Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9627
De la 07 Ianuarie 2003
122869694
Mediu de afaceri:

De ce avem salarii mici

  • 24 October 2012, 23:00
Exceptand Bulgaria, in Romania se platesc cele mai mici salarii din Uniunea Europeana, iar aceasta situatie este cauzata si de faptul ca majoritatea persoanelor active presteaza munci manuale, respectiv activitati care genereaza o valoare adaugata redusa, scrie Cristian Orgonas, pe blogul lui.
Astfel, in anul 2011, potrivit unui raport publicat recent de Eurostat, la nivelul UE, doua treimi din populatia activa era reprezentata de persoane care prestau o munca non-manuala, in timp ce restul de o treime presta o munca manuala. In Romania, dupa cum se poate observa in graficul alaturat (click pe imagine pentru marire), 60% din populatia activa presta o munca manuala, si doar 40% o munca non-manuala.
Mai mult, daca discutam doar despre populatia activa calificata care presteaza o activitate non-manuala, procentul in total populatie activa este de 23,1% in Romania, 39,1% in UE, si 43-44% in Franta si Germania. Cateva comentarii pe marginea acestor date:
1. Din punctul de vedere al valorii adaugate, munca manuala nu se poate compara cu munca automatizata, indiferent de nivelul de pregatire a angajatilor care presteaza munca manuala. Or, daca majoritatea celor ce muncesc presteaza activitati cu o valoare adaugata redusa, salariile nu au cum sa fie similare celor din tarile vestice, acolo unde majoritatea celor care muncesc presteaza activitati cu o valoare adaugata ridicata.
2. Potrivit raportului citat anterior, Romania sta bine la capitolul ¬gradul de calificare a fortei de munca¬ ¬ 72,4% dintre cei care muncesc sunt persoane calificate, fata de o medie de 63% in UE, Germania si Franta. Pe de alta parte insa, tipul muncii prestate influenteaza in mod decisiv valoarea adaugata generata de un salariat (calificat sau nu), iar faptul ca muncitorii romani presteaza in primul rand munci manuale nu este de natura sa sustina niveluri ridicate de salarizare.
3. Tipul muncii prestate de populatia activa depinde de angajatori, nu de angajati. Majoritatea multinationalelor transfera in Romania activitati de tipul ¬labour intensive¬, respectiv activitati a caror pret final de vanzare catre clienti depinde mult de salariile celor care presteaza activitatile respective. Foarte rar se intampla ca in Romania se fie transferate liniile de productie automatizate, din simplul motiv ca transferul acestora din Vest in Est nu determina decat reduceri minore ale costurilor totale de productie.
4. Dintre cei 4,3 miloane de angajati, mai putin de 1 milion lucreaza in multinationale, 0,9 milioane la stat, iar restul in companii romanesti, multe dintre acestea fiind slab capitalizate, fara know-how si cu o productivitate a muncii foarte scazuta.
Practic, cresterea sustenabila a salariilor nu poate avea loc fara investitii semnificative in echipamente de productie performante, in cercetare si dezvoltare, si in cresterea gradului de pregatire a salariatilor, insa prea putine dintre companiile romanesti au bani pentru asa ceva.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Nota de plată a CE pentru români
Ioan Rotundu
Horoscop
Bancul zilei: Un sfat nereuşit
Război verbal între europarlamentarele României
Daciana Sârbu o acuză pe Elena Băsescu că ocupă trei locuri in avion EBA: Silueta îmi permite să ocup un singur loc
La cererea FMI, USL ar putea majora TVA cu un procent
Maşina unui comisar de la Garda Financiară distrusă parțial într-un incendiu
Tradiţie şi artă din cioate
Gelu Prăjiturică vrea s-o „bat㔠pe Tamara Ciofu
Botoşani: Scaunele demnitarilor de judeţ, atracţie pentru elevii de clasa a III-a
Botoşani: Noi linii de finanţare pentru proiectele pe fonduri UE
După ce liberalii au dat startul ”becalizării” României, PSD lucrează la ”prodanizarea” diasporei
Sorin Cehan, Roma: Politică pe ascuns şi pe bani
Grecia obţine o amânare de doi ani pentru realizarea planului de ajustare bugetară
Victor Ponta nu crede că trebuie majorat TVA
dar după alegerile din decembrie ce va crede?
Procesul dintre Sanomed şi Spitalul Judeţean, aproape de final
Sporuri şi premii negociate direct cu şefii spitalelor
Concurs greu pentru cele 10 posturi de la Protecţia Copilului
Veste bună pentru personalul didactic auxiliar din şcolile judeţului
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog