Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
4883
De la 07 Ianuarie 2003
78576220

Mai multe ONG-uri cer respingerea legii "defaimarii sociale"

  • initiata de Dragnea distruge ideea de protectie efectiva impotriva discriminarii
  • 9 October 2015, 23:00
Proiectul de lege privind defaimarea sociala "distruge ideea de protectie efectiva impotriva discriminarii in Romania", chiar daca Liviu Dragnea elimina din text criteriul defaimarii din cauza apartenentei politice. Reactia vine de la 8 ONG-uri, care cer Camerei Deputatilor sa respinga proiectul initiat de liderul PSD Liviu Dragnea "si adoptat cu o suprinzatoare rapiditate de Senat". Aceasta este a doua solicitare de respingere a proiectului, dupa ce alte patru organizatii au cerut asta in cursul diminetii.
Amintim ca deputatul Liviu Dragnea, presedinte interimar al PSD si candidat pentru sefia plina a partidului, a depus la Senat in septembrie 2015 un proiect de lege care prevede amenzi intre 1.000 si 60.000 lei pentru Defaimare sociala. Astazi, 9 octombrie 2015, Liviu Dragnea a anuntat ca va elimina sintagmele "apartenenta politica" si "avere" din definitia "grupului social" si va diminua amenzile pana la niveluri simbolice (sursa si detalii).
"Aceste amendamente la proiect nu se adreseaza si nu remediaza in niciun fel problemele fundamentale puse de aceasta lege care distruge ideea de protectie efectiva impotriva discriminarii in Romania", reactioneaza 8 ONG-uri la anuntul lui Dragnea.
Centrul de Resurse Juridice, Romani CRISS, Conventia Organizatiilor de Media, ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania - Comitetul Helsinki, Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie si Societatea Academica din Romania sustin intr-un apel comun ca "initiativa legislativa a domnului Dragnea aprobata de Senat" arata "o lipsa cronica de intelegere a fenomenului discriminarii".
Organizatiile solicita Camerei Deputatilor sa respinga proiectul de lege privind defaimarea sociala, "adoptat cu o suprinzatoare rapiditate de Senat", chiar daca Dragnea a anuntat ca va elimina criteriul defaimarii din cauza apartenentei politice din lege, respectiv ca va diminua cuantumul amenzilor. "Presupunand ca asa se va intampla, aceste amendamente la proiect nu se adreseaza si nu remediaza in niciun fel problemele fundamentale puse de aceasta lege care distruge ideea de protectie efectiva impotriva discriminarii in Romania", sustin cele 8 ONG-uri.
"Consideram acest proiect de lege un atac brutal la adresa ideii de nediscriminare in Romania, care instituie responsabilitatea colectiva, permite sanctionarea solicitarilor pentru autonomie ale comunitatilor minoritare, un proiect de lege ce dubleaza inrautatind prevederi din actuala legislatie antidiscriminare si incalca directivele europene in materia nediscriminarii.
Acest proiect contine definitii vagi permitand abuzuri, inclusiv limitarea libertatii de exprimare. Este de asemenea un proiect care instituie in interiorul CNCD-ului un alt organism de sanctiune inadecvat pentru domeniul discriminarii, si care nu respecta standarde de independenta, transparenta si minime garantii procesuale", avertizeaza organizatiile.
Cele 8 ONG-uri au realizat si o analiza a articolelor "cu probleme"
Organizatiile cer "retragerea imediata a proiectului" sau, in caz contrar, "respingerea acestuia de Camera Deputatilor".
"Solicitam, de asemenea, partidelor politice, pentru a-si dovedi realul interes fata de domeniul nediscriminarii, sa-si sanctioneze primarii care evacueaza fortat romi si fara alternative decente de locuire, si orice alt membru care se exprima discriminatoriu sau se face vinovat de discriminare de orice fel", se arata in comunicat.
O solicitare similara a venit tot astazi, 9 octombrie 2015, si de la Expert Forum, Freedom House Romania, Grupul pentru Dialog Social si Centrul Roman de Politici Europene. Intr-o scrisoare publicata in cursul diminetii, asociatiile avertizeaza ca "o asemenea lege poate fi folosita ca instrument de intimidare a vocilor incomode din presa si societate civila si poate duce la incalcari grave ale dreptului la libera exprimare".
"Suntem impotriva acestei legi deoarece definitiile privind 'grupul social' si 'defaimare sociala' sunt vagi, imprevizibile si permit interpretari abuzive. Astfel, defaimarea sociala este definita ca 'fapta sau afirmatia prin care o persoana este pusa in situatie de inferioritate pe temeiul apartenentei sale la un anumit grup social'. (...) Cuantumul amenzilor este suficient de mare incat sa duca la autocenzurarea vocilor critice. Consideram, de asemenea, inacceptabil ca o lege cu implicatii majore asupra libertatii de exprimare sa fie aprobata fara o dezbatere argumentata si o consultare publica reala", sustin acestea.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Executorul judecatoresc care a pus sechestru pe bunurile Ministerului Sanatatii, retinut pentru evaziune fiscala
Cod galben de ploi si racire accentuata a vremii
Reglementatorul din energie, sub asaltul intereselor politice
Exporturile de energie electrica, marul discordiei dintre ANRE si CE Oltenia provoaca neintelegeri intre ANRE si CE Oltenia
Romania are nevoie de 7% crestere economica pe an
itmul actual de 3-4% nu ne ajuta
Incendii în serie
Botoşani: Vizite de lucru neanunțate pe șantierele din județ
Şapte dintr-o lovitură spre indignarea cetăţenilor
Cu o populatie de 16 ori mai mica decat SUA, SRI asculta de 2 ori mai multe telefoane ca FBI
Angela Merkel, acuzata de "trafic de persoane" de catre un partid de dreapta
Ultimele evolutii in razboiul din Siria
Statul Islamic profita de bombardamentele rusesti asupra rebelilor si avanseaza puternic spre Alep / Un general al Gardienilor Revolutiei a fost ucis
Horoscopul zilei de 10.10.2015
Bancul zilei: Farmec ul umilit al secretarei
Reţeta zilei: Gogoşari marinaţi umpluţi cu struguri
Botoşani: Cretinismul religios
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă