Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
2708
De la 07 Ianuarie 2003
122888357

Livia Stanciu despre initiativa legislativa care trimite ziaristii la inchisoare

  • Nu as fi adepta modificarii in sensul propus de domnul Serban Nicolae. Modificarea vizeaza orice persoana, inclusiv presa
  • 30 October 2014, 23:00
Judecatoarea Livia Stanciu, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a declarat, joi, ca "nu este adepta" propunerii legislative initiate de senatorul PSD Serban Nicolae care prevede ca orice cetatean care dezvaluie informatii din dosarele penale risca o pedeapsa de pana la trei ani de inchisoare, proiect care a starnit o serie de critici in spatiul public dupa ce a fost aprobat tacit in luna septembrie de catre Senat.
Livia Stanciu a precizat ca, "in masura in care va fi invitata", va prezenta un punct de vedere pe aceasta tema in Comisia Juridica din Camera Deputatilor, care este camera decizionala in cazul acestui act normativ. Livia Stanciu a mai spus ca, din informatiile pe care le-a vazut in presa, modificarea vizeaza "orice persoana, inclusiv presa".
Livia Stanciu a mai precizat ca "Cred ca modificarea operata sau propunerea legislativa a domnului Serban Nicolae vizeaza dispozitiile articolului 277 din Codul Penal, cel care vizeaza compromiterea intereselor justitiei, alineatul 3, unde se vorbea de fapt despre divulgarea unor astfel de date de catre un martor". Presedintele instantei supreme a adaugat ca, in conditiile in care "sunt si anumite situatii cand reprezentantii presei nu au prezentat cu onestitate aceste cazuri, dar sunt situatii foarte rare", ea nu este adepta modificarii legii "in sensul propus de domnul Serban Nicolae".
Initial, Biroul de presa al Guvernului a transmis miercuri dupa-amiaza ca Executivul a avizat favorabil proiectul legislativ, dar a revenit cu un comunicat la ora 22.38 in care arata ca avizul a fost nefavorabil. Curios este insa ca premierul Ponta a luat apararea initiativei lui Serban Nicolae intr-o declaratie publicata de Agerpres si Mediafax in jurul orei 21.00, deci inainte de al doilea comunicat al Guvernului, fara sa spuna nimic despre o eventuala eroare a Biroului de presa. La miezul noptii, Guvernul a revenit cu un alt comunicat de presa prin care sustine ca informatia initiala a fost transmisa dintr-o eroare tehnica.
Guvernul a transmis presei trei documente prin care incearca sa demonstreze ca a avizat nefavorabil propunerea legislativa initiata de senatorul PSD Serban Nicolae care prevede ca orice cetatean poate risca sa ajunga la inchisoare daca dezvaluie informatii din dosarele penale. Documentele ar reprezenta avizul negativ al Ministerului Justitiei referitor la proiectul de Lege, o adresa Departamentului pentru Relatia cu Parlamentul privind inscrierea pe ordinea de zi a punctului de vedere nefavorabil al acestui proiect de lege si punctul de vedere al Guvernului nefavorabil, inregistrat la Secretariatul General al Guvernului in data de 22 octombrie 2014. Adresa Departamentului pentru Relatia cu Parlamentul si punctul de vedere al Guvernului sunt semnate si stampilate. In schimb, documentul care ar prezenta avizul negativ al Jusititei nu contine nicio semnatura si nicio stampila.
Ce contine proiectul lui Serban Nicolae:
"Dezvaluirea de informatii care, potrivit legii, nu au caracter public, dintr-o cauza penala aflata in curs de cercetare, se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la trei ani. Daca fapta este savarsita de un judecator sau de un reprezentant al organului de urmarire penala, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 5 ani", se arata in proiectul de initiativa legislativa. Vezi documentul atasat.
Daca proiectul de lege va intra in vigoare, orice jurnalist care publica informatii din dosare penale (ex. stenograme) va risca sa fie condamnat la inchisoare.
Precizam ca Serban Nicolae a fost in trecut avocatul ex-senatorului PSD Catalin Voicu, condamnat la sapte ani de inchisoare pentru coruptie. Pentru a deveni lege, proiectul trebuie adoptat si de Camera Deputatilor, decizionala in aceasa speta.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Obişnuinţa lui Ponta
Conopidă cu legume la murat
Horoscopul zilei
Banca Transilvania a facut un profit brut in primele 9 luni de circa 400 milioane de lei si anunta posibile achizitii
Fox News va dezvalui identitatea soldatului Navy Seals care l-a ucis pe Osama ben Laden
Suedia devine prima tara occidentala din UE care recunoaste statul Palestina
Senatorul PDL Gigi Chiru, urmarit penal de DNA pentru luare de mita, spalare de bani si fals in declaratii
Acesta ar fi cerut mita 1,5 mil euro
Livia Stanciu: Reformele din justitie nu sunt ireversibile, progresele pot fi revizuite in doua zile
Un scenariu de duminică plauzibil
Ioan Rotundu
Elena Udrea: „În favoarea primilor doi candidați s-au implicat reprezentanți ai serviciilor secrete” (P)
Klaus Iohannis: Ne pregatim oare pentru o Romanie in care toti coruptii vor fi gratiati si jurnalistii incarcerati?
Blestemul părintelui Arsenie Boca
Ioan Rotundu
Deputatul PSD Mircia Muntean a fost implicat intr-un accident de circulatie si a fugit de la locul accidentului
Jurnalistii, catre fostul primar care se ascundea intr-o curte: Domnu’ deputat, ce cautati in balariile astea?
ACL Botoşani: Comunicat de presă Vasile Blaga
ACL Botoşani: Comunicat de presă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog