Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
18525
De la 07 Ianuarie 2003
122878592

Marketing marca Ioan Manolache

  • 24 November 2009, 23:00
Ioan Manolache, 52 ani, a deschis in aprilie, impreuna cu o asociata, Frasina Pelin, un magazin de produse traditionale romanesti la Londra. Magazinul "Bacaul" se afla in Estul Londrei, in apropiere de statia de metrou Plaistow, pe District Line. Interesant este modul in care Ioan Manolache a ales locul in care a deschis magazinul. Iata o lectie de marketing aplicata la comunitatea romaneasca.
«Nu ma arunc ca inecatul. Am studiat piata inainte de a deschide. Am facut un fel de sondaj, am stat si am studiat. Ieseam pe strada si stateam pe unde erau spatii de inchiriat. {tiam ca in Nord Vestul Londrei este o mare comunitate de romani. Eu locuiam in Est, in Canning Town si am vrut sa vad in acea zona ce potential este. Stateam la 7 dimineata la metrou, sa vad romanii care merg la munca.
Trageam cu urechea cand vedeam grupuri, sa vad ce limba vorbesc. Mergeam in statii sa vad cati romani se urca, cel putin un sfert de ora in fiecare statie. În final am ales Plaistow, acolo mi s-a parut ca sunt cei mai multi romani.» Magazinul a fost deschis in aprilie anul acesta, inainte de Pasti cu o saptamana: «Ştiam ca in perioada asta vanzarile sunt mai mari. Dupa luna august a mai scazut putin vanzarea. Se simte criza, cand am deschis era mai bine decat acum. Dar acum vin din nou sarbatorile si sunt convins ca vom avea cea mai mare vanzare din scurta istorie a magazinului.
Micii si vremea
Ioan Manolache vorbeste cu mandrie de articolul forte al magazinului: pasta de mici (6,5 lire/kg), facuta dupa o reteta proprie chiar in bucataria localului. «Micii sunt reteta proprie. Cine a luat, s-a mai intors si a doua oara sa ia. Au fost sambete cand am dat si 100 kg de pasta de mici si 50 kg de carnati.» Aici intervine din nou metoda originala de marketing a lui Ioan Manolache. Avand in vedere ca e carne proaspata, trebuie sa fie sigur ca se vinde imediat.
Cheia este vremea: «Ma uit intotdeauna pe internet la vreme, cand cumpar carne. Daca e vreme frumoasa, cresc vanzarile, pentru ca oamenii ies la gratare.» Mici proaspeti, carnati, carne impachetata, preparate dupa retete proprii, cotlete pentru gratar, slanina afumata, carne de porc, vita, pui. Dar nu numai atat. O alta atractie a magazinului sunt prajiturile facute cu frisca naturala proaspata.
«Savarine ca la noi nici in Romania nu se mai gasesc», spune patronul "Bacaului", referindu-se la faptul ca in Romania frisca vegetala cu gust de plastic e la putere. «La fiecare sfarsit de saptamana, gatim sarmaluste, salata beof, ciroba de burta si alte retete traditionale. Mai ales pentru baietii care sunt singuri aici, fara neveste, care nu au timp sau nu se pricep sa gateasca.» Ce nu se face in bucataria magazinului, totul este "made in Romania", mai precis de la Bacau. Magazinul are si o vasta oferta de bere si vinuri, toate din Romania. Preturile? «Eu cred ca pentru ce avem noi, preturile sunt rezonabile. Daca pui pretul propriu-zis, transportul, mirodeniile, adaosul este foarte mic. Cautam sa supravietuim si sa ne mentinem clientii.»
Ambitia
Ioan Manolache, 52 ani, originar din Bacau, este la Londra din 2001. Inainte de 1989 a lucrat la intreprinderea de avioane. «M-am privatizat dupa Revolutie, am cumparat un magazin. Aveam la inceput doar cosmetice si imbracaminte, apoi am introdus si marfuri alimentare.» Magazinul mergea foarte bine, dar a fost un episod care l-a ambitionat si l-a facut sa vina in UK.
«Am ajuns in UK dintr-o pura ambitie. N-am venit de rau, ce am aici, aveam si acasa. La un moment dat, copiii au fost aici la Londra si s-au intors inapoi acasa, spunand ca e foarte greu sa faci ceva. Atunci m-am ambitionat si le-am spus: "Ma duc eu sa va arat cum se face". N-a fost chiar asa usor. M-am dus la ambasada si am reusit sa iau viza abia la a patra proramare. Si acolo m-am ambisionat, pentru ca era absurd ca tocmai eu, care chiar eram om de afaceri, sa nu pot lua o viza de business.»
Asa a ajuns aici la Londra. «Recunosc, am vrut sa plec imediat de aici, in 2- 3 luni. Prima data am devenit labourer. Imi blestemam zilele. Aveam 42 ani si am auns la lopata, fiind si fara antrenament, pentru ca acasa eram comerciant.» Ambitios, nu s-a dat batut. S-a profilat pe tamplarie si a lucrat in construcsii pana in 2009, cand si-a deschis magazinul, unde lucreaza impreuna cu sotia sa.
Intre timp si-a luat si casa la Londra, in Canning Town, printr-un credit ipotecar. Unul dintre copii este la Bacau, dar unul este aici, si acum are si un nepotel. De ce s-ar mai intoarce acasa? «Daca ma intorc? Buna intrebare. La pensie cred ca ma intorc, atunci cand voi sta linistit.» Magazinul "Bacaul", 550 Barking Road, Plaistow, E13 9JU, tel. 0208 4721223, 0785 2100099.
(Un articol de Sorin Cehan, „Gazeta Romaneasca")
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Acţiunea 2012: un proiect european al naţiunii române
riscul împotmolirii în sistem
Traian Băsescu şi-a zdrobit contracandidaţii în Basarabia
Dorin Chirtoacă solicită mai multe secţii de votare pentru turul doi
2.888 este numărul alegătorilor din Grecia
Ţara în care nu merită să faci nimic pentru nimeni
Ateneul Tătăraşi Iaşi pe scena Teatrului „Mihai Eminescu”
Crap cu legume la cuptor
Cele trei dorinţe ale poliţistului
Şapca lui Iliescu
Visul lui Putin
Horoscop
Program TELE'M Botoşani, miercuri, 25 noiembrie
Flutur îşi pregăteşte demisia
dar mai întâi curăţă partidul de balastul uman
Centralele achiziţionate de municipalitate îşi aşteaptă beneficiarii
În curând, botoşănenii din cartierul Tulbureni vor avea gaz metan
Criză, dar nu pentru drumari
Pedeliştii au dormit chefuiţi, iar pesediştii au lucrat pentru ei
Secretul puterii PSD
Ioan Rotundu
Medicii de familie vor să câştige pe seama gripei
În timp ce înregistrăm morţi, gripa a devenit secret de stat
Minivacanţa şcolară forţată va fi de fapt muncă patriotică
Numai vaccinarea ne va scăpa de gripă
Tradiţia de a se căsăpi între ei este respectată
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog