Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sport
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
23287
De la 07 Ianuarie 2003
122908936

Locuitorii unui sat din Italia, care "sfideaza" moartea, isi dezvaluie secretul

  • 5 September 2016, 23:00
Cercetatorii americani care au studiat mai multi batrani cu varste de peste 100 de ani care traiesc intr-o regiune din apropiere de Salerno, in sudul Italiei, au descoperit ca, spre diferenta de alte persoane, din corpul acestora lipseste, aproape in totalitate, un anumit marker sanguin, scrie AFP.
Din cei 700 de locuitori ai satului italian Acciaroli, 81 au varste de 100 de ani si peste, potrivit unei statistici de la inceputul lunii septembrie. Satul a starnit curiozitatea cercetatorilor americani care au petrecut mai multe luni in Cilento, o regiune prinsa intre mare si munte, situata in partea sudica a Salerno, in Campania, pentru a descoperi secretul acestei longevitati.
Cercetatorii de la universitatea San Diego din California, asistati de colegii lor de Universitatea La Sapienza din Roma, au sosit in primavara pentru a studia misterul acestei sfidari a mortii. Acestia au publicat luni rezultatele cercetarilor.
Faptul ca cei mai multi dintre locuitorii din aceasta zona care au implinit 100 de ani nu au suferit niciodata de boli cardiace sau cognitive, precum Alzheimer, se explica prin faptul ca un anumit biomarker are, in mod neasteptat, o prezenta scazuta in organizmul lor. Este vorba despre un vasodilatator numit adrenomedulina, spun cercetatorii americani si italieni intr-un comunicat de presa.
Acest marker sanguin este "mult mai putin prezent in subiectii de studiu si se pare ca acest lucru actioneza ca factor de protectie, favorizand dezvoltarea optimala a microcirculatiei (circulatia sanguina capilara)", se precizeaza in comunicat.
Studiul a mai aratat ca "prezenta metabolitilor (molecule de dimensiuni mici - n.red.) in organismul lor, care ar putea influenta pozitiv logevitatea si bunastarea persoanelor din Cilento cu vaste de 100 de ani si peste", se arata in studiu, fara a se preciza insa despre ce molecule este vorba.
Oamenii de stiinta au decis sa prelungeasca acest studiu pilot si sa isi dezvolte cercetarea, inlusiv printr-o campanie de strangere de fonduri.
Pe langa analizele de sange extinse (ADN, metabolism), cercetatorii au efectuat controale cardiace si neurologice, a explicat pentru AFP Alan S. Maisel, profesor de medicina cardiovasculara in San Diego.
Cercetatorii au avut in vedere obiceiurile alimentare - faimosul regim mediteranean bazat pe ulei de masline, legume si produse proaspete - dar si genetica.
Aceste persoane ar putea avea o gena care profita de benefiiile anumitor produse consumate zilnic, "precum rozmarinul, care amelioreaza capacitatea creierului", a mai explicat profesorul Mazel.
Varsticii din Cilento practica, de asemenea, zilnic activitati fizica precum pescuitul, mersul pe jos in satul intins pe o panta abrupta, sau pur si simplu ingrijitul gradinii, ceea ce reprezinta o alta pista importanta pentru oamenii de stiinta.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei de 6.09.2016
Bancul zilei: Pragmatism de şef
Botoşani: Instituţia Gărzii de Mediu folosită instrument politic de partid
Prognoza meteo pentru marti si miercuri
Parlamentarii sa isi piarda mandatul si in cazul unei condamnari definitive cu suspendare
Legea impozitului forfetar intra din nou in dezbatere la Senat
Ministerul Educatiei a inceput evaluarea inspectorilor scolari generali
Un parlamentar britanic este implicat intr-un scandal
dupa ce ar fi negociat servicii sexuale cu doua escorte masculine
Parchetul Militar a cerut Senatului acces la informatii referitoare la Dosarul Revolutiei
De ce este Ciolos un bun om de stat
DNA anchetează pe 10 ani în urmă achiziţiile publice făcute la TVR
Sume uriaşe plătite cu titlu de indemnizaţie pentru creşterea copilului
Eveniment deosebit la „Codrii de Aramă”
Comunicat de presă Fundaţia „NICOARÔ Botoşani
Ipocrizie liberală cu iz de campanie electorală
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog