Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
8498
De la 07 Ianuarie 2003
93960512

„Luminaţia” la moroşeni

  • Ioan Rotundu
  • 5 November 2017, 23:00
Astăzi, zi de sâmbătă 4 noiembrie, creştinii ortodocşi sărbătoresc Pomenirea morţilor. Tradiţia constă în a da de pomană pentru cei morţi iar cei care primesc pomana au datoria de a rosti „Bogdaproste!”. Pomana costă în diverse alimente, în special de casă şi preparate de gospodina care face pomana, dar şi fructe, totul puse în diverse vase, de la cele de lut la cele de porţelan şi mai nou de plastic.
Această pomenire a morţilor este specifică zonei Moldovei şi Munteniei. În Transilvania este cu totul alt obicei.
Ardelenii îşi pomenesc morţii în fiecare an la 1 noiembrie, această zi fiind considerată un fel de Ziua Morţilor, numită „Luminaţia”. O astfel de sărbătoare a morţilor am filmat şi noi, în ziua de 1 noiembrie, în „Cimitirul vesel” din Săpânţa, fiind invitaţi de către familia de preoţi Grigore (foto 2) şi Iustin Luţai.
Părintele Grigore ne-a explicat originea şi tradiţia acestei sărbători. „Luminaţia” îşi are originea în religia catolică şi greco-romană, părintele considerând-o ca având origine Apuseană. În această zi de 1 noiembrie, toţi cei care au morţi în familie vin la mormântul acestora şi aduc bogate buchete cu flori, aprinzând cât mai multe lumânări. Toţi cei care vin la cimitir sunt îmbrăcaţi complet în negru. Se pot vedea la unele morminte întreaga familie, adică soţii, copii şi chiar bunicii. Vârstnica casei este cea care va boci mortul. Uneori se adună mai multe femei la acelaşi mormânt şi bocesc pe un ton de tristeţe, evocând personalitatea celui bocit.
Tradiţia mai cere ca la cimitir să se vină cu alimente care vor fi date celor săraci. Pălinca se va turna în păhărele micuţe, cam de 25 mg, cu care vor fi serviţi cei din apropierea mormântului. La părintele Grigore Luţai, după ce am încheiat filmările, am fost serviţi cu palincă din pere veche de 25 de ani, adică produsă în 1992. Avea pălinca o aromă greu de descris iar gustul unul deosebit. Cât despre tărie, au fost suficiente cele 25 mg puse în pahar ca sângele s-o ia la fugă prin întreg corpul dând senzaţia unei energii precum cea din tinereţe.

„Luminaţia” începe cu o slujbă dis-de-dimineaţă la biserica din „Cimitirul vesel”, citindu-se din Evanghelia lui Lazăr. Pe la amiază vin localnicii la morminte iar preoţii vin şi ei pentru a merge pe la morminte să facă o scurtă slujbă de pomenire. Părintele Grigore Luţai a început slujba de pomenire cu mormântul la care era prezent şi Horia Vasile Scubli - primarul municipiului Sighetu-Marmaţiei, slujba fiind filmată de cameramanii care m-au însoţit.
Din păcate, spre seară, acel efect al luminilor de pe morminte, de unde şi denumirea de „Luminaţia” n-a fost chiar impresionant pentru că a dat o bură de ploaie. În schimb, am reuşit să surprindem cadre în cimitirul vechi al satului Săpânţa, unde ploaia n-a ajuns iar întreg cimitirul era plin de lumânări care ardeau.
Părintele Grigore Luţai a ţinut să evoce şi personalitatea unui prelat din Patriarhia Română cu care se cunoaşte de peste 25 de ani şi care are în coordonare bisericile ucrainene din zonă. Este vorba de episcopul vicar patriarhal cunoscut sub numele de Varlam Ploieştenul, dar a cărui nume laic este Varlam Merticariu, fiind născut la Ştiubieni – Botoşani în 1960.
Părintele Varlam a fost vicar administrativ la Mitropolia Iaşi pe când mitropolit era actualul patriarh Daniel. Cei doi au avut o bună colaborare, aşa că după ce Daniel a fost instalat în scaunul de patriarh l-a luat şi pe Varlam la Patriarhia Română. Episcopul vicar patriarhal vine frecvent la Săpânţa. L-a cununat pe părintele Iustin, fiul părintelui Grigore şi i-a botezat cei doi copii, aşa că familia Luţai cu episcopul vicar patriarhal, botoşănean la origine, are un plus de respect în zonă.
De menţionat că episcopul vicar patriarhal este cel care a ctitorit Mănăstirea Ştiubieni şi îşi doreşte să ridice o biserică numai pe cheltuiala sa.
În drum spre casă ne-am întors prin defileul Salva – Vişeu, trecând Munţii Ţibleş. Pe întreg traseul de pe Valea Izei cimitirele erau puternic luminate de la lumânările aprinse. În defileu, se puteau vedea luminate morminte izolate amplasate pe coasta muntelui, dovadă că în zonă morţii se îngropau şi în spatele grădinii.
Aşadar, deplasarea noastră la Săpânţa s-a soldat cu roade bogate în ce priveşte anumite obiceiuri ale credinţei ortodoxe la moroşeni, reportajul realizat urmând a se difuza în această seară pe Tele’M Botoşani începând cu ora 19.00 dar va putea fi vizionat şi pe site-ul Jurnalului imediat ce va fi difuzat pe postul de televiziune.
Realizarea reportajului a fost posibilă cu ajutorul sponsorilor: Transporturi Auro SA. ADMIR SRL, Berişteanu Impex SRL şi Tradichen Fles SRL, toţi din municipiul Botoşani.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Strategia norocului la costumul Evei
Horoscopul zilei de 6.11.2017
Dinamica economiei: Filatura Darabani în impas
Doina Federovici, dacă nu minte cred că nu poate trăi!
Ioan Rotundu
Astăzi sunt mai răi ca ieri, mâine mai răi ca astăzi
Ioan Rotundu
Moscova: Peste 250 de participanti la un protest impotriva lui Vladimir Putin au fost arestati
Teatrul Bolsoi si alte cladiri publice din Moscova, evacuate in urma unor amenintari cu bomba
Protest la Paris: Oricum nu trimitem noi cat furati voi!
Carles Puigdemont s-a predat politiei belgiene
Pentagon: Singurul mod de a localiza si securiza toate siturile nucleare nord-coreene
ar fi o interventie americana terestra
Violatorul limbii române şi „spirite mediocre”
Ioan Rotundu
Să nu uităm, nimic să nu uităm din jignirile aduse nouă de ALDE-PSD!
Tudora: Noi dezvăluiri despre limbajul porcos al soţilor profesori Vatavu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă