De cum Predoiu s-a instalat în funcţie, s-a dus în grabă la colegul de Interne din Austria, crezând că el este omul providenţial de a băga Rumânia în Spaţiul Schengen. S-a dus bovină masculină şi s-a întors una feminină.
În tot acest timp, sub proaspăta sa comandă, poliţiştii continuă să-şi vadă de treburile lor de până acum: afaceri pe bază de şpagă, vânzare şi consum de droguri, beţii crunte, femei şi tot ce le poate spori veniturile şi îndestula nevoile personale şi ale familiei.
Atâta dezmăţ profesional şi moral care s-a instalat în rândul poliţiştilor de când la cârma ministerului au fost miniştri liberali n-a mai existat în istoria postdecembristă a Poliţiei.
În loc să facă ordine în sistem, vorbitorul cu sarmale în gură s-a apucat să facă ordine în şcoli pe seama consumului de droguri. Mintea sa puternic alterată de politicianismul care l-a cuprins a dat la iveală măsura aberantă ca toţi elevii din şcoli să fie testaţi antidrog. Noroc că oportunistul şi carieristul ministru al Sănătăţii, Alexandru Rafila, i-a temperat zelul şi a venit cu o formulă mult mai cu o formulă mult mai educativă şi civilizată.
În timp ce voinicul ministrul declanşase lupta cu elevii dedulciţi la droguri, poliţiştii se întreceau în a fi care mai de care mai beat şi drogat. La Popeşti Leordeni, fostul poliţist şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate pe Bucureşti, Constantin Păun, beat şi drogat, a accidentat mortal o femeie. Ca să nu facă puşcărie, prin medic, s-a stabilit că nu era decât beat, nu şi drogat, deşi poliţistul nu contestase că fusese găsit drogat.
La Braşov, un poliţist transporta 1 kg de eroină iar latul, îmbrăcat în uniformă avea asupra sa la vânzare 50 g eroină. În Caracal, un alt poliţist beat a accidentat o femeie pe trecerea de pietoni. A fugit de la locul accidentului şi s-a întors având la volan o femeie, susţinând că aceasta a comis accidentul. Şirul exemplelor poate continua, fără ca ministrul Predoiu să fi anunţat vreun fel de măsuri menite să reformeze din rădăcini activitatea poliţiştilor.
Revenind la lupta contra drogurilor în şcoli, nu la elevi este hiba. Lupta trebuie dusă împotriva dealerilor. Numai că aceştia, ori sunt pe-o mână cu poliţia, ori sunt poliţişti sadea, ori ajung să fie arestaţi şi eliberaţi de judecătorii corupţi, sub control judiciar sau arest la domiciliu.
Beizadeaua care a omorât doi tineri la 2 Mai era drogat dar poliţia, procurorii nu au insistat să afle de unde a procurat drogurile. La fel se procedează şi în cazurile celor drogaţi, Nu li se cere să divulge de la cine şi-au procurat drogurile. Banii mulţi care vin de pe urma drogurilor îi opresc să-şi facă datoria până la capăt.
Bătălia trebuie dată cu dealerii şi, atunci, nu vor mai fi droguri în şcoli. Testarea elevilor nu rezolvă problema de fond. Iar cei prinşi vânzând droguri să fie duşi direct după gratii, primind ani grei de închisoare cu suspendarea unor drepturi cuvenite deţinuţilor. Părerea mea!