Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10079
De la 07 Ianuarie 2003
122870146

Limba verde de acasă

  • 7 May 2008, 23:00
Incepe sa devina tot mai batator la ochi un lucru despre care nu vrem sa luam cunostinta, prefacandu-ne ca acesta nu exista sau, bunaoara, nu ne intereseaza. Organizatorii unor concursuri scolare isi dau seama ca an de an tot mai putine scoli romanesti participa la diferitele intreceri, dar isi spun parerea doar in soapta, sa nu deranjeze pe nimeni, nici scolile, nici ministerul de resort. Nu cumva sa se prinda cineva acolo sus, unde se impart banii, ca, de fapt, invatamantul romanesc exista tot mai mult doar cu numele.
Romanii din Ungaria niciodata nu au avut multe scoli, rasfirate prin toata tara, cum au nemtii sau slovacii. Insa, pana prin anii ’90, cele 10–12 scoli generale romanesti din judetele Bichis, Bihor si Ciongrad au asigurat o sursa solida de elevi pentru unicul liceu romanesc din aceasta tara. Absolventii acestui liceu sunt baza intelectualitatii noastre. Din totdeauna, majoritatea elevilor de la acest liceu au provenit din Micherechi, Jula si Chitighaz, cam in aceasta ordine, eventual cateodata veneau mai multi din Chitighaz decat din Jula. si apoi urmau celelalte scoli.
Aletea, Batania, scolile din Bihor, si cam pe ultimul loc se situa Cenadul Unguresc. Datele statistice ne ajuta sa intelegem clar evolutia (sau, mai bine zis, involutia) invatamantului romanesc din Ungaria. Pana cand prin anii 1980–90, de la scoala din Bedeu sau Aletea veneau in fiecare an cate 2–3 elevi, acum trec ani buni pana cand din aceste scoli sa vina la liceul din Jula macar un singur elev. si mai grav este cu scoala din Cenad. De ani buni nu s-a mai inscris nici un elev de la Cenad la liceul romanesc. La fel, nici la concursurile scolare nu prea participa elevi din aceste scoli. La ultimul concurs scolar pe tema limbii, literaturii, culturii si civilizatiei romanesti, organizat pentru elevii scolilor generale, au fost reprezentate doar trei scoli: Micherechi, Jula si Batania. Unde au fost elevii din Chitighaz, sat care se lauda ca este cea mai mare localitate cu populatie romaneasca din Ungaria? Sau unde au fost scolile din Bihor, care primesc foarte mult sprijin atat de la forurile centrale (vezi construirea unei scoli noi la Sacal, pe banii celor doua state, Romania si Ungaria) cat si de la Autoguvernarea pe Tara (care se bate in piept ca a reintrodus predarea limbii romane in unele localitati bihorene)?
Neparticiparea nici unui elev de la aceste scoli insemna ca acolo elevii nu stiu limba romana, nu stiu o poezie de Eminescu si nu cunosc valorile culturale ale poporului din care zic ca si ei fac parte… Trebuie observat un element interesant, insa, si in cazul celor trei scoli participante. Cu putine exceptii, toti elevii veniti din Micherechi, Jula sau Batania sunt copii din familii romano-romane, adica cu mama sau tata originar din Romania, casatorit cu roman din Ungaria. Deci, acesti copii cunosc bine limba romana inca din familie. Ei sunt micii salvatori ai onoarei scolii lor. Iar cel care salveaza onoarea, salveaza viitorul… Este tot mai clar ca asa-zisele stradanii de 20 de ani (!) ale specialistilor nostri de a reforma invatamantul romanesc din Ungaria nu au dat roade. si azi, numai acei elevi stiu romaneste care au invatat limba inca in familie. Summa summarum, scoala romaneasca de azi din Ungaria nu este capabila sa-i invete pe copii romane ste! si nu vorbim despre poeziile invatate pe de rost, din care copilul nu intelege nimic. Precum nici despre acele texte pe care elevii le tocesc, dar daca ii intrebi cum ii cheama se uita la tine ca la felul trei. Problema invatamantului romanesc este problema noastra, a comunitatii. Iar cheia rezolvarii este in buzunarul profesorilor. Nu la Budapesta si nici la Bucuresti. si nicidecum nu banii sunt de vina si pentru asta. Eva Iova, Foaia Romaneasca (Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Javra de poliţist
A poftit la peşte… în perioada de prohibiţie
Program Tele'M Botoşani joi, 8 MAI
Lista PD-L cu candidaţii la Consiliul municipal Botoşani
Accident sau culpă în sabotarea afişajului electoral PD-L?
Renate Weber condamnă atitudinile fasciste ale politicienilor italieni
La mormântul lui Gojdu
Libretul sanitar în Italia
Oportunitate de a vă califica sau recalifica
S-au cam liniştit apele la preşedinţia judeţului
Ioan Rotundu
Apel pentru o campanie civilizată
Văzându-se destituit, Monacu acuză
Nemulţumiri aşteptate
Patru manageri de spitale au semnat contractul cu CJAS.
Serele vor fi desfiinţate
Buchet de manifestări în cinstea Zilei Europei
Marcela Lozneanu îşi face mea culpa
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog