Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6786
De la 07 Ianuarie 2003
122866853

Mănăstirea Putna a primit al doilea hram inchinat Sf. Voievod Stefan cel Mare

  • 16 August 2010, 23:00
Manastirea Putna si-a serbat duminica, 15 august, hramul „Adormirea Maici Domnului”, iar la finalul cuvantului sau de invatatura rostit la Sfanta Liturghie, patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Romane a anuntat ca Manastirea Putna va avea, pe langa hramul istoric, inca un hram si anume „Sfantul Voievod Stefan cel Mare”, transmite Romanian Global News, care citeaza Basilica.
Patriarhul a declarat: „In incheiere trebuie sa amintim si faptul ca aceasta biserica are ca si ctitor pe 'Sfantul Voievod Stefan cel Mare', al carui mormant se afla aici. Dupa ce Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a trecut in randul sfintilor din calendar pe 'Sfantul Voievod Stefan cel Mare' lumea a inceput sa vina sa se roage mai mult aici, in ziua de 2 iulie, ziua de pomenire a Sfantului. Astfel, impreuna cu Inaltpreasfintitul Parinte Pimen si cu parintele staret am socotit ca ar fi potrivit ca astazi la hramul istoric, sa mai adaugam un hram si anume ziua de pomenire a sfantului Voievod Stefan Cel Mare”.
Momentul a fost oficializat prin citirea Hrisovului Patriarhal de instituire a celui de-al doilea hram, de catre Preasfintitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor: „Luand aminte ca fiind trecut in randul Sfintilor ctitorul acestei Manastiri a devenit Sfantul Stefan cel Mare, tinand seama ca mormantul Sfantului Voievod Stefan cel Mare este loc de pelerinaj si inchinare si simbol al unitatii nationale bisericesti.
Constatand ca de la canonizarea sa in anul 1992 pana acum sarbatoarea pomenirii Sfantului Voievod Stefan cel Mare la 2 iulie aduna multi credinciosi la Manastirea Putna care cu multa evlavie vin sa se inchine la mormantul lui si vazand ca biserica unde se afla mormantul sau a fost impodobita cu frumoasa pictura realizata in tehnica fresco, dupa o perioada de aproape 350 de ani de cand nu mai era pictura, ca urmare a rezidirii ei din temelii de catre domnitorii Vasile Lupu si Gheorghe Stefan, astazi 15 august 2010 cu prilejul hramului istoric al Manastirii
„Praznicul Adormirii Macii Domnului”, in conglasuire cu Inaltpreasfintitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, Chiriarhul locului, decidem: de astazi inainte sarbatoarea pomenirii Sfantului Voievod Stefan cel Mare devine al doilea hram al Sfintei Manastiri spre Slava lui Dumnezeu , cinstirea Sfantului Voievod, ctitor al acestei manastiri si bucuria credinciosilor pelerini din Romania si din afara granitelor ei”.
Romanian Global News Diplomatul Gabriel Grecu, reţinut la Moscova pentru spionaj militar, declarat "persona non grata" Rusia a retinut un inalt diplomat roman suspectat de implicare in furtul de informatii militare secrete, anunta Reuters. Anuntul a fost facut de FSB (Serviciul Rus de Securitate). France Presse anunta ca este vorba despre Gabriel Grecu, secretar 1 al Departamentului Politic din Ambasada Romaniei la Moscova. Reprezentantii Ambasadei ruse la Bucuresti au refuzat sa comenteze informatiile aparute, insa Ministerul de Externe de la Moscova a exprimat partii romane, prin canale diplomatice, "protestul in legatura cu activitatea lui Grecu, necorespunzatoare statutului de diplomat".
FSB a precizat ca "Gabriel Grecu a fost arestat la Moscova pe 16 august, in timp ce incerca sa primeasca informatii secrete de natura militara de la un cetatean rus".
Retinerea lui Gabriel Grecu vine la un an si jumatate dupa ce Romania a expulzat trei diplomati rusi in scandalul de spionaj "Floricel".
Iata stirea completa a agentiei Ria Novosti (poate fi gasita aici).
Un angajat al Serviciului roman de informatii externe, Gabriel Grecu, care lucra la ambasada nationala "sub acoperire ca secretar I al departamentului politic" a fost retinut la Moscova in timp ce incerca sa obtina de la un cetatean al Federatiei Ruse informatii secrete cu caracter militar, a anuntat Centru pentru relatii cu societatea al FSB. "Asupra spionului au fost gasite obiecte specifice activitatii de spionaj, care confirma in totalitate activitatea ostila impotriva Federatiei Ruse", se arata in comunicat. Suspectul a fost retinut la 16 august de angajatii FSB, precizeaza in comunicatul de presa. In prezent, cazul este in curs de analiza
. Ulterior, Grecu a fost declarat "persona non grata" si a fost instiintat ca trebuie sa paraseasca Rusia in 48 de ore.
Reprezentantii Ambasadei Romaniei la Moscova au refuzat sa comenteze informatiile, iar MAE roman a anuntat ca "nu comenteaza".
Presa rusa a reactionat imediat la arestarea lui Grecu. Iata cateva titluri din presa rusa de luni:
* La Moscova, in incercarea de a obine informatii secrete, a fost retinut un cetatean roman (Ecoul Moscovei)
* La Moscova a fost retinut un spion roman (Pravda.ru)
* Razboaie de spionaj: un spion roman a fost deconspirat la Moscova (AiF)
Agenţia de presă HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Glumă cazonă
Program Tv SOMAX, mar'i, 17 august
Ministrul Muncii despre plecarea medicilor in străinătate
fac rost de bani şi se întorc acasă şi cu know-how-ul îmbutăţit
Reintroducerea impozitului pe venit de trei la suta pentru microintreprinderi
aprobata luni de Comisia de Buget, Finante, Banci din Camera Deputatilor
Militari basarabeni pregătiţi de militari ai Gărzii Naţionale din SUA
De la „moş Ghimpu” la Mihai Ghimpu cel Înţelept
Pompier campion la tenis de câmp
Vin bani pentru amenajarea Pietonalelui Transilvaniei şi a Parcului Junior
Din nou voim avea probleme cu apa
Asfaltarea străzilor din Botoşani a fost datî pe mâna unei firme nepricepute
cel puţin aşa explică viceprimarul Florin Ghiorghiţă
S-au înmulţit efectivele de jandarmi
Bătrân omorât în curtea casei de un stranier beat la volan
Diplomat spion român arestat la Moscova
Unii bugetari speră că judecătorii le vor reîntregi salariile
Profesorii îşi chinuiesc mintea cum să facă rost de bani
Statisticile indică la Botoşani o rată mică de şomaj
Noi surprize la salarii pentru bugetari
Criza îi face pe stomatologi să le dârdâie dinţii
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog