Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
7028
De la 07 Ianuarie 2003
122867095

„M-am realizat profesional in Italia”

  • 12 September 2010, 23:00
O romanca rezidenta la Ancona a dorit cu orice pret sa-si echivaleze studiile facute in Romania si sa lucreze in contabilitate. A refacut trei ani de studii si a absolvit cu succes facultatea. In prezent este contabil autorizat expert si auditor.
Nicoleta Gabriela Bancila are 33 de ani si s-a nascut la Caracal. Dupa ce a absolvit liceul la Craiova, sectia matematica - fizica, a urmat cursurile Facultatii de Stiinte Economice din Craiova, specializandu-se in Tranzactii Internationale. Dupa terminarea facultatii in anul 2001 s-a stabilit in Italia. A decis sa-si echivalez studiile si s-a inscris la facultate in speranta ca in viitor ar putea sa se realizeze profesional si in Italia.
- Am ales facultatea de economie si comert din Ancona "Universita' Politecnica delle Marche", una dintre cele mai selective facultati din Italia, unde au fost destul de drastici in ceea ce priveste recunoasterea studiilor de 4 ani facute in Romania. A trebuit sa refac alti trei ani de facultate si in anul 2006 am absolvit cu nota 106/110.
In timpul facultatii am decis sa optez si pentru perioada obligatorie de practica profesionala pentru meseria de contabil autorizat expert - dottore commercialista - care dureaza alti trei ani. Am fost norocoasa, pentru ca am avut posibilitatea sa fac in acelasi timp si universitatea si perioada de practica part-time. In 2008 am absolvit facultatea - laurea specialistica - cu nota maxima de "110 e lode" si pot sa spun ca a fost prima mea mare realizare profesionala.»
- Ati intampinat greutati datorita faptului ca erati romanca?
-- La inceput a fost destul de greu, ca pentru toti romanii care vin intr-o tara straina, pentru ca esti nevoit sa te descurci, sa incepi de jos si singurul meu sprijin a fost sotul meu care este si el roman stabilit deja de ceva timp in Italia. A fost destul de greu sa gasesc un studio unde sa-mi pot efectua practica profesionala obligatorie. In Italia practica - tirocinio formativo - nu este platita. Am facut-o la Studio Pellegrini unde am fost de mai multe ori sa vorbesc cu titularul si dupa aproape un an in sfarsit a acceptat. Italienilor li se parea destul de ciudat ca o romanca sa faca o astfel de meserie.
In Italia nu vin multe persoane cu o calificare inalta, asa cum se intampla cu alte tari de imigratie, cum ar fi Statele Unite sau Canada, datorita greutatilor intampinate in echivalarea studiilor. Daca in alte tari persoanele care au terminat o facultate sunt primite cu bratele deschise, acest lucru in Italia nu se intampla. Italienii se plang ca cei mai multi imigranti constituie o forta de munca necalificata, dupa cum noi toti stim suntem buni decat la curatenie, ingrijirea batranilor, pe santiere etc. Strainii cu o calificare inalta care doresc sa se stabileasca in Italia, sunt, in mod evident, descurajati de sistem si de birocratia italiana, iar daca se stabilesc aici cu timpul cei mai multi dintre ei renunta la echivalarea studiilor.»
- Cum vi s-a parut aceasta perioada de practica profesionala?
-- Studio Commerciale Pellegrini Apdc din Senigallia, una dintre cele mai mari firme de consultanta contabila si fiscala din Senigallia este o structura bine organizata, formata din circa 13 persoane din care 5 dottori commercialisti (contabili autorizati esperti) fiecare specializat in mai multe domenii de activitate. A fost o perioada foarte instructiva cu ajutorul careia am capatat multa experienta profesionala pentru ca de cele mai multe ori in practica te confrunti cu situatii pe care nu le gasesti in carti . Pot sa afirm ca universitatea iti da notiunile fundamentale, dar adevarata meserie se invata numai prin practica si multa munca. in aceasta perioada nu s-a facut nici o diferenta intre mine si celelalte practicante de origine italiana in ceea ce priveste salariul. Ma inteleg foarte bine cu toti colegii, ma indragesc, iar fetele de la contabilitate nu ezita sa-mi ceara sfatul cand au probleme cu bilantul contabil.
Din 28 iunie 2010 sunt oficial un contabil autorizat expert si auditor (dottore commercialista e revisore legale dei conti) in Italia si pentru mine incepe o noua aventura. Cu siguranta a fost examenul vietii mele pentru ca intr-adevar a trebuit sa ma bazez exclusiv pe propriile forte fara sa contez pe ajutorul nimanui tinand cont ca eu si sotul meu suntem o familie absolut normala ca orice alta familie de romani residenti in Italia.
- Ce parere aveti despre comunitatea de romani din Italia?
- Dupa parerea mea, presa a denaturat realitatea si a manipulat opinia publica, pentru a distrage atentia italienilor de la adevaratele probleme ale tarii, cum ar fi criza economica sau cresterea somajului. E adevarat ca faptele romanilor din Peninsula lasa mult de dorit, dar cred ca daca legea s- ar aplica intr-un mod mai riguros, aceste cazuri ar fi izolate. Cine a incalcat legea, trebuie sa-si execute pedeapsa. Sfatul meu pentru toti romanii este sa nu uite niciodata de unde au plecat si chiar daca reusesti sa te realizezi e nevoie de multa modestie in tot ceea ce faci.»
- Ce proiecte de viitor aveti?
-- In prezent colaborez cu Studio Commerciale Pellegrini si sunt consulent contabil si fiscal pentru intreprinderile mici si mijlocii. In viitor as dori sa am propria mea afacere, dar pentru moment sunt realista si stiu ca mai am multe de invatat din tainele acestei meserii. Pentru mai multe informatii adresa mea de email este [email protected]. (
Un material de Gratiela Filip, „Gazeta Romaneasca)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Hoeoscop
Bancul zilei: Dilemă psihiatrică
Program Tv SOMAX, luni, 13 septembrie
Gunoierul lui Băsescu
Ioan Rotundu
Învăţăturile lui Marcu către botoşăneni
Prietenii şi pacienţii Clinicii Novaoptic sunt încântaţi de noul format al site-ului
Bucătărie incendiată de o sobă supraîncălzită
A ars mai mult decât şi-a plănuit
Salut de deschidere a anului şcolar din partea CJE
27 de medalii şi premii speciale la Salonul de Inovaţii de la Moscova
Tabără pune impozit pe teren mascat prin amenzi
asta în loc de facilităţi pentru ţăîranii care n-au cu ce-şi cultiva pământul
ANAF a instituit sechestru pe terenuri si instalaţii ale Rompetrol
Preşedintele Moldovis s-a răfuit public şi cu Chiru şi cu prefectul
Liberalii ne recomandă să creştem animale portocalii
numai aşa vor avea voie să pască
Fetiţă de doi ani accidentată de căruţă
Anul şcolar începe într-o atmosferă plină de dramatism
Opinii diverse privind trimiterea medicilor buni în sistem privat
Dr. Vlad speră să-şi păstreze funcţia de director, dar nimic nu-i sigur
Primul agricultor Manole susţine amenzile ministrului Tabără
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog