Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
18546
De la 07 Ianuarie 2003
122904195

Manuale de religie schimbate

  • 26 de ONG-uri cer Ministerului Educaţiei dezbatere publică
  • 4 October 2012, 23:00
26 de ONG-uri au trimis o scrisoare deschisa catre ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, prin care "isi manifesta ingrijorarea referitoare la continutul manualelor de religie in scoli si solicita Ministerului sa puna in dezbatere publica acest subiect." "La inceputul acestui an scolar am constatat (...) pozitionarea partizana a Ministrului Educatiei, care declara public ca modificarile asupra manualelor de religie vor fi facute avand ca partener nominalizat doar Patriarhia", sustin semnatarii scrisorii deschise.
Printre organizatiile semnatare ale acestei scrisori deschise sunt Agentia de Monitorizare a Presei Active Watch, Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Policy Center for Roma and Minorities si Fundatia Soros.
"La inceputul acestui an scolar am constatat nu doar sistarea dialogului inceput formal in luna martie (intre Ministerul Educatiei si o parte dintre asociatiile semnatare - n.red.), cat si pozitionarea partizana a Ministrului Educatiei, care declara public ca modificarile asupra manualelor de religie vor fi facute avand ca partener nominalizat doar Patriarhia.
Organizatiile avertizeaza pe fond asupra riscurilor predarii in regim confesional dupa manuale care contin in continuare formule inadecvate varstei si care pot favoriza un proces de demodernizare caracterizat de intoleranta, xenofobie, neincredere in educatia stiintifica/pentru sanatate/pentru gandire critica. Organizatiile semnatare pot pune la dispozitia Ministerului studii si recomandari in acest sens", sustin cele 26 de ONG-uri.
Textul integral al Scrisorii deschise
"Stimata Doamna Ministru Ecaterina Andronescu,
Organizatiile semnatare va solicita sa preluati cu buna-credinta si atentie sesizarile venite dinspre societatea civila in privinta predarii religiei in scolile romanesti si a calitatii manualelor dupa care se preda aceasta materie. Consideram ca institutia pe care o reprezentati are inclusiv datoria sa intretina un astfel de dialog, cu atit mai mult cu cat in diverse situatii s-au semnalat riscuri ale incalcarii unor recomandari europene in domeniu (de ex. recomandarea nr. 1720 a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei referitoare la "Educatie si Religie" din 2005).
Organizatiile pe care le reprezentam au solicitat MECTS in martie 2012 o consultare publica referitoare la predarea religiei si a tehnologiei informatiei in scoli la clasa pregatitoare (cererea e inregistrata cu nr. 16173 din 9 martie 2012). Ca raspuns la aceasta solicitare, MECTS a invitat reprezentantii organizatiilor la o discutie care a avut loc in 22 martie, la care au participat ministrul de atunci si specialisti ai institutiei, intalnire in urma careia am transmis Ministerului declaratia atasata. Comunicatul nostru consemneaza (lucru probat si de minuta intalnirii transmisa de doamna Lucica Popescu, Director in cadrul Directiei Relatiei cu Parlamentul) ca MECTS este deschis la discutii pe fond referitoare la calitatea manualelor de religie.
Odata cu inceperea anului scolar au reaparut ingrijorarile referitoare la continutul manualelor de religie, chestiune asupra careia si Dvs. v-ati pronuntat public in ultima perioada. Manualele nu au fost revizuite, iar Ministerul nu a luat masurile promise in vederea evitarii indoctrinarii religioase si incalcarii libertatii religioase in scolile publice.
Considerand ca Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului este o institutie publica ce are printre responsabilitati preluarea sesizarilor facute dinspre societatea civila, considerand ca o viziune asupra predarii acestei materii trebuie construita cu o consultare mai larga decat aceea a specialistilor institutiei sau a reprezentantilor cultelor, luand act de opiniile specialistilor in pedagogie si politici educationale care atentioneaza asupra riscurilor indoctrinarii religioase si a nationalismului caracterizat de intoleranta si xenofobie care se asociaza cu predarea confesionala a religiei in scoli si apreciind deschiderea declarata de Dvs. pentru gasirea unor solutii, va solicitam o intalnire in care sa putem discuta asupra procedurilor care sa asigure ca modificarile asupra manualelor de religie vor fi reale, constructive si vor tine cont de opiniile tuturor factorilor interesati.
Organizatiile semnatare au interes si expertiza in zona educatiei si respectarii drepturilor fundamentale ale omului, printre noi regasindu-se si initiatori sau semnatari ai Cartei Albe a sectorului nonguvernamental, componenta Educatie si Voluntariat. Suntem sustinuti de un numar important de parinti - fiind noi insine profesori si parinti - ceea ce ne intareste interesul informat si responsabil fata de acest subiect si ne motiveaza sa ne dorim o buna colaborare.
Cu pretuire, in numele organizatiilor semnatare:
Monica Mocanu - Asociatia Romana de Dezbateri, Oratorie si Retorica (ARDOR)
Roxana Marin - Centrul pentru Actiune si Responsabilitate in Educatie (CARE)
Mircea Toma - Agentia de Monitorizare a Presei Active Watch
Alexandru Toma Patrascu - Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR)
Ioana Avadani - Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)
Emil Moise - Asociatia Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta
Valeriu Nicolae - Policy Center for Roma and Minorities
Oana Preda - Centrul de Resurse pentru Participare Publica (Ce-Re)
Gelu Duminica - Agentia de Dezvoltare Comunitara 'Impreuna'
Andra Matzal - Think Outside the Box
Dragos Gavrilescu - Population Services International in Romania (PSI)
Marian Mandache - Romani CRISS
Marian Ursan - Asociatia Carusel
Maria Crista, Anca Gyemant si Rodica Tache - Grupul h.arta
Ana-Maria Rampelt - Asociatia Expeditie in Cultura
Mihail Bumbes - Asociattia Miscarea Civica Milittia Spirituala
Costel Popa - Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis
Gabriel Petrescu - Fundattia Soros
Ionutt Sibian - Fundattia pentru Dezvoltarea Societattii Civile (FDSC)
Tudorina Mihai - Asociattia FRONT
Monica Dvorski - Fundattia Centrul Educattia 2000+
Cristian Pirvulescu - Asociatia Pro Democratia (APD)
Diana Hatneanu - Asociattia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania - Comitetul Helsinki (APADOR CH)
Florin Buhuceanu - Centrul Euroregional pentru Inittiative Publice (ECPI)
Ana Maria Paladus - Reper21
Codru Vrabie - Organitia EPAS"

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Predică popească cu iz sexual
Turcia continuă bombardamentele asupra Siriei
România, tărâm islamic, este o ţintă legitimă pentru atacuri teroriste
Cum ne devorează şacalii
Ioan Rotundu
"Băieţii deştepţi" din energie se întorc
cum doreşte Guvernul să modifice Legea energiei
Consumul de substanţe etnobotanice este mai periculos decât cel de droguri
Botoşani: Roman crede că prefectul este prizonierul unui grup de interese
Felicia Mihai, asul din mâneca lui Cristian Roman
Ziua Recoltei în parcarea Magazinului Botoşani
Critică angajările clientelare din instituţiile publici
Sunt atât de mincinoşi, încât vor câştiga alegerile!
Ioan Rotundu
SIP Botoşani se pregăteşte de conducere nouă
Expertiza Medicală blocată de lipsa unui medic specialist
Societatea „Lumina Soarelui” întunecată de-o amendă de10 mii lei
Cadrele didactice rămase fără post vor păzi catedrele care se vacantează
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog