Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
1418
De la 07 Ianuarie 2003
123111817
pnl

Medicii de familie se prezintă la program după cum au chef de lucru

  • controalele CAS s-au soldat cu o ploaie de sancţiuni
  • 18 October 2009, 23:00
În cursul acestui an, echipe de control de la instituţia de asigurări de sănătate au făcut mai multe controale la cabinetele medicilor de familie, dar şi la cabinetele din policlinici. Asta după ce s-au primit de la asiguraţii de sănătate semnale că nu întotdeauna la cabinetele medicilor specialişti programul de activitate este respectat de către cadrele medicale.
Medicii specialişti din policlinici au fost verificaţi de două ori în acest an dacă respectă programul de lucru afişat pe uşile cabinetelor. Pacienţii aproape că s-au obişnuit cu întârzierea la cabinete a unora dintre medicii de familie, dar conducerea Casei de Asigurări de Sănătate consideră că acestei situaţii trebuie să i se pună capăt. „Nu zic că nu pot să apară situaţii în care medicul să fie nevoit să lipsească sau să întârzie la cabinet. Dar are obligaţia să anunţe dacă este o problemă, să anunţe la casă pentru că aşa prevede contractul încheiat”, a declarat Rodica Huţuleac, directorul Casei de Asigurări de Sănătate Botoşani.
Iar controlul ajuns în ambulatoriile spitalelor a arătat că asiguraţii de sănătate nu se plâng degeaba. Cinci medici nu au fost găsiţi la program în momentul efectuării controlului. Au fost controale inopinate la mai multe ambulatorii de specialitate, cinci medici fiind sancţionaţi în acest an pentru că în timp ce pacienţii îi aşteptau la uşile cabinetelor, aceştia îşi rezolvau probleme personale, fără să ţină seama că sunt în timpul programului de lucru.
Dacă unii medici au fost sancţionaţi pentru absenţe la cabinete în orele de program, alţii s-au ales cu veniturile diminuate din cauză că au încercat să îşi mulţumească pacienţii, cărora le-au prescris medicamente compensarte « fără număr ». Acesta a fost şi semnalul de alarmă care i-a dirijat pe cei de la casa de asigurări spre cabinete. Şefii instituţiei de asigurări de sănătate recunosc faptul că verificările au fost ţintite pe cabinetele medicilor cu cele mai multe şi mai costisitoare reţete eliberate pacienţilor.
Aproximativ o treime dintre medicii de familie au fost luaţi în vizor de echipele de control, iar dintre aceştia, aproape jumătate s-au ales cu veniturile diminuate pentru că au prescris medicamente fără să mai ia în calcul şi legislaţia în vigoare. Medicul de la conducerea CAS spune că nu s-a ţinut cont de listele de medicamente pentru acuţi şi pentru bolnavii cronici, s-a depăşit valoarea de trei milioane de lei vechi pentru lista B, iar exempelele de nerespectare a legislaţiei pot continua.
„Probabil că nu au fost atenţi. Numai aşa se explică astfel de abateri de la legislaţie. Dar şi neatenţia se plăteşte”, a spus directorul CAS. Cei 19 medici de familie care au fost găsiţi în lunile scurse de la începutul anului cu astfel de greşeli la prescrierea medicamentelor pe reţete compensate au avut veniturile pe o lună reduse cu 10%. Şefii CAS spun că se poate ajunge chiar şi la rezilierea contractului cu medicii de familie care sunt sancţionaţi de mai mult de trei ori de către echipele de control de la instituţia de asigurări de sănătate.
Reprezentanţii CAS spun că până la sfârşitul anului vor mai urma şi alte controale de acest fel, mai ales dacă la instituţia de asigurări de sănătate vor continua să sosească de la asiguraţii de sănătate sesizări prvind activitatea de la cabinetele medicilor de familie sau ale celor de diferite specialităţi, din ambulatoriile spitalelor. (Doina Marcu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


S-a cam stricat jucăria politică majoritară
Ioan Rotundu
Program TELE' M Botoşani
Ţigări în valoare de 6700 de lei confiscate în 24 de ore
Andreea Mantea face cunoştinţă cu o nuieluşa
Secretara Florica face glume nesărate
Ţâbu a încăput pe mâna celor de la Protecţia Copilului
Horoscop
Îndrăgostit de secretară
Cu bani puţşini puteţi avea cabană la munte
Conserve de zarzavat cu sare pentru supe
Ţâbuleac a întors spatele Galeriilor de Art㠄Ştefan Luchian”
un eveniment cultural de excepţie lăsat pe seama unui inginer priceput la drumuri
Locatarii vor căldură în apartamente
Cinci beţivani şi 28 de vitezomani prinşi de poliţiştii botoşăneni
La furat cartofi
I-a furat clarinetul
Bolile cardiovasculare, cauza a 50% din decese
Lipsa banilor pentru plata pensiilor afectează şi sistemul privat de pensii
Stafilococul auriu se simte bine prin Secţia de urologie
Şeful AJOFM va demisiona, ca să nu fie demis
Noi reglementări privind medicii de familie, cu privire la copii
Ştefan Dodiţă, victimă a răzbunării PSD
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog