Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
20808
De la 07 Ianuarie 2003
122880875

Mesaj cutremurator al printului Charles pentru o Romanie cu "cancer" in paduri.

  • "53 de cazuri de taieri ilegale pe zi"
  • 28 February 2016, 23:00
Intr-un mesaj postat pe site-ul GreenPeace Romania si adresat participantilor la Forumul Padurilor, organizat la Bucuresti, printul Charles face un apel la oprirea defrisarilor ilegale masive care au stirbit paduri uriase din Romania.
Printul Charles vorbeste din nou despre dezastrul din padurile Romaniei. Cu date si cifre, Printul Charles prezinta situatia dezastruoasa in care ne aflam acum: zeci de mii de hectare de padure rase de pe fata pamantului. Si daca semnalul de alarma vine de peste hotare, solutia este la noi.
Sunt deja binecunoscute pasiunea Printului Charles pentru Romania si vizitele dese in zonele splendide ale tarii noastre dar si determinarea de a ne convinge ca avem ceva ce altii au pierdut demult: paduri imense, nebatute de pasul omului. Unele zone par a fi insa, din pacate, lasate de izbeliste de catra autoritati.
Printul Charles: "Europa mai detine foarte putine suprafete intinse de paduri naturale, iar multe dintre acestea sunt in Romania. Padurile Romaniei sunt, desigur, o parte importanta si vitala a economiei, a integritatii mediului si a identitatii culturale la nivel national, dar au si o insemnatate mondiala din punct de vedere al biodiversitatii si al rolului in reglarea climei. De aceea mi se pare absolut crucial ca padurile sa fie gestionate durabil, pastrate si conservate pentru beneficiile pe care ni le ofera nu numai noua, ci si generatiilor care cel mai probabil ne vor urma."
Printul Charles: “Inteleg ca potrivit unei estimari, in perioada 2000-2011, circa 180.000 de hectare de paduri din Romania au fost lasate sa se degradeze sau au disparut in urma exploatarii sau a unor activitati ilegale. Mai rau decat atat, aproape jumatate din pierderi au avut loc in arii protejate. Un alt studiu arata ca in perioada 2009-2011 au fost inregistrate peste 31.000 de cazuri de taieri ilegale, urmate in 2012 de inca 20.000. In mod uimitor asta inseamna 53 de cazuri pe zi. Chiar si aceasta rata imensa ar putea fi o subestimare, acestea fiind doar cazurile inregistrate sau investigate de autoritati."
Cifrele dezastrului pot fi corectate, iar solutiile sunt la indemana noastra.
Printul Charles: “Daca aceste sisteme forestiere remarcabile ar putea fi gestionate intr-un mod mai rational, atunci beneficiile ar putea fi mentinute perpetuu, aducand in acelasi timp o gama de avantaje sociale si economice Romaniei. Bineinteles ca este mai usor de spus decat de facut.
Este nevoie de cooperarea si acordul tuturor partilor interesate, de la institutii guvernamentale, la proprietari privati de paduri, comunitati, pana la organizatii neguvernamentale si companii asociate sectorului forestier.
Pe langa intrebarea despre care ar fi cea mai buna modalitate de a ajunge la o utilizare durabila a padurilor astfel incat sa fie mentinute avantajele lor multiple intervine si chestiunea fundamentala a aplicarii Codului Silvic si a combaterii taierilor ilegale.”
In mesaj, Printul Charles aminteste de vizitele dese din Romania in zone de o frumusete dumnezeiasca.
Printul Charles: "Am mers printr-o parte dintre padurile Romaniei, intr-n cadru pe care il pot descrie doar ca fiind unul dintre cele mai remarcabile peisaje pe care le-am vazut vreodata. De aceea cred sincer ca sa poate castiga mai mult pentru Romania si pentru intreaga lume din gestionarea durabila pe termen lung a acestor locuri cu adevarat extraordinare in comparatie cu ce se poate obtine prin lichidarea lor pentru avantaje pe termen scurt. Asa cum stiu eu Romania si pe romani am deplina siguranta si incredere ca va veti ridica la nivelul acestei provocari si veti crea un impuls durabil si eficace pentru a ocroti aceste habitate atat de pretioase si importante atat pentru noi, cat si pentru copiii si nepotii nostri.”
Potrivit raportului de audit realizat de Curtea de Conturi privind Situatia patrimoniala a fondului forestier din Romania in perioada 1990-2012 s-au defrisat ilegal 366 de mii de hectare de padure. Prejudiciul era, atunci, de cinci miliarde de euro.
Fotograful Alex Gavan a publicat mai multe imagini ce ilustreaza dezastrul din muntii Romaniei, comparand defrisarile ilegale cu un cancer ce macina aceste zone.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Cercul vicios al succesului
Reţeta zilei: Muşchi de porc cu linte şi varză roşie
Horoscopul zilei de 29.02.2016
Lumea lu' Rotundu: Primarul ranchiunos
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 26.02.2016
Narcis Dreţcanu, unsul infractorului-deputat lui Gireadă în funcţia de subprefect
Ioan Rotundu
Francois Hollande, huiduit si insultat la Salonul de Agricultura de la Paris
Inalta Curte confirma redeschiderea urmarii penale pentru un chestor de
politie avansat recent de Ciolos in conducerea MAI
Nicolae Paun: Eu, tiganul din Ferentari, trebuie sa merg in arest preventiv.
Dl Madalin Voicu, care e din familie de Cantacuzini, tre' sa stea acasa
Vicepresedintele Tribunalului Salaj si un fost inspector scolar general, inculpati intr-un dosar DIICOT
Raed Arafat: MAI va achizitiona, in acest an, tehnica pentru interventii la cutremure
Rusia: 36 de morti in urma unor explozii de gaze intr-o mina din Marele Nord
Siria: Sase orase din provincia Alep, vizate de atacuri aeriene, la o zi dupa intrarea in vigoare a armistitiului
Voiculescu, pe blog: Am lucrat 3 ore pe zi si am studiat 2 ore
102 ore de studiu pentru fiecare din cele 10 lucrari stiintifice scrise de Voiculescu
Botoşani/Călăraşi: O şezătoare cu cântec, joc şi voie bună şi două derapaje
Ioan Rotundu
Elevii de la Orăşeni Deal „În lumea lui Creangă”
Tot mai umiliţi de tandemul Şoptic㠖 Gireadă
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog