Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13163
De la 07 Ianuarie 2003
122898812

Mai trebuie mulţi bani pentru aparatul de radioterapie profundă

  • 22 October 2007, 23:00
Conducerea din sistemul sanitar botoşănean se arată optimistă asupra deciziilor Ministerului Sănătăţii, ce pare să îşi întoarcă privirea şi spre Botoşani. După promisiunile privind tomograful, botoşănenii speră într-o investiţie şi mai mare, de fapt cea mai mare de până acum din sistemul sanitar botoşănean.
Este vorba de aparatul de radioterapie profundă, care a fost cuprins zilele trecute în bugetul Ministerului Sănătăţii. Directorul Autorităţii de Sănătate Publică Botoşani, Gabriel Oprişanu a cerut o nouă suplimentare a sumei alocate, respectiv 1.000.000 lei pentru achiziţionarea unui aparat ultraperformant. Banii deja acordaţi se dovedesc insuficienţi pentru achiziţionarea şi crearea condiţiilor de funcţionare a aparatului.
„Aparatul de radioterapie profundă ar însemna pentru judeţul nostru un lucru extraordinar, având în vedere creşterea cazurilor de cancer şi faptul că toţi aceşti pacienţii se deplasează la Timişoara, Cluj, Bucureşti sau Iaşi. Din ce am studiat noi, suma este insuficientă. De aceea voi merge iar la Bucureşti. Urmează să mărim suma pentru a putea achiziţiona un aparat de ultimă generaţie. Va fi cel mai scump echipament medical care se va găsi în Botoşani”, a precizat directorul ASP Botoşani.
Acesta a subliniat că există promisiuni că se va aloca o suplimentare de până la 1 milion de euro pentru acest echipament. „Vrem să luăm fie un aparat de cobaltoterapie, fie de Eric clasic pentru iradierea tumorilor profunde. Urmează să ne decidem, dar asta foarte repede. Vom face şi o licitaţie europeană pentru acest aparat fiindcă termenul este foarte scurt. Aceste aparate nu se găsesc pe stoc, ci se fac doar la comandă. Dacă nu vom primi suplimentarea vom lua ceva mai modest, dar tot foarte util. Vreau să profit de relaţiile pe care le am la Minister ca să aducem un aparat de ultimă tehnologie”, susţine Oprişanu.
Şeful ASP Botoşani a luat în calcul şi cazul în care nu se va reuşi achiziţionarea aparatului până la finele anului şi respectiv cheltuirea banilor alocaţi de Minister. Concret, va fi deschis un acreditiv extern pentru că numai aşa banii nu se returnează la bugetul consolidat al statului, ci rămân în conturile unităţii sanitare ce solicită acel aparat şi achiziţia poate fi efectuată în ianuarie sau februarie.
Chiar dacă aparatul este adus în Botoşani, asta nu înseamnă că el poate fi exploatat imediat. Aceasta pentru că nu există un cadrul propice de instalare şi funcţionare a aparatului. „Fiind vorba de radiaţii extrem de periculoase va trebui construit în spital un buncăr, de nivelul celui de la Cernavodă pentru protecţia reactoarelor nucleare ce are un zid de 2,5 m grosime. Este vorba de cobalt radioactiv sau dacă va fi alt aparat de altă substanţă radioactivă”, a declarat Gabriel Oprişanu.
Dacă acest aparat ajunge la Botoşani, investiţia necesară pentru punerea lui în funcţiune se ridică la un cost suplimentar de încă aproape 100.000 Euro, ce presupune realizarea sitului şi 100.000 Euro autorizările, bani pe care Ministerul îi alocă. Ieri Gabriel Oprişanu s-a deplasat din nou la Bucureşti pentru a continua demersurile de suplimentare a banilor. (Bianca ALBU)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Prefectul dă o nouă lovitură de imagine
mediator în problema societăţii Apa Grup
Descoperiri arheologice pe terenul mall-ului din Botoşani
Drăguş vrea să-şi motiveze colegii la europarlamentare
Apa Grup va claca din cauza datoriilor instituţiilor bugetare
Liberalii ironizează încercările membrilor PLD de a fi luaţi în seamă
Efectele supradimensionării asociaţiilor de proprietari
Scandalul – hrană spirituală şi valoare etalon
Ioan Rotundu
SJP încearcă să-şi doteze sediul cu rămăşiţele altora
Oprişanu speră ca ministerul să verse punga cu bani în Botoşani
Noapte albă organizată de AJT la Botoşani
Condiţiile accesării creditelor prin AJOFM nu sunt deloc atractive
Elevii au descoperit rostul psihologului şcolar
Centru de Resurse pentru Educaţia Inclusivă
Măi, să fie, avem 15 m.p. de spaţiu verde pe cap de botoşănean!
S-a aprobat finanţarea pentru modernizarea Parcului Eminescu
Comunicat de presă
Pro Tv continuă campania “Tu ştii ce mai face copilul tău?”
Horoscop
Să nu creaţi panică
Omul este pornit pe găurit... dacă aveţi ce!
Program TELE’M Botoşani, marţi, 23 octombrie
Anunţ important
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog