Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Comentarii
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
23773
De la 07 Ianuarie 2003
122909422

Limba română, predată în toată Europa

  • 3 April 2008, 23:00
Cursurile de limba, cultura si civilizatie romaneasca s-ar putea organiza in unitatile de invatamint din toate statele membre ale Uniunii Europene. Oferta ar fi de doua ore pe saptamina, iar programa scolara pentru toate nivelurile de invatamint preuniversitar ar urma sa fie aprobata de Ministerul Educatiei , care a realizat acest proiect suspus dezbaterii publice, transmite Cotidianul, intr-un material preluat de Romanian Global News.
“Pina la acest moment s-a manifestat interes pentru astfel de cursuri din partea Belgiei, Portugaliei si Ciprului. Institutul Limbii Romane este pregatit sa implementeze proiectul privind predarea cursului optional de limba, cultura si civilizatie romaneasca si in alte tari, daca vor fi solicitari din partea comunitatilor de romani si daca potentialele gazde ale proiectului vor sustine aceste initiative”, se precizeaza in nota de fundamentare a proiectului. Cursurile de limba vor fi extinse “pentru a promova cultura si civilizatia romaneasca in mediul institutional, preuniversitar din tari membre ale Uniunii Europene”, explica Mihaela Suciu, purtator de cuvint al Ministerului Educatiei. Intentia cursului este si de a asigura copiilor romani care locuiesc in aceste tari pastrarea identitatii lor culturale si sa se faciliteze reintegrarea copiilor de virsta scolara in sistemul educativ romanesc, in cazul revenirii acestora in Romania.
Cursul de limba, cultura si civilizatie romaneasca se finalizeaza cu o Adeverinta de Studii eliberata de Ministerul Educatiei, prin Institutul Limbii Romane, la sfirsitul anului scolar. Profesorii care vor preda in scolile din UE vor fi selectati prin concurs si platiti cu ora de catre Ministerul Educatiei. Tarifului va fi de de 30,5 euro brut pe ora. Cheltuielile pentru transport, tur-retur, o data pe an, se suporta de Ministerul Educatiei. Bugetul pentru acest proiect este de peste 5 milioane de lei in anul 2008 si va ajunge, in 2012, la peste 12 milioane de lei.
Romana in Spania si Italia
Institutul Limbii Romane a initiat deja un Proiect– Pilot in aproximativ 110 unitati scolare din Italia si Spania, unde invata aproximativ 2.000 de elevi. Cursurile de limba, cultura si civilizatie romaneasca sint urmate si de elevi de alta origine decit romana, precum spanioli, ucrainieni, marocani, moldoveni, care reprezinta aproximativ 3% din totalul elevilor inscrisi. “Atit din Spania, cit si din Italia s-au primit mesaje clare referitoare la intentia autoritatilor din cele doua state de a extinde sfera de aplicare a acestui proiect si la alte regiuni si scoli din tarile respective”, spune purtatorul de cuvint al Ministerului Educatiei. (Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Fermă piscicolă în municipiul Botoşani
Vor pământul Staţiunii Popăuţi
Prefectul şi-a lăsat o portiţă de scăpare
Dan Andreescu – asul pleoştit din mâneca PC
„Proşti, proşti!”
Ioan Rotundu
Lista ANL a stârnit destule nemulţumiri
Festivalul Mărţişorului are loc cu altă denumire
Turneu de primăvară în mediul rural botoşănean
Guvernul şi-a întors faţa către botoşăneni
Ziua NATO sărbătorită la Botoşani
Ziua Jandarmeriei, sărbătorită alături de prefect
Munteanu a revenit asupra revenirii unei declaraţii anterioare
Politia Comunitară împarte noi sancţiuni
Apel la solidaritate către românii din Canada
Cum se poate obţine domiciliul stabil în Italia
Prin refuzul primirii Macedoniei în NATO, Grecia riscă să destabilizeze Balcanii
Comentariul comentariilor (XC)
(Ioan Rotundu)
Cristina Rus si Delia Matache se lupta pentru a ramane in concurs
Gabi Jugaru pune la cale o păcăleală naţională
Leşin… de la prezervative
Horoscop
Program TELE’M Botoşani, vineri, 4 aprilie
Ofertă interesantă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog