, 40 impotriva si 12 abtineri. Legea lustratiei a fost adoptata de Senat in aprilie 2006, iar Camera Deputatilor este for decizional in acest caz.
Propunerea legislativa a fost initiata la 13 iunie 2005, de patru deputati si senatori PNL - Adrian Cioroianu, Mona Musca, Eugen Nicolaescu, Viorel Oancea.
Proiectul a primit raport favorabil de la Comisia juridica si de la Comisia pentru drepturile omului pe 27 aprilie, dupa ce el a fost blocat la comisii mai bine de un an.
Procedura a fost accelerata dupa mai multe intalniri ale presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, cu presedintele Asociatiei 21 Decembrie, Teodor Maries, care a renuntat la greva foamei primind asigurari ca legea va trece de Parlament.
Legea lustratiei prevede limitarea temporara a accesului la anumite functii si demnitati publice pentru persoanele care au facut parte din structurile de putere si din aparatul represiv al regimului comunist in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, potrivit Mediafax. Acestia nu pot candida si nu poate fi numti pe o perioada de 5 ani consecutivi de la intrarea in vigoare a legii pentru demnitati si functii publice.
Printre persoanele care fac obiectul legii si nu vor putea candida sau fi numite in functii publice se afla persoanele au ocupat functii de conducere retribuite de PCR si cele care au detinut calitatea de membru al Consiliului de Stat si al Consiliului de Ministri, cele care au fost secretari, prim-secretari sau cele care au exercitat functii de activist in cadrul aparatului de propaganda sau care au detinut calitatea de sefi ai unor misiuni diplomatice sau consulare romanesti din strainatate. In aceeasi categorie se inscriu si persoanele care au ocupat functiile de comandant, inspector sef sau inspector adjunct in inspectoratele de militie, comandantii din centrele de detentie politica, secretarii de partid.
Acestia nu pot fi alesi sau nu pot fi numiti pe o perioada de 5 ani consecutivi de la intrarea in vigoare a legii pentru demnitati si functii publice, cum ar fi cea de presedinte al tarii, senator, deputat, membru al CSM, consilieri locali si judeteni, consilieri prezidentiali sau de stat in cadrul Administratiei Prezidentiale, membri ai Guvernului, judecatori ai Curtii Constitutionale, Avocat al Poporului, membru in CA sau in conducerea executiva a BNR sau a altor banci de stat sau membru in CA sau AGA ale regiilor nationale, companiilor nationale, presedinte sau vicepresedinte al ICCJ, procurori generali, membri in conducerea ANI.
In termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a legii, persoanele care ocupa functii de demnitate publica trebuie sa depuna la institutia unde lucreaza o declaratie olografa, pe propria raspundere, prin care sa precizeze daca s-ar afla intr-una dintre situatiile prevazute de legea lustratiei.
Agenţia de presă HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Marcel Hoară, atacat cu pietre şi alergat de câteva zeci de participanţii la miting
Horoscop
Bancul zilei: Cum face rost poliţia de amenzi
Deficitul sistemului public de pensii este de până la trei miliarde euro pentru acest an
Minorităţile naţionale vor putea studia istoria şi geografia României în limba maternă
În cabina pilotului avionului prezidenţial polonez se aflau persoane străine
Alimentele care lupta impotriva stresului
Angela Merkel: Euro este în pericol
Deputatul independent Catalin Cherecheş s-a înscris în PNL
I-au ieşit toate, aşa cum şi le-a dorit!
Ioan Rotundu
Asta e, Simioane!
Înşelăciune… „APIA”
Dezvăluiri despre cum a câştigat liberalul Andronic postul de director
Vizită de la ANRSC la Botoşani
Vecinii cărpănoşi de pe strada Marchian din Botoşani
Educaţie după modelul finlandez dar cu salarii româneşti
O comisie va decide cum va fi folosită aparatura achiziţionată de spital
Vaccin TBC pentru copii obţinut cu sprijinul UNICEF
Se suplimentează fondurile pentru medicamentele compensate şi gratuite
Persoanele care trec graniţa fără să declare sumele de peste 10.000 euro vor intra în închisoare
Solomon Marcus, posibil terapeut al învăţământului românesc
Guvernul amână până în 2014 plata salariilor restante câştigate în instanţă de bugetari
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog