Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Publicitate
Remember
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8829
De la 07 Ianuarie 2003
122894478
Luând-o razna,

Inspecţia în Construcţii vrea să dărâme trei sferturi din balcoane

  • 11 January 2008, 23:00
La ultima şedinţă a Consiliului Consultativ Judeţean pentru Protecţia Consumatorului, desfăşurată, ieri, 26 iunie, ing. Dionisie Aruştii, inspectorul şef la IJC a declarat că mai mult de trei sferturi dintre proprietarii de apartamente cu balcoane, din municipiul Botoşani, se află în ilegalitate. În cauză este vorba despre acei proprietari care, din motive de confort, au investit nişte sume de bani şi au închis balcoanele. Aruştii a precizat că toate aceste persoane se află în afara legii, pentru că închiderea balcoanelor presupune şi obţinerea unor autorizaţii de construire eliberate fie de serviciul specializat din cadrul Primăriei, fie de inspectorii IJC. Precizările făcute de inspectorul şef al IJC a surprins în mare măsură majoritatea asistenţei, mai ales că mare parte a balcoanelor sunt închise înainte de 1989, când pe botoşăneni nu i-a întrebat nimeni nimic.
Mai mult, la vremea respectivă, autorităţile regimului comunist erau mulţumite că oamenii îşi închid balcoanele pentru a nu mai fi expuse la vedere sforile cu rufe pe care atârnau chiloţi şi alte articole de lenjerie. Şi a căror imagine nu dădea bine la imaginea municipiului, mai ales dacă prin zonă se întâmpla să fie culoarul zilnic de trecere a boşilor locali sau pentru blocurile aflate la arterele principale pe unde de cel puţin trei ori a trecut chiar toarşu’ Ceauşescu. Acum vremurile s-au schimbat, legislaţia la fel, şi oamenii trebuie să scoată nişte bani din buzunare pentru a le fi autorizate balcoanele închise.
Aruştii a ţinut să facă referire la balcoanele la care proprietarii le-au aplicat ziduri consistente de cărămidă şi care, mai devreme sau mai târziu, pot afecta structura de rezistenţă a blocurilor. De altfel, cineva din cadrul Consiliului consultativ a reclamat faptul că din cauza unui balcon situat la etajul trei, îngreunat cu ziduri de cărămidă, structura balcoanelor de la etajele inferioare a început să se curbeze cu câţiva centimetri. În altă ordine de idei, vor nu vor, botoşănenii cu pricina trebuie să se conformeze prevederilor legale. În caz contrar sunt pasibili cu amenzi cuprinse între zece şi o sută de milioane lei, probabil în funcţie de încărcătura balconului.
Numai că dacă cei de la Inspecţia în Construcţii, sau alt organism abilitat, se vor lega şi de fragila izolare termică pe care proprietarul apartamentului şi-a asigurat-o, va fi scandal mare şi botoşănenii vor ieşi în stradă. Ar fi prea mult ca după ani de frig prin apartamente să vină acum un impostor aservit puterii, sau chiar puterea, să-l mai jupoaie pe proprietar de nişte sume de bani, chipurile pentru legalizarea închiderii balconului, în realitate o nouă formă de impozitare.
Apoi, mai intervin şi prevederile Codului civil cu prescripţia, lucru de care cei puşi pe jumulitul buzunarului cetăţeanului de rând nu s-au mai obosit să le ia în calcul. Una peste alta, dacă cineva din Botoşani va îndrăzni să se apuce a-i forţa pe cei câţiva zeci de mii de proprietari pe apartamente să plătească alte biruri sau să-şi dărâme balconul, va fi picătura care va umple paharul şi care va porni măturoiul social spre a face ordine cu acei funcţionari cu cotiere, care nu fac altceva decât să gândească cum să mai scoată nişte bani din buzunarul contribuabilului. (Gabriel BALAŞA)

N.R. – Articolul a fost publicat în cotidianul Jurnalul de dimineaţă nr. 1055/27 iunie 2003. Aruştii a fost înlocuit din funcţia de inspector şef la Construcţii, iar intenţia sa de a dărâma sau a amenda proprietarii de balcoane închise ilegal a rămas doar intenţie. De atunci nici o autoritate publică locală n-a mai adus în discuţie acest subiect.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Botezul Janoş
Scrisoare de proslăvire a noului inspector general Rusu
Program TELE’M Botoşani
Vă propune o afacere cu banii jos
Comentariul comentariilor (XXIII)
(Ioan Rotundu)
Dezgust total faţă de Ţâbuleac
Program încărcat al ministrului Iorgulescu, la Botoşani
Îl venerează pe fostul miliţian Călin şi-l huleşte pe Dinescu
Capul generalului Negrescu cere alte două capete
el vrea demisiile lui Lăcătuşu şi Biolan
Liberalii acuză CAS de şantaj
Flutur vrea să achiziţioneze un patinoar
Posibil funcţionari prefecturali implicaţi în prostituţie
Se autosugestionează că vor avea rezultate în alegerile locale
Amendat cu 20 mii lei, dar cu numele la secret
I-au dat lui Oprişanu socoteala peste cap
La „Mavromati” se îngheaţă de frig, dar se intră în stil european
Oprişanu a primit o primă de 2.469 lei
Peste 500 de locuri de muncă în străinătate
Felicitare primarul Cătălin Flutur adresată ruşilor lipoveni
Felicitare PD-L Botoşani pentru ruşii lipoveni
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog