Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   
Vineri: 21 Septembrie 2007

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Decese
Reportaje
Lumea lui Rotundu

1 EURO = 4.6550 lei
1 USD = 3.9774 lei


Număr accesări
Astăzi:
4804
De la 07 Ianuarie 2003
61888380

Medicul Saradan vrea introdusă consilierea prenupţială

Un proiect care a rămas la stadiul de idee ani la rândul s-a putea să devină realitate. Ideea consilierii cuplurilor care intenţionează să se căsătorească îi aparţine de ani buni medicului din cadrul Autorităţii de Sănătate Publică Botoşani Cornel Saradan. Însă până la ora actuală ideea nu şi-a găsit aplicabilitate practică, pentru că Saradan nu a primit susţinere. Împreună cu psihologul Lorena Alexoaie, Cornel Saradan a realizat o analiză a mai multor evenimente de pe parcursul anului trecut.
Astfel, s-a constatat că a crescut numărul persoanelor cu HIV care trăiesc în judeţ, creşterea riscului de contactare a infecţiilor cu transmitere sexuală, a numărului de persoane cu cancer, inclusiv cu cancer de sân, respectiv 82 cazuri noi în 2006 şi 80 de cazuri de cancer de col uterin. La nivelul judeţului s-a constatat că populaţia are un nivel scăzut de educaţie sexuală, precum şi faptul că medicul de familie are foarte puţin timp la dispoziţie pentru a acorda consiliere cuplurilor care se decid să întemeieze o familie.
Din aceste motive medicul Saradan au solicitat conducerii ASP ca, înaintea întemeierii unei familii, cuplurile să treacă pe la specialişti, cu care să discute problemele cu care se confruntă. Abia după ce cuplul primeşte consiliere din partea celor doi specialişti, medicul de familie va putea să îi elibereze certificatul prenupţial. Intenţia medicului Saradan cuprinde două aspecte, unui medical şi celălalt psihologic. "Aspectul medical pe care îl avem în vedere priveşte informarea cuplurilor care se căsătoresc de a şti mai multe informaţii despre infecţiile cu transmitere sexuală, despre metodele de prevenire şi depistare precoce a cancerului genito-mamar. De asemenea îi informăm despre prevenirea avortului prin folosirea metodelor contraceptive în cazul în care cuplul se hotărăşte să nu aibă copii o anumită perioadă de timp", a precizat Cornel Saradan.
Partea psihologică se referă la o consiliere psihologică oferită de un psiholog de la Spitalul Judeţean, respectiv de Lorena Alexoaie. În felul acesta pot fi prevenite unele stări conflictuale care pot apărea în cuplu, chiar şi divorţul. În opinia lui Saradan, această consiliere prenupţială ar fi o modalitate pentru cei care urmează să se căsătorească de a avea mai multe informaţii despre cum să îşi păstreze starea de sănătate şi de a avea o căsnicie fericită, evitând conflictele. Un singur lucru nu s-a precizat: consilierea va fi gratuită sau pe bani? (Margareta NICHIFOR)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (2)]


  
Furtună se vede la braţ cu Câmpanu
Preşedintele Conţac se bucură pentru receptivitatea ministerială
Consilierul Grigoraş vrea mai mulţi bani la dispoziţia CJ
Au pus bazele combaterii traficului de persoane
Simpozion cultural la Memorialul Ipoteşti
A început recepţia şcolilor reabilitate
Politica amenzilor nu pare să dea rezultate fără încasarea lor
Urban Serv vine în sprijinul primăriei
Ajutoarele au ajuns la Tecuci
Cooperare culturală transfrontalieră
Cristian Tabără i-a întîlnit pe eroii adîncurilor
Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!
A ieşit pe-a lui Oprişanu, au sosit banii pentru sănătate
Cuprins de mărinimie, IŞJ a dat calificativ maxim la toţi directorii
N-au dreptate
Ioan Rotundu
Prea mulţi copii în grădiniţe şi clasa I-a
Profesorii pensionari sunt readuşi la catedră
Se numără funcţionarii publici
În Parlament
Horoscop
Se deplasează gratuit, dacă-l chemi
Program TELE'M Botoşani, vineri, 21 septembrie
Condoleanţe
Averea consilierului judeţean Achiţei are multe necunoscute
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă

Contact: [email protected]
Telefon: 0745 544 745

Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!