Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
2330
De la 07 Ianuarie 2003
122887979
Maria Bulat-Saharneanu:

Va repeta istoria întâlnirea de la Deauville?

  • 20 October 2010, 23:00
Oricât de explicată ar fi pentru opinia publică întâlnirea celor trei lideri politici din Germania, Franţa şi Federaţia Rusă, despre care se spune că este decisivă pentru viitorul Republicii Moldova, pentru români, fie de o parte sau de alta a Prutului, nu are de unde să fie favorabilă, măcar şi din considerentul că, la fel ca şi în alte vremuri, soarta ne este decisă fără de concursul nostru.
Or, ceea ce s-a întîmplat în aceste zile pe coasta normandă a Franţei, aminteşte teribil de mai multe întâlniri istorice ale marilor puteri, care au hăcuit lumea după cum le venea la socoteală. Se întâmpla un astfel de lucru în anul 1939, când Hitler şi Stalin s-au înţeles în secret să fie semnat Pactul Molotov-Ribbentrop, se întâmpla la fel în anul 1945, când la Conferinţa de la Ialta au fost sacrificate pentru mai multe decenii naţiunile din Europa de Est. Iar temerile ca istoria are, de regulă, obiceiul să se repete, chiar nu par a fi exagerate deloc în contextul întâlnirii celor trei lideri politici.
Mai întâi din cauză că, deşi ne priveşte direct, Germania şi-a limitat prezenţa în Republica Moldova doar prin ultimul ministru de externe al Republicii Democrate Germane, care ne-a sfătuit, negru pe alb, să semnăm tratatul de frontieră moldo-român "până la alegeri", deoarece unirea românilor "este mai degrabă de domeniul viselor, decât o chestiune de politici", spunând prin acestea mult mai multe decât a făcut-o o zi mai târziu Angela Merkel la Bucureşti. Iar acolo, la Bucureşti, "tratatul de frontieră moldo-român" s-a transformat de la o zi la alta în "acord tehnic", "acord de reglementare a traficului de la frontieră", precum precizează Traian Băsescu, şi deja e greu de crezut ce e la mijloc: o deliberată inducere în eroare a opiniei publice sau o bună intenţie a marilor puteri, în măsură să facă dreptate întro lume nedreaptă, construită la fel de politicieni.
Să admitem, însă, că de asupra la toate se ridică bunele intenţii ale marilor puteri (deşi principiile democratice nu admit noţiunea de popor mare sau popor mic): armata rusă pleacă, raioanele de est ale Republicii Moldova se integrează de-a valma cu cele din dreapta Nistrului în Uniunea Europeană, de subliniat, ca entitate distinctă, precum se recomandă insistent, faţă de naţiunea română.
Şi te surprinzi întrebându-te: ce rezolvă o astfel de bună intenţie, dacă dintre toate câte sunt rămâne optimă separarea brutală, cu tancuri staliniste, a unei naţiuni? Mai mult decât atât, persitenţa separării naţiunii române se face cu deplina voie a celor, care la fel au mâncat din pâinea amară a despărţirii forţate, dar cărora, la fel din buna intenţie a altora, li s-a dat dreptul să-şi prefacă visul în realitate.
De ce atunci pentru naţiunea română, precum declara ex-ministrul de externe al RDG, visul de a se uni nu ar avea dreptul la realitate? Şi dse ce doar când vine vorba despre acest drept al românilor, fiindcă oficial încă nimeni nu a avut curajul să-l ceară, toată lumea, inclusiv copărtaşii la această "trebuşoară" istorică sar ca arşi şi împing subiectul cât mai departe, tramsformând unirea românilor în sperietoare atât în Est, cât şi în Vest?
Şi cum, nişte ţări, care pretind că respectă drepturi şi libertăţi, merg cu bună ştiinţă la pecetluirea unui fapt déjà contestat la ananghie de aceleaşi mari puteri, dar de care nu se ţine cont în acest moment? Ce alta ar însemna insistenţa cu care este promovată ideea integrării Moldovei "unite" (fiindcă în ghilimele se pune acest cuvânt) în Uniunea Europeană, decât că românii ar trebui să-şi ia adio pentru totdeauna de la visul lor de unire?
Dar cum ar fi să se întâmple acest lucru, dacă nu în baza unor noi Pacte, care precum se arată, pot fi posibile şi azi? Or, misterul în care este învăluită această întâlnire, cu multe interese puse la bătaie, informaţiile foarte seci şi nebuloase despre ea, chiar au calitatea să pună pe gânduri şi să convingă că istoria ar putea să se repete, de astă dată, chiar în faţa ochilor noştri.
Să fie oare acestea nişte temeri exagerate? Ce dezamăgire ar fi, dar şi ce fericire, dacă respectivele temeri ar fi spulberate de aceiaşi lideri politici cu ochii lumii pe ei. Nu ar fi extrem de firească gândirea că dacă trăim întro Europă integraţionistă, cea care presupune apropierea între ţări şi popoare, să avem în vedere şi procesele de întregire din interiorul poporului român, la fel european, dar despărţit barbar în secolele trecute?
Părerea de rău e că la acest început de mileniu, pentru noi, românii, întrebarea rămâne una eminamente retorică şi parcă nu se potriveşte deloc unei Europe democratice.
Vocea Basarabiei

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Sex didactic
Scăderea TVA şi neimpozitarea pensiilor trebuie analizate cu grijă
efectele nu se cunosc
Horoscop
Românii, cei mai pesimişti est-europeni; în urma cu doi ani erau cei mai optimişti
Rusia a încheiat ancheta cu privire la accidentul de la Smolensk
Senatul a respins OUG de majorare a impozitului pentru persoanele care deţin mai multe locuinţe
Rusia va înregistra o creştere economică de aproape 4% în 2010
Bulgaria va majora taxele pe proprietăţile şi autoturismele de lux
Neimpozitarea pensiilor şi scăderea TVA ar pune presiuni suplimentare pe veniturile bugetului de stat
Geoană îi cere lui Băsescu să elimine din Strategia de Apărare menţiunile referitoare la mass-media
purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei spune că scrisoarea este lipsită de decenţăea s-ar putea explica fie prin tupeu, fie printr-o lipsă de discernământ
Medvedev aruncă problema în curtea UE şi României
Modificare pe furi; la legea Registrului Comerţului:
deputaţii jurişti PSD şi PNL sunt cei care au tras sforile
Un nou top al politicienilor, pe alte baze construit
Programul Tv SOMAX, joi, 21 octombrie
Staţia de asfaltare Flămânzi, un vis pe cale să devină realitate
Radio Iaşi transmite azi evoluţia Ansamblului „Trei Generaţii” Flămânzi
Vor să reabiliteze parcul de la Spitalul de Recuperare
Infuzie uriaşă de bani europeni în Modern Calor Botoşani
O avarie lasă fără apă zona Împărat Traian şi cele adiacente
O mie de copii au primit haine şi jucării
De frica sancţiunilor medicii nu mai acordă concedii medicale
ei riscă altă sancţiune pentru nerespectarea legii
Peste 1500 de botoşăneni victime ale virozei
Ce-a luat statul cu japca, dă Mimor din visteria spitalului
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog