Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Sănătate
Alune americane
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
21971
De la 07 Ianuarie 2003
122907620

Medici de la Spitalul Colentina, medaliaţi cu aur la Geneva

  • pentru realizarea unui simulator de înlăturare a litiazei renale
  • 11 April 2014, 23:00
O echipa de medici de la Spitalul Colentina din Capitala a castigat medalia de aur la Geneva, pentru realizarea unui simulator destinat instruirii practice a medicilor rezidenti si specialistilor urologi care efectueaza interventii chirurgicale minim invazive de inlaturare a litiazei renale, anunta Mediafax.
Medicii Victor Cauni, Cristian Persu si Felix Voinea au realizat un model artificial pentru simularea nefrolitotomiei percutanate, un simulator destinat instruirii practice a medicilor rezidenti si specialistilor urologi care efectueaza interventii chirurgicale minim invazive de inlaturare a litiazei renale.
Cei trei medici de la Spitalul Colentina din Bucuresti au primit pentru aceasta inventie medalia de aur la Salonul de inventica de la Geneva, dar si premiul Technopol Moscova si premiul Arabia Saudita.
"Aceasta cerere de brevet cu care am participat la Salonul international de inventica de la Geneva 2014 se refera la un dispozitiv, un model artificial care este adresat instruirii practice a medicilor rezidenti si a specialistilor tineri in urologie, in efectuarea unor interventii chirurgicale minim invazive de aport percutanate asupra rinichiului.
Aceste interventii chirurgicale minim invazive, traduse nefrolitotomie percutanata, sunt interventii deosebit de delicate, care necesita o curba destul de mare de invatare. Acest model fizic, acest simulator reprezinta un segment din corpul uman, pe care, respectand toate tesuturile - incepand de la piele, tesut celular subcutanat, strat muscular, rinichi, ureter, vezica si intreg aparatul urinar - se poate simula operatia de nefrolitotomie percutanata si de extragere a calculilor de la nivelul rinichiului", a declarat pentru Mediafax medicul Victor Cauni, seful Sectiei de urologie de la Spitalul Colentina.
Potrivit medicului, in prezent, operatii de acest fel sunt simulate pe fructe, cum ar fi spre exemplu, mere, pere sau gutui.
"Cred ca un aparat care reproduce organismul uman si care ajuta medicul sa invete mai usor tehnicile chirurgicale in acest tip de boala este foarte important. In lume mai existau simulatoare pentru alte tipuri de interventii, dar pentru acest tip de interventie si la modul in care exista acest simulator, consideram ca este o premiera mondiala, de aceea ne-a fost acordat premiul", a mai spus Cauni.
Medicul Victor Cauni a precizat ca acest simulator ajuta medicul tanar, rezidentul sa ajungam mai repede la performanta.
"Ajuta sa ajungem mai repede la o performanta, prin scurtarea curbei de invatare. Este un simulator prin care se antreneaza medicii pentru operatii. Acest simulator o sa aiba si senzori in interiorul segmentului acela de corp creat ca sa arate cand se lezeaza un vas, cand se lezeaza calea urinara, se arata fiecare pas gresit pe care-l poate face medicul.
Se arata rinichii si cu calculii din interiorul rinichilor. Calculii se pot schimba, ca sa producem o varietate mare de cazuri. Pot fi simulate diverse tipuri de calculi, atat la rinichiul drept, cat si la cel stang, mergand pana la cele mai dificile cazuri, dar cat mai apropiate de situatiile reale din sala de operatie", a explicat medicul. Victor Cauni a adaugat ca, la fel ca la pilotajul de avioane, la conducerea unui autoturism, acest simulator ii creeaza medicului reflexele necesare pentru interventia chirurgicala in timp real in sala de operatie.
Medicul a mai spus ca exista in Romania foarte multi pacienti care au "litiaza voluminoasa, litiaza colariforma, litiaza bilaterala, calculi duri", in care nefrolitotomia percutanata si aceasta operatie minim invaziva, care combina atat chirurgia deschisa prin aceasta mica incizie, cat si chirurgia endoscopica, prin toata aparatura prin care se rezolva, intr-un procedeu minim invaziv. De aceea, acesta operatie este una dintre cele mai delicate din urologie, iar medicii care fac astfel de interventii trebuie sa fie tot timpul antrenati.
"Problema cu acest simulator al nostru este ca, probabil, realizarea lui va fi destul de scumpa, pentru ca trebuie sa respectam atat tesuturile umane, cat si consistenta lor, sa alegem materiale ca sa facem efectiv un mulaj, un segment de om cu toate caracteristicile omului. Pe de alta parte, la fiecare interventie chirurgicala simulata pe acest instrument trebuie sa schimbam atat rinichiul, cat si calculii din interiorul rinichiului.
Deci tehnica, probabil, si intretinerea vor fi destul de scumpe, dar speram sa gasim partenerii necesari si sa-i convingem, sa le aratam ca avantajele acestui simulator depasesc probabil cu mult costurile", a mai spus medicul Victor Cauni. Chirurgul spera ca simulatorul sa fie pe piata in cel mult doi ani. El a precizat ca, din nefericire, multe brevete raman expuse in cabinetele medicilor.
"Am mai multe brevete de inventii sau cerere, toate au fost la Geneva. Am obtinut mai multe premii si pentru acest brevet, pe langa medalia de aur am obtinut si premiul tarii Arabia Saudita, premiul Tehnopol din Moscova, care au considerat ca este o inventie, un dispozitiv deosebit.
Primul brevet de inventie este un dispozitiv pentru injectarea solutiilor vascoase in incontinenta urinara, cu care s-a si operat mult timp. Exista mai multe, lombotom electric, teaca de nefrostomie, dispozitiv care ghideaza cu control ecografic operatiile percutanate asupra rinichiului, pensa de nefrostomie, un tip special de pensa. Au fost mai multe brevete pentru care am repurtat distinctii. Dintre toate inventiile insa, in uz a fost numai dispozitivul pentru colagen. Acum nu se mai practica, fiind aplicate tehnici moderne", a adaugat Cauni.
Medicul a mai spus ca urologia este o specialitate foarte bine tehnicizata, in care progresul tehnic schimba conduita la fiecare pas.
"Noi mergem, sa spunem, inainte cu un suport tehnic foarte bun si modificarile din domeniul tehnologic au un mare impact in urologie, deci si dispozitivele, instrumentele si tehnicile trebuie sa tinem noi ca urologi pasul cu schimbarile din domeniul tehnic. Se schimba destul de repede, apare aparatura noua, apar tehnici noi, apar procedee noi, in folosul pacientului, in crearea unor metode cat mai putin invazive, cat mai putin nocive pentru pacient, care sa-i asigure si o reinsertie sociala, si o operatie cat mai usoara. In zece ani de activitate am obtinut 15 medalii", a adaugat seful Sectiei de urologie de la Spitalul Colentina.
Inventatorii incearca acum sa convinga firmele private sa produca simulatorul in serie.
"Vedeti, acum incepe o lupta foarte mare, ca sa pui in practica inventia, sa convingem firmele private, sa convingem asociatiile, pentru ca, vedeti, traim intr-o lume care este guvernata de bani, de profit imediat si probabil ca aceste brevete, neaducand un profit imediat, sunt trecute in asteptare. Inca nu colaborez cu firme externe, dar sa vedem daca, in fine, o sa avem propuneri sau nu in acest sens. Toate inventiile le-am facut cu sufletul, tin la toate, vom vedea in viitor care din ele sau daca se vor aplica si probabil timpul isi va da masura calitatii acestora", a mai spus medicul Cauni.
Chirurgul a adaugat ca mai are inca patru proiecte de cercetare, in care vrea sa adapteze in instrumentele urologice si microunde, ultrasunete.
"Sa vedem cum putem aceste microunde si ultrasunete sa le implementam mai mult in cresterea confortului actului medical si in brevetarea si inventarea unor dispozitive care, in final, sa ajunga tot la un act medical mai usor suportat de catre pacient. Noi aici vrem sa cercetam in primul rand toate metodele prin care, de exemplu, la microunde sau la ultrasunete, cum actioneaza asupra tesutului uman. Este o cercetare pe termen mai lung, vrem sa vedem cum actioneaza prin efect termic, prin efect non-termic, prin distructie de membrana tisulara. Este practic o cerctare care este de mai lunga durata", a conchis medicul.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Reţeta zilei: Supă de cocoş
Bancul zilei: Confesiune amoroasă
Horoscopul zilei
Hillary Clinton, atacată cu un pantof in timpul unei conferinţe
Codruta Kovesi, şefa DNA, a primit premiul Ambasadei SUA care recompensează Femeile curajoase din întreaga lume
Victoria Nuland: În viitor, SUA se vor concentra pe lupta împotriva corupţiei în Balcani, Europa Centrală şi de Est
Petru Bogatu: Capra cu trei iezi şi dreptul lupului la libera exprimare
UE este decisă să ajute Ucraina să îşi plătească factura la gaze
Serghei Lavrov: Stabilitatea Europei, ameninţată de intensificarea sentimentelor anti-ruse în creştere
Deputatul PSD Ciprian Nica a colaborat cu Securitatea
De ce cad baronii
Alune americane
Liderii Sanitas sunt alarmaţi de dezastrul din Spitalul Județean Botoșani
Traian Apetrei rămâne director al teatrului Mihai Eminescu
Viceprimarul Cosmin Andrei se amuză pe seama tergiversărilor privind schimbarea sa din funcție
Senatorul botoșănean Viorel Grigoraș în sprijinul copiii cu dizabilităţi
Mihai Țurcanu, atac la social-democrații botoșăneni
Viceprimarul dorohoian Constantin Bursuc detronat de un tânăr de 28 de ani
Elevi învăţaţi de pompieri să-şi protejeze viaţa
Sărbătorile pascale, în bibliotecă
BMW cu documente false oprit din drumul spre Moldova
Botoşani/Dorohoi: Cine şi de ce l-a sacrificat pe viceprimarul Bursuc
Ioan Rotundu
Crin Antonescu: Eu l-am adus pe Ponta la putere, eu îl dau jos
Ucraina: Persoane înarmate au preluat controlul asupra unui comisariat de poliţie din estul ţării
Bogdan Aurescu, întâlniri la Casa Albă şi la Pentagon
oficialul MAE a pledat pentru sporirea prezenţei SUA şi NATO în estul Europei
Medici de la Spitalul Colentina, medaliaţi cu aur la Geneva
pentru realizarea unui simulator de înlăturare a litiazei renale
UCRAINA Operaţiune "antiteroristă" lansată la Slaviansk, în estul ţării
"morţi şi răniţi" de ambele părţi (ministru)
Câtă influenţă are Rusia în economia României
Companiile-cheie, oligarhii şi situaţia lor la zi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog