Ingrediente: 300-400 g carne, o ceapă (50 g), cca 300 g castraveţi (acriţi ), 50 -100 ml untdelemn, 2-3 linguri suc de roşii sau 1/2 linguriţă pastă de roşii, 50 ml vin, 20 g făină, mărar, pătrunjel, sare, 3-4 căţei usturoi, o frunză de ţelină, o foaie de dafin.
Preparare: Ceapa tăiată mărunt şi carnea se prăjesc în untdelemn. Sare nu se pune, deoarece castraveţii sărează suficient. După ce ceapa şi carnea s-a călit 10 minute, se stinge cu 200 ml apă şi se adaugă castraveţii, raşi prin răzătoarea cu găuri mari, sau tăiaţi beţişoare şi scurşi de zeamă. Castraveţii acri fierb greu, de aceea se pun odată cu carnea.
Când toate sunt fierte, se freacă făina cu vinul şi sucul de roşii şi se toarnă în sos, se lasă să fiarbă câteva clocote şi se completează cu apă, dacă este nevoie, ca să se formeze un sos potrivit care să cuprindă castraveţii şi carnea. Bulion se poate pune mai mult, cine doreşte mai acru, sau se adaugă zeama de lămâie şi se sărează după gust. Pentru aromă se adaugă mărar sau pătrunjel, frunză de ţelină şi usturoi tocat, sau după gust.
(Lucullus)