Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Mediu
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
14390
De la 07 Ianuarie 2003
122874457

Localnicii, obligaţi să depoziteze gunoiul selectiv şi să achite taxa de salubrizare

  • 17 September 2009, 23:00
Joi, în jurul prânzului, Primăria Flămânzi a fost vizitată de Sorin Grindei, directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Botoşani, care, însoţit de Dana Boariu, unul dintre cei 8 experţi europeni în problema deşeurilor menajere, a ţinut să urmărească la faţa locului în ce stadiu se află implementarea proiectului „Sistemul eficient de gestionare a deşeurilor”, lansat prin programul PHARE CES 2006.
Reamintim că oraşul Flămânzi reprezintă placa turnantă a amplului proiect integrat amintit mai sus, proiect în care mai sunt incluse localităţile Frumuşica, Prăjeni, Copălău şi Coşula. „Am venit să vedem amplasarea viitoarei staţii de colectare şi prelucrare a deşeurilor şi să identificăm eventualele probleme apărute, pentru a le putea rezolva până la obţinerea autorizaţiei de mediu”, ne-a spus directorul APM Botoşani.
Referindu-se la problema stringentă a distribuirii către populaţia a miilor de tomberoane ecologice care vor împânzi în curând cele cinci localităţi, Sorin Grindei a răspuns că repartizarea acestora va fi făcută la terminarea lucrărilor, atunci când sistemul va fi pus la punct. „Deoarece am întâmpinat dificultăţi care nu ne-au permis să finalizăm hala staţiei de colectare, clădire la care se lucrează acum intens, iar utilajele de abia au început, de săptămâna acesta, să sosească, am solicitat prelungire cu opt luni a termenului de finalizare a proiectului, care era în luna noiembrie”, a explicat şi primarul Constantin Pitorac.
Ceea ce însemnă că circuitul de colectare a deşeurilor va începe să funcţioneze în mod optim, probabil, în vara anului 2010. Referindu-se la modul în care populaţia rurală va susţine şi va aplica sistemul de depozitare selectivă, cu tomberoane, saci menajeri şi deşeuri aşezate, pe categorii, în locuri bine determinate, Sorin Grindei nu crede că localnicii vor avea probleme prea mari de adaptare în acest sens. Mai ales că, un sistem similar, amplasat în zona Dorohoi, funcţionează deja foarte bine. El a mai explicat că finanţarea proiectului este oferită de Uniunea Europeană cu un scop: dispariţia discrepanţei uriaşe dintre sat şi oraş.
„Faptul că Uniunea Europeană a pus la dispoziţii ţării noastre, în următorii patru ani, 32 de miliarde de euro, s-a făcut tocmai pentru ca rămânerea în urmă a României faţă de celelalte ţări europene să fie eliminată sau diminuată. Asta înseamnă că fiecare cetăţean, indiferent de mediul în care trăieşte, va trebui să aibă aceleaşi condiţii: apă curentă, canalizare, servicii de colectare a deşeurilor, etc. Dar, toate aceste avantaje presupun şi achitarea unor taxe şi impozite la care cetăţeanul trebuie să participe. Pentru mediul rural, vor apare taxe noi, precum cea de salubrizare, obligatorie de altfel pentru fiecare cetăţean european. Fiecare localnic trebuie să înţeleagă că produce, în fiecare zi, deşeuri, a căror colectare şi distrugere trebuie suportată financiar chiar de generatorul de deşeuri. Cum normele europene nu mai permit aprinderea gunoaielor şi nici existenţa gropilor de gunoi, localnicii trebuie să se comporte şi în acest caz ca nişte cetăţeni europeni, care au şi drepturi, dar şi obligaţii”, a declarat directorul APM Botoşani. Am mai aflat că, pentru aplicarea sa corespunzătoare, proiectul va include şi o componentă de informare a populaţiei privind colectarea deşeurilor selective. (B.P.F.)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Şi-a incendiat casa după ce a verificat butelia cu flacără
Alo ! Agentura rusească de la Bucureşti? Mi-e dor de România, dar n-am 500 de Euro!
Triplex Confinium a fost vandalizat de extremişti maghiari
Ghimpu confirmat de Curtea Constituţională de la Chişinău ca Preşedinte interimar
Voronin ar putea fi cercetat de procuratura de la Chişinău
Paradă de costume şi porturi tradiţionale româneşti la Chicago
Un proiect transfrontalier inedit
O cooperare transfrontalieră interesantă
Diplomele „Cetăţenilor de Onoare” decedaţi vor fi expuse
în sala de consiliu a Primăriei Flămânzi
Dosare penale pentru „excursii” auto nocturne, cu şpriţul în cap
Program TELE'M BOTOŞANI, vineri
Horoscop
La cheremul lui Ţâbu
Dialog olteano-japonez
Reţetă de pastramă de oaie
Dispută între papă şi Boc
Pita…s-a ars cu o amendă împovărătoare
Terenuri de joacă moderne vor fi construite în municipiu
Un tânăr şi-a ucis tatăl în bătaie apoi s-a sinucis
TVA-ul pune în pericol derularea Programului ISPA
străzile Botoşaniului sunt numai şanţuricând vine vorba de bani, Guvernul Boc tace
La Apa Grup, ciorchinele de salariaţi nu se lasă desfăcut
Director de şcoală după chipul şi asemănarea conduceri IŞJ Botoşani
Inspectorii şcolari demişi îşi văd liniştiţi de activitatea zilnică
Directorul Enache nu vrea să mai vadă cozi prin spital
Spitalul judeţean va avea statut de clinică universitară
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog