Mâncarea de fasole cu cârnaţi afumaţi este o mâncare simplă şi uşor de preparat, dar plină de savoare şi arome. De data aceasta îmbunătăţim această mâncare de fasole cu cârnaţi afumaţi, pentru a o face mai apetisantă şi mai consistentă. Şi sigur că cel mai bine merge această mâncare de fasole cu cârnaţi afumaţi sau cabanos sau cârnaţi proaspeţi.
Ingrediente: 500 g fasole albă uscată, 1 rămurică de rozmarin, 500 g roşii cojite, 3 căţei de
usturoi, 5 linguri de untdelemn, 4 fire de salvie uscată, 1 bucată de cârnaţ afumat sau cabanos tăiat bucăţi (se poate pune şi salam de vară, tăiat în felii subţiri), sare şi piper după gust.
Mod de preparare: Se pune fasolea la înmuiat în apa rece, cu o seară înainte. A doua zi se schimbă apa veche şi se pune la fiert cu 1 l de apă curată, firul de rozmarin şi o jumătate de lingură de sare. Se fierbe o oră şi jumătate la foc mic, se strecoară fasolea. Dacă roşiile sunt proaspete, se opăresc, se curăţă de pieliţă şi se taie în sferturi mici, dacă sunt roşii întregi, cojite, se taie în funcţie de mărimea lor (de obicei, sunt lunguieţe şi mici). Se curăţă usturoiul şi se taie felii, se încinge untdelemnul într-o cratiţă mare, se călesc în el usturoiul şi frunzele mărunţite de salvie (se găsesc la Plafar). Se adaugă roşiile şi se călesc scurt, se adaugă fasolea boabe scursă, se sărează, se piperează, se amesteca bine cu roşiile. Se serveşte împreună cu bucăţile de cârnaţ, de cabanos sau cu feliile de salam prăjite scurt în foarte puţin untdelemn. Poftă bună!