Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Religie
Pamflet
Mediu
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
16615
De la 07 Ianuarie 2003
122876682

Marşul tăcerii pentru victimele SIDA

  • 3 December 2007, 23:00
SIDA nu reprezintă doar o singură boală, ci un complex, o colecţie de boli diferite care afectează în mod specific persoanele infectate cu HIV, dar pe care un organism sănătos ar reuşi să le învingă fără prea mare efort. În absenţa unui tratament, evoluţia de la infectare până la apariţia bolii SIDA este în general între 8 şi 13 ani. Durata supravieţuirii după instalarea bolii, în absenţa unui tratament, variază între nouă luni şi doi ani. Această perioadă poate fi prelungită în condiţiile unui tratament adecvat şi susţinut cu medicaţia specifică.
Ieri, sute de elevi botoşăneni au participat pe Pietonalul Unirii la un marş al tăcerii organizat în memoria celor 300 de persoane seropozitive care şi-au pierdut viaţa din cauza acestei boli. Activitatea a fost organizată ieri, pentru a marca Ziua Mondială de Luptă Anti-SIDA. La ora actuală în Botoşani există 200 de persoane în viaţă, dintre care 75 au fost infectate la vârstă adultă, iar 125 au fost infectate în primii ani de viaţă.
"Este o zi deosebită pentru noi toţi. Astăzi (n.r ieri) este o zi în care cu un ochi plângem şi cu altul râdem. Cu un ochi plângem pentru cei care nu mai sunt printre noi şi ne-am adunat astăzi pentru a-i comemora şi a ne aduce aminte de toţi cei aproape 300 de tineri care au murit în judeţul Botoşani începând cu 1989 şi până în 2007. Ne-am adunat aici să ţinem un moment de reculegere şi să facem un lanţ uman", a precizat Angelica Straticiuc, şef Compartiment de promovare a sănătăţii din cadrul Autorităţii de Sănătate Publică Botoşani. La marşul tăcerii s-au alăturat părinţii copiilor seropozitivi, cadre didactice şi reprezentanţii Asociaţiei Tereza. Nu a lipsit de la eveniment nici directorul Autorităţii de Sănătate Publică, Gabriel Oprişanu. După ce s-a ţinut un moment de reculegere în memoria tinerilor care s-au stins din viaţă, reprezentanţii Compartimentului de promovare a sănătăţii au distribuit pliante informative şi prezervative tinerilor.
La nivelul judeţului Botoşani cele mai multe persoane seropozitive, respectiv 182, au vârste peste 18 ani, iar sub această vârstă sunt 18 persoane. De asemenea, s-au născut şapte copii infectaţi din mame seropozitive. După cum susţine Angelica Straticiuc, anul acesta nu s-au înregistrat decese în rândul persoanelor seropozitive.
În condiţiile în care tratamentul este esenţial pentru menţinerea organismului, la Botoşani principala cauză a decesului în rândul persoanelor cu SIDA este nerespectarea tratamentului. Un alt factor care duce la decesul persoanelor seropozitive este depistarea tardivă a infecţiei. În anul 2007, ca şi în anul precedent, principala cale de transmitere este cea sexuală. Peste 60% din cazuri şi principala grupă de vârstă afectată sunt tinerii cu vârste între 15 şi 29 ani. Principalele probleme cu care se confruntă tinerii infectaţi sunt legate de nivelul redus de educaţiei. Starea de sănătate şi discriminarea cu care s-au confruntat în şcoală fac ca aceste persoane să se integreze mult mai greu în muncă. (Margareta NICHIFOR)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Stomatologii români refuză să trateze persoanele seropozitive
sugerăm directorului Oprişanu să încerce recrutarea unui stomatolog moldovean sau ucrainean, poate că vor fi mai umaniîn incinta Spitalului de Boli Infecţioase se află un cabinet dotat cu tot ce trebuie, dar cu lacăt pe uşă
O inginerie financiară i-a adus lui Tonino un câştig fabulos (V)
dreptatea o împarte judecătorii, iar judecătorii, ca şi noi, sunt supuşi tentaţiilor
Pensionarii părăsesc municipiul pentru a primi ajutor lemne la ţară
Substanţe periculoase la o fabrică în lichidare
S-ar putea să le iasă pasienţele
Ioan Rotundu
"Parteneriat pentru dezvoltare durabilă" la final
Învingători ai zilei de 3 decembrie
Comentariul comentariilor (II)
(Ioan Rotundu)
Democratul Achiţei se vede preşedinte al CJ
Vâzdoagă prevede Botoşanilor un sfârşit apocaliptic
spaţiile verzi sunt la cheremul arhitecţilor şi proiectanţilor
Studiul de trafic, o problemă pentru Botoşani
Liberalii vor investiţii în schimbul votului botoşănenilor
Prefectul va fi verigă de legătură între sindicate şi Guvern
Sistem de gestionare şi optimizare a fluxului de clienţi la Paşapoarte
„Angajează-mă, pot ce poţi si tu"
Taxa de mediu se menţine, pentru că aşa vor muşchii lui Tăriceanu
Horoscop
La nunta de aur
Omul are bani şi caută o tânără amatoare de clipe plăcute
Program TELE’M Botoşani, marţi, 4 decembrie
Românul şi vânătoarea
Colindul şi colindatul
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog