Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Pamflet
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
1500
De la 07 Ianuarie 2003
122887149

Merge pe urmele supravieţuitorilor de la orfelinatul din Cighid

  • 25 September 2008, 23:00
Prima editie a emisiunii “Romania, te iubesc!”, a carei gazda este Cristian Leonte si care debuteaza in aceasta duminica aduce in atentia telespectatorilor Pro Tv subiecte impresionante si teme sociale coplesitoare. Paula Herlo, cistigatoarea din acest an a premiilor Emmy de televiziune, deschide seria povestilor cutremuratoare cu un reportaj absolut naucitor ce aduce in prim-plan adevaruri ce nu au voie sa fie uitate, pentru ca fac parte din trecutul nostru, fie ca ne place sau nu.
Au facut inconjurul mapamondului si pentru o perioada buna de timp au reprezentat cartea de vizita a Romaniei de dupa Revolutie: imagini cu copii schingiuti, copii al caror trup firav parea tinut laolalta doar de un fir de ata invizibil ce aduna minuta de oase desirate; copii lasati sa zaca in propriile excremente sau in cazul cel mai bun, spalati cu furtunul asemeni unor obiecte neinsufletite. Aceste imagini atroce au fost dupa `89 pasaportul nostru catre lumea civilizata, pasaport care in loc sa ne permita accesul, ne trimitea inapoi in lumea barbara pe care o faurisem. In prima editie a emisiunii „Romania, te iubesc!”, Paula Herlo, cistigatoarea din acest an a premiilor Emmy, are curajul sa prezinte adevarul din spatele povestilor cutremuratoare ale copiilor de la orfelinatul din Cighid.
Acestia au fost potagonistii reportajelor de dupa Revolutie, reportaje care prezentau copii zacind pe ciment, aproape morti de foame sau de frig, umiliti de soarta si de semeni, salbaticiti de lipsa oricarei afectiuni. Paula Herlo s-a intors la acesti copii, i-a cautat pe supravietuitori si a incercat sa le continue povestea. Reportajul ei dezvaluie o realitate pe cit de cruda, pe atit de adevarata care ajuta la intelegerea unui trecut regretabil. Mesajul acestui reportaj este unul pe cit de simplu, pe atit de evident: trecutul trebuie inteles si asumat pentru a nu-i repeta greselile.
Cistigatoarea premiului Emmy, Paula Herlo, merge pina la capat in demersul sau jurnalistic si prezinta telespectatorilor Pro Tv confesiunea unei supravietuitoare a vremurilor petrecute la orfelinatul din Cighid spusa cu profunzimea si simplitatea celui incercat de trairi ce par sa depaseasca imaginatia. Că nici un copil, indiferent de locul unde a vazut lumina zilei, nu merita sa treaca singur prin greutatile vietii dovedeste si reportajul realizat de Carmen Avram care-l are in prim-plan pe cascadorul Szoby Cseh.
Copiii strazii, copiii abandonati sau pur si simplu copiii nimanui pot fi salvati de oamenii care vor sa doneze din energia si caldura lor sufleteasca. Szoby Cseh este un astfel de om. El a infiintat o scoala de cascadori pentru toti copiii defavorizati menita nu doar sa le deschida acestora apetitul pentru sport, ci mai ales sa le schimbe mentalitatile, sa le formeze personalitatile, sa-i invete sa spere si sa indrazneasca. Materialul realizat de Carmen Avram prezinta povestea unui adolescent pe care aceasta scoala l-a ajutat sa-si schimbe destinul. Aici a prins incredere in el si a deprins puterea de a trai deasupra conditiei sale reusind performanta de a fi admis la nu mai putin de 3 facultati.
Chiar daca initiativa lui Szoby Cseh este una mai mult decit laudabila, autoritatile nu l-au sustinut in incercarea sa de a infiinta astfel de scoli in fiecare sector al Bucurestiului. Szoby Cseh vine sa vorbeasca la „Romania, te iubesc!” despre satisfactia pe care o traieste alaturi de copiii carora le-a dat o sansa la un viitor mai bun, dar si despre nepasarea si neimplicarea autoritatilor in astfel de proiecte.
Cel de-al treilea material ce va fi prezentat in prima editie a emisiunii „Romania, te iubesc!” darima mitul potrivit caruia, oriunde se duc romanii sint pusi pe furat si jefuit. Reportajul realizat de Carmen Avram prezinta povestea a doua tinere care, stabilite impreuna cu parintii lor in Austria vegheaza la respectarea si aplicarea legii in Viena. Cele doua si-au gasit aici vocatia si sint mindre ca-si pot face cu drag meseria de politist.
Jurnalistii de la Stirile Pro Tv considera ca premiul Emmy cistigat pe 22 septembrie 2008 ii obliga nu numai sa pastreze aceleasi standarde inalte, ci sa incerce sa se autodepaseasca. Primul pas este facut chiar in aceasta duminica, cind la Pro Tv debuteaza "Romania, te iubesc!", cea mai noua emisiune jurnalistica marca Stirilor Pro TV. Duminica de duminica, timp de 60 de minute, Cristian Leonte, gazda emisiunii „Romania, te iubesc!” si invitatii sai, corespondentii Stirile Pro Tv Paula Herlo, Carmen Avram, Anca Nastasi si Alex Dima, jurnalistii care au investigat cazurile ce urmeaza sa fie prezentate in emisiune, vor aduce in atentia telespectatorilor subiecte impresionante si teme sociale coplesitoare. Astfel, bazindu-se pe investigatia in viata reala, cei mai buni jurnalisti din Romania pregatesc pentru publicul PRO TV un cocktail puternic de anchete, radiografii de fenomene, reportaje de culise, interviuri, analize jurnalistice, atitudine, spectacol de imagine si realitate. (Camelia Cavadia)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Apel pentru revocarea din funcţia publică a lui Petre Roman
Băsescu surclasează orice alt candidat dacă mâine ar fi alegeri
Primul român care investeşte în China
Basarabia încotro ?
Castellon: 10.000 de euro pentru integrarea românilor
Horoscop
Vocea din şifonier
Dacă vă consideraţi stilat, ea vă oferă companie!
Program Tele'M Botoşani vineri, 26 septembrie
IŞJ a ridicat-o pe Mihaela Huncă din nou pe creasta valului
Comentariul comentariilor (CC)
(Ioan Rotundu)
Românul şi “vorba vine”
Infracţiunea de denunţ calomnios
Cine-i prostul: noi sau tu?
Ioan Rotundu
Directoarea Azoicăi are alergie la democraţie şi ameninţă cu penalul
inspectorul Lăcătuşu rămâne pe poziţie controversată
PSD şi-a finalizat lista candidaţilor şi a bătut-o în cuie
Acum, că are vilă la Alfa Land, vrea să ne fie şi primar
Ciubotaru n-a uitat nimic şi nu a învăţat nimic
Botoşaniul este faultat în spatele uşilor închise
Au stagnat lucrările la Magistrala de gaz Hârlău – Botoşani
Ţâbuleac pare a fi urmărit de ghinion
Nemulţumirile la Vorona tind să se transforme în convulsii sociale
„Apus de soare” la Săveni şi Dorohoi
Prefectul Sorescu se recunoaşte învins de sistem
Au jucat ţonţoroiul pe morminte!
Sinistraţii îşi primesc azi caloriferele
Niţu se luptă pentru pensii de boală decente
Ţurcanu ţine secret numele pensiunii unde nuntaşii puteau ajunge la spital
A căzut victimă propriei minciuni
De luni încep controalele la chioşcurile din, şi de lângă, şcoli
Amenzi care sporesc suferinţele copiilor de grădiniţă
Amenzi care sporesc suferinţele copiilor de grădiniţă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog