Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10422
De la 07 Ianuarie 2003
122896071

Micile războaie locale ale regionalizării

  • cum se luptă baronii locali pentru controlul viitoarelor regiuni
  • 22 March 2013, 23:00
Mizele uriase ale regionalizarii - dirijarea fluxurilor de bani, controlul institutiilor regionale - creeaza tensiuni in interiorul USL, dar si in sanul partidelor care compun alianta aflata la putere.
Ministrul Dezvoltarii, Liviu Dragnea, anunta de curand ca proiectul Guvernului Ponta e aproape de finalizare, dar informatii din interiorul USL indica faptul ca PSD si PNL nu s-au pus inca de acord. De altfel, PNL tocmai a anuntat infiintarea unei comisii proprii pentru regionalizare, in paralel cu comisia guvernamentala. Stabilirea guvernatorilor de regiune si a capitalelor regiunilor este punctul sensibil care a starnit deja reactii si contre publice intre liderii locali ai PSD si PNL.
Comisia - surpriza a PNL
In contextul in care vicepremierul Liviu Dragnea a anuntat public constituirea unui grup de lucru la Guvern si le-a cerut sefilor de Consiliilor Judetene PSD si PNL sa vina cu propuneri vis-a-vis de regionalizare, liberalii au constituit o comisie proprie la partid, condusa de Klaus Iohannis, care sa prezinte un proiect unitar in acest sens.
Aflat in vizita la Bruxelles pentru a promova la nivel european tema regionalizarii, vicepremierul Liviu Dragnea a declarat ca "reimpartirea administrativ teritoriala nu se va face pe criterii politice".
"Regionalizarea nu este un proiect pentru PSD sau pentru USL. Este un proiect de tara, un proiect al Romaniei. La ministerul pe care il conduc, s-a constituit un grup format din academicieni, doctori, experti, plus alesi locali, parlamentari, societate civila. Analiza este aproape gata, iar desenul regiunilor va fi dat de aceasta analiza", a declarat Dragnea.
Pentru a-i calma liderii locali, Dragnea a anuntat ca nu va fi concentrata toata puterea administrativa in mainele guvernatorului de regiune si ca institutiile regionale vor avea sedii in fiecare judet. ''Trebuie sa se detensioneze discutiile pe aceasta tema, pentru ca nu va fi toata puterea dintr-o regiune intr-un singur loc.
Va fi sediul administrativ undeva, alt judet va avea Directia regionala de finante, altul va avea Directia regionala de mediu, in asa fel incat din toata regiunea fiecare comunitate din fiecare judet sa simta ca are acces la beneficiile regionalizarii", a explicat vicepremierul.
Asigurarile lui Dragnea nu i-au linistit insa pe liberali, care si-au facut propria comisie pentru a-si elabora viziunea pe regionalizare. Comisia este condusa de prim-vicepresedintele liberalilor, Klaus Iohannis si are ca scop realizarea unui punct de vedere pe tema regionalizarii care va fi transmis conducerii USL.
Din comisia interna a PNL fac parte Romeo Stavarache (primarul influent al Bacaului), Marian Petrache (Ilfov) si Sorin Frunzaverde (Caras - Severin). Surse din interiorul USL au declarat pentru Hotnews.ro ca nemultimirile in interiroul PNL sunt mari vis-a-vis de partenerii de Uniune.
"Este vorba de influenta la nivel local pe care o au liderii de Consilii Judetene, de banii care vor fi gestionati si e normal sa existe nemultumiri si frustrari in conditiile in care PSD detine cel mai mare numar de primari si sefia a 22 de Consilii Judetene, in timp ce PNL are 15 lideri de CJ si mai putini edili locali", au explicat sursele citate.
In ciuda eforturilor liderilor USL de a tempera conflictele pe tema regionalizarii, liderii locali se dueleaza in declaratii publice de sustinere a propriilor oameni pe posturile de guvernatori regionali.
Prima problema: cate regiuni vor fi?
La inceputul lunii ianuarie, aflat la Suceava, premierul Ponta a dat primele indicii despre numarul regiunilor rezultate in urma reorganizarii administrative. Ponta a spus atunci ca varianta de regionalizare cu cele opt regiuni de dezvoltare actuale nu este cea mai buna, dar este cea mai posibila. "In cazul in care deschidem cutia renegocierilor nu cred ca o mai terminam niciodata. Macar cele opt regiuni functioneaza ca regiuni de dezvoltare. Avem Agentiile de Dezvoltare Regionala care pot functiona ca aparat tehnic al regiunii. Asta e propunerea noastra. Nu e batuta in cuie", a spus Ponta.
Cele opt regiuni de dezvoltare sunt Nord-Est (Suceava, Botosani, Bacau, Vaslui, Neamt, Iasi), Sud-Est (Vrancea, Galati, Buzau, Braila, Tulcea, Constanta), Nord Vest (Bihor, Cluj, Maramures, Satu-Mare, Salaj, Bistrita-Nasaud), Sud (Arges, Teleorman, Dambovita, Calarasi, Prahova, Giurgiu, Ialomita), Vest (Arad, Hunedoara, Caras-Severin, Timis), Sud- Vest (Gorj, Valcea, Dolj, Olt, Mehedinti), Centru (Brasov, Covasna, Sibiu, Harghita, Mures, Alba) si Bucuresti- Ilfov.
In 7 februarie, liderul PSD Prahova, Mircea Cosma, dadea amanunte suplimentare pentru presa locala. Cosma, presedinte al CJ Prahova si influent lider local al PSD (mult mai discret insa decat alti colegi), spunea atunci ca "noi am hotarat demult, resedintele regiunilor vor fi in cei sapte poli de dezvoltare, care se numesc Iasi, Brasov, Craiova, Timisoara, Cluj Napoca, Ploiesti si Constanta".
Aceasta impartire este insa doar o ipoteza de lucru. Decizia finala va fi cunoscuta odata ce ministrul Dragnea isi va prezenta proiectul. Pana atunci insa, liderii locali au inceput adevarate lupte pentru plasarea in cea mai buna pozitie de negociere. Iata principalele conflicte locale pentru suprematia in noile regiuni.
Regiunea Nord - Vest: Cluj Napoca vs. Oradea sau Baia Mare
Desi suprematia economica si ca populatie a Clujului asupra celorlalte orase din Regiunea Nord - Vest este evidenta, au existat politicieni locali care vad lucrurile diferit.
Doi liberali bihoreni i-au certat pe Victor Ponta si pe Liviu Dragnea, acuzati ca actioneaza discretionar si nu afla decat de la TV despre regionalizare. Cei doi s-au aratat nemultumiti si de faptul ca Oradea nu va fi centru regional, urmand ca Bihorul sa fie bagat "sub plapuma" Clujului.
Liderii locali din Bihor au facut inca un pas in lupta pentru suprematie cu Cluj Napoca: sefii judeteni ai PSD, PNL si UDMR au organizat o conferinta in care au militat la unison pentru ca Oradea sa fie capitala regionala.
Nici liberalii din Maramures nu s-au impacat cu ideea pierderii luptei cu Cluj Napoca. Presedintele PNL Maramures, Radu Stef, ar vrea ca Baia Mare sa devina capitala unei regiuni mai mici, in care judetului sau sa i se alature doar judetul Satu Mare.
Regiunea Nord - Est: Tensiuni la Iasi
Liderul PNL Iasi, Relu Fenechiu, a declarat intr-o conferinta de presa ca il sustine pe seful Consiliului Judetean Iasi, Cristian Adomnitei, la functia de guvernator al viitoarei regiuni nord-est pentru ca ar fi mai bun in aceasta functie decat primarul Iasiului, social-democratul Gheorghe Nichita. In replica, Gheorghe Nichita a precizat ca orice discutie referitoare la numele viitorului guvernator este prematura.
"Sunt unii care pun caruta inaintea cailor. La placinte toti se reped. Stai putin sa facem proiectul, sa vedem cum facem regionalizarea, ca pe urma se gasesc si 100 de guvernatori. E o prostie sa discutam acum daca sa fie Nichita, Adomnitei, Popescu sau mai stiu eu cine".
Dar disputa Fenechiu - Adomnitei nu e singura din Regiunea Nord - Est. Seful CJ Neamt, UNPR-istul Culita Tarita, vrea ca Piatra Neamt sa fie capitala regionala in detrimentul iesenilor, dand ca motiv principal faptul ca in Neamt se afla sediul Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord-Est.
Un alt "greu" din Moldova este Romeo Stavarache, primarul liberal al Bacaului si membru in comisia speciala a PNL. Si Stavarache si-a anuntat interesul pentru sefia regiunii, dar intr-un mod mult mai voalat decat colegii din Iasi: "Bacaul poate juca un rol important in viitoarea structura a regiunii, atat ca structura administrativa, cat si din punct de vedere al resurselor umane. Im doresc ca in viitoarea conducere a regiunii sa fie cat mai multi bacauani. Daca mi se va propune, nu exclud faptul ca voi candida".
Regiunea Centru: Cele mai mari probleme
Regiunea Centru a fost una din marile mize ale regionalizarii inca de la debutul discutiilor, tensiunile aparand intre cele patru orase mari care si-ar dori stautul de capitala: Brasov, Sibiu, Alba Iulia si Targu Mures.
Tensiunile mascate au rabufnit dupa ce Klaus Iohannis, primarul Sibiului, si-a anuntat intrarea in PNL cu scopul de a deveni guvernatorul regiunii. Liderul PSD Brasov, Constantin Nita (ministru delegat al Energiei), l-a atacat insa dur pe proaspatul liberal: "Domnul Johannis a declarat, zilele trecute, cu o seninatate si cu o indrazneala extraordinare ca unul dintre scopuri principalele pentru care a intrat in PNL este sa ajute Sibiul sa devina capitala Regiunii Centru, iar dumnealui, implicit, sa devina guvernator.
Pe scurt: <>. De altfel, a tinut si sa-si ceara scuze in fata sibienilor ca a facut un lucru atat de <>. Este de neacceptat o astfel de pozitie din partea dlui. Johannis", scria Nita, pe blogul personal. Paie peste foc a pus si primarul PDL-ist de Alba Iulia, Mircea Hava, care s-a aratat dispus sa dezerteze din partid pentru a mari sansele ca orasul sau sa devina capitala regionala. "Stiu ca ar fi o solutie, insa trebuie discutat foarte mult lucrul asta.
Stiu insa un lucru, daca se fac regiunile si Alba Iulia pierde, pierdem cel putin 1.000-1.200 de locuri de munca", a spus Mircea Hava, intrebat daca ar pleca din PDL intr-un alt partid pentru ca Alba Iulia sa devina capitala de regiune. Hava a alimentat astfel zvonurile ca PNL continua recrutarea liderilor PDL, miscare ce i-a deranjat evident pe PSD-isti.
Nici Dorin Florea, primarul PDL de Tirgu Mures, nu a evitat lupta. El a anuntat ca vrea ca orasul pe care-l conduce sa fie capitala regionala, incercand sa atraga si maghiarii de partea sa.
Regiunea Sud - Vest: Controverse in Valcea
Actuala regiune Sud - Vest e dominata de Craiova, care are prima sansa pentru a deveni capitala regionala. Dominatia neta a Craiovei a nascut insa contre intre liderii PSD si PNL din Ramnicu - Valcea.
Astfel, presedintele PNL Valcea, deputatul Cristian Buican, a propus ca judetul Valcea sa faca parte dintr-o regiune care sa mai cuprinda judetele Gorj, Hunedoara, Alba si Sibiu. El a sustinut ca ar fi primit acceptul liderilor liberali din judetele mentionate.
Liberalul Buican a fost insa contrat imediat de seful PSD Valcea, Ion Cilea, care a cerut public respectarea granitelor actualei regiuni de dezvoltare Sud-Vest Oltenia: "Nu avem noi ce cauta cu Sibiu, Hunedoara si Hunedoara. Noi trebuie sa facem parte din regiune de dezvoltare economica existenta, adica Sud - Vest Oltenia.
Nu ne putem dezvolta daca nu facem parte din aceasta regiune, mai ales ca este deja structurata si atrage fonduri de la Uniunea Europeana. Credeti ca mie nu mi-ar placea sa fim noi centrul de putere, insa nu ne baga nimeni in seama. Exact acelasi lucru s-ar intampla si daca am face parte din acea regiune propusa de Cristian Buican".
Cristian Buican a fost contrazis chiar si de seful CJ Hunedoara, Mircea Ioan Molot, coleg de partid cu valceanul. Molot a respins ideea unei regiuni impreuna cu judetele Sibiu, Valcea, Alba si Gorj. "Judetul Hunedoara este avantajat sa faca parte dintr-o regiune impreuna cu judetele Arad, Timis si Caras-Severin", a spus Molot.
Regiunea Vest: Timisoara, lider regional fara probleme
Regiunea Vest e dominata de Timisoara. Chiar si puternicul lider liberal de Caras Severin, Sorin Frunzaverde, a declarat ca sediul capitalei nu poate fi decit Timisoara (controlata politic de PNL), cerand doar ca anumite sedii de institutii sa ramana si in Resita:
"E clar ca sediul capitalei nu va putea fi decat intr-un singur oras si, ca sa risipesc anumite dubii, daca Regiunea Vest va ramane asa cum e in prezent, formata din cele patru judete - Timis, Arad, Caras-Severin si Hunedoara -, este normal ca sediul Consiliului Regional sa fie la Timisoara. Sediul regional Romsilva sa ramana la Resita, pentru ca judetul Caras-Severin are cel mai mare potential de masa lemnoasa".
Regiunea Sud - Est: Lupta intre Braila si Constanta. Si Marian Oprisan e pe cai mari
In regiunea Sud - Est, lupta pentru desemnarea capitalei se da intre Braila (controlata de PSD-istul Gheorghe Bunea Stancu) si Constanta (tandemul PSD Nicusor Constantinescu - Radu Mazare). Desi Constanta e evident mai bine plasata in competitia economica, Bunea Stancu a luat initiativa crearii unui pol Braila - Galati - Tulcea, care sustine proiecte comune si, evident, candidatura Brailei pentru capitala regionala.
Bunea Stancu a marcat un punct important in acest meci, devenind secretarul general al Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania dupa o sedinta care a consfintit iesirea lui Nicusor Constantinescu din gratiile lui Victor Ponta.
Reamintim ca liderul constantean a criticat dur politica guvernului de reducere a arieratelor la nivel local, atragandu-si o replica dura din partea lui Ponta.
De acelasi eveniment se leaga si ascensiunea tot mai rapida a lui Marian Oprisan, sustinut de Ponta si Liviu Dragnea la sefia Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene. Chiar daca Focsani nu poate emite pretentii de capitala regionala, fiind mult mai mic decat Constanta, Braila sau Galati, seful CJ Vrancea ar putea intra in competitia pentru postul de guvernator al regiunii, dupa cum au declarat surse din PSD.
Regiunea Sud: Pitesti vs. Ploiesti
Regiunea Sud are doi poli economici importanti: Pitesti si Ploiesti, ambele orase fiind controlate de PSD.
Mircea Cosma, presedintele PSD Prahova, a anuntat public ca vrea ca Ploiestiul sa fie capitala regiunii, dar ar prefera sa faca parte dintr-o regiune care sa mai contina judetele Buzau, Brasov si Covasna. "In proportie de 99,99%, cred ca municipiul Ploiesti va fi capitala de regiune", a spus Cosma, citat de presa locala.
Nici Constantin Nicolescu nu si-ar dori Arges si Prahova in aceeasi regiune, pentru a evita un conflict cu colegul sau de partid. "Nu e eficient ca cele doua judete Arges si Prahova sa se gaseasca in aceeasi regiune, pentru ca sint doua judete puternice", spune Nicolescu, care recunoaste insa ca "E normal ca si noi sa ne luptam sa fie capitala la Arges".
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Poveste de week-end
Gastronomie: Maftoul cu pui- specific Palestinei
O noua etapa a guvernării Ponta. Va curge sânge
Dan Tapalaga
Salvarea Ciprului ar putea veni de la duşmanul său, Turcia
Protest la Salonul de carte de la Paris
Jandarmii au intervenit brutal in evacuarea protestatarilor
Cum a fost învins guvernul Ponta de birocraţia din sistemul medical
Cipru lucrează la un plan B. Acesta ar urma să intre vineri în Parlament
Zona Euro, dispusă să discute o nouă propunere
Eva Simon (Ungaria): În Ungaria există două limbi române
Petru Grozavu: «Antract» pentru Vilnius
Laptele vărsat în câmp, un gest extrem
"Iresponsabilitatea altora" pune lacătul pe ferme
Adolescenta cu bentiţă tricoloră din Covasna: Copii prinşi în vâltoarea urii adulţilor
Lista poliţiştilor avansaţi în grad de Ziua Poliţei
Botoşani: Prefectul i-a felicitat pe poliţişti că-şi fac datoria. Cum? Vă arătăm noi
Ioan Rotundu
Scrisoarea deputatului Roman către Primarul municipiului Botoșani
Tupeu şi amnezie politică la Mihai Tincu
Portariuc chiţcăie şi el aceeaşi arie
Lipsiţi de curajul răspunderii, cei din PSD bagă totul în… lui Ţurcanu
Ciofu îl va susţine pe Portariuc la şefia PSD Botoşani
Poliţiştii îi dau emoţii lui Portariuc
Roman vrea să-i cânte lui Portariuc serenada despărţirii
Portariuc dă lecţii politice, materie la care este repetent
S-au mirat şi poliţiştii cât de buni profesionişti sunt
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog