Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
22147
De la 07 Ianuarie 2003
122882214
"Magnetul" POSDRU pentru fraude:

Abia deblocat de UE, Programul Resurse Umane devine ţintă pentru corupţie

  • un nou scandal pe fondurile europene
  • 12 February 2013, 23:00
Comportamentul simptomatic al politicului fata de fondurile europene continua: DNA a anuntat ca sefa de cabinei a ministrului Muncii, Mariana Campeanu, este urmarita penal pentru ca ar fi incercat sa trucheze un concurs la institutia care gestioneaza fonduri europene.
Iuliana Corut, sefa de Cabinet a ministrului Muncii, Mariana Campeanu, este urmarita penal de procurorii DNA sub acuzatia ca ar fi luat mita pentru a-i da unui candidat subiectele la examenul pentru ocuparea functiei de consilier pentru afaceri europene in cadrul Directiei Generale Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane - Serviciul Evaluare Programe.
Celebrul program POSDRU, despre care Guvernul a anuntat recent ca s-au reluat platile pentru Romania, dupa ce fusesera intrerupte inca din mai 2012. Reamintim ca Romaniei i s-au cerut corectii financiare de 25% din valoarea proiectelor, o suma care ar putea ajunga in final la aproape 200 mil euro.
Acum, Iuliana Corut este urmarita penal pentru luare de mita, instigare la infractiunea de permitere a accesului unei persoane neautorizate la informatii care nu sunt destinate publicitatii si instigare la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor (daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial), potrivit unui comunicat al DNA.
La randul sau, Paula Manuceanu, consilier la cabinetul ministrului Muncii, este urmarita penal pentru permitere a accesului unei persoane neautorizate la informatii care nu sunt destinate publicitatii, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, instigare la infractiunea de fals material in inscrisuri oficiale si uz de fals si sustragere de inscrisuri.
Comisia Europeana a pus la dispozitia Romaniei 20 de miliarde de euro pentru perioada 2007 - 2013, bani care sunt destinati recuperarii intarzierilor fata de alte state membre ale UE. Din aceste fonduri, 3,5 miliarde de euro sunt alocati programelor de dezvoltare a resurselor umane - POSDRU. In cadrul acestui program, fondurile sunt alocate prin intermediul guvernului roman, mandatat de Bruxelles atat pentru aprobarea cererilor de finantare cat si pentru gestionarea rambursarilor care sunt efectuate de-a lungul punerii in practica a acestor proiecte.
Bruxellesul a interupt finantarile in mai 2012, dupa ce un un raport de audit al Comisiei Europene a scos la iveala probleme in evaluarea si eligibilitatea proiectelor.
Principalele probeme semnalate in raportul de audit erau legate de procesul de evaluare si selectie, care arata deficiente sistemice si faptul ca nu asigura selectia proiectelor calitative, dar si la faptul ca regulile nationale de eligibilitate sunt ambigue in masura in care permit o alocare si o utilizare ineficiente a resurselor in implementarea proiectelor.
Potrivit raportului de audit al CE, s-a mai constatat ca verificarile de management prezinta deficiente in ceea ce priveste metodologia aplicata pentru esantionarea documentelor justificative controlate, precum si costuri ridicate aferente resurselor umane, care nu au putut fi justificate prin rapoartele de activitate sau prin documentele de suport.
Ministerul Muncii s-a mai aflat in centrul unui scandal legat de finatari europene prin POSDRU, in care erau implicati, de asemenea, un consilier personal si fosta sefa de cabinet, si care s-a terminat cu demisia ministrului din acea vreme, Ioan Botis (PDL).
Concret, sotia lui Ioan Botis a castigat 8.400 lei pe luna in cadrul proiectului "Sansa la demnitate", realizat de asociatia Parteneriat Euroactiv Bistrita si a carui finantare europeana a fost aprobata de o institutie aflata in subordinea ministrului Ioan Botis.
Ministrul Botis este suspectat de incompatibilitate, deoarece coincidentele din acest caz se tin lant. Prima coincidenta este ca Parteneriat Euroactiv Bistrita a primit o finantare de 500.000 euro la numai o luna dupa ce Botis a fost numit ministru. Botis a sprijinit infiintarea asociatiei in 2007. Asociatia are sediul intr-un imobil detinut de ministru. Un consilier personal si o fosta sefa de cabinet a ministrului sunt implicati in afacere.
Un alt consilier de ministru, de data aceasta la Educatie, Melania Vergu, este si ea trimisa in judecata sub acuzatia de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incorecte care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, in forma continuata, inselaciune, in forma continuata si conflict de interese, tot intr-un dosar in care erau implicate fonduri alocate prin POSDRU.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Privelişte de moarte
Gastronomie: Minestrone
Se strânge laţul: Dan Voiculescu va fi judecat mai devreme
Un fulger a lovit Bazilica Sfântul Petru, la câteva ore după ce Papa Benedict al XVI-lea si-a anunţat demisia
Dan Tapalagă a primit Premiul Grupului pentru Dialog Social pe anul 2012
Preţurile au urcat peste aşteptări
Să nu ne comportam ca nişte cerşetori care, după ce le dai bani, te şi scuipă!
Peste 1000 de protestatari de la Poşta Română au arătat ministrului curul
video
Marius Petcu a fost condamnat definitiv la 7 ani de închisoare
el va fi încarcerat imediat
Iliuţă cel sucit şi căcăniul lui Căcărău
Ioan Rotundu
Prosteala prostimii
Ioan Rotundu
Botoşani: Delibaş explică cum îi jumuleşte pe fermieri Guvernul Ponta
biruri noi prin eliberarea contra cost a unor formulare
Botoşani: Risipă la achiziţiile din instituţiile subordonate CJ
DSP pare să aibă probleme cu cheltuielile de la UPU
Profesorii nu vor mai concura anul acesta pentru a deveni mentori
15 februarie: Noul Cod de procedură civilă intră în vigoare
A căzut din pod… în pat de spital
Declaraţia politică a lui Cristian Roman în plenul Camerei Deputaţilor
Poliţiştii i-au luat la purecat pe comercianţi
amenzi şi bconfiscări
Senatorul grigoraş a făcut două interpelări
De ziua sa, viceprimarul Iliuţă a stat în Primărie
Portariuc şi-a tras o consilieră sexagenară
Maşină distrusă parţial într-un incendiu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog