Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Important
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
20791
De la 07 Ianuarie 2003
76592608

Mii de români în stradă la Chişinău pentru a comemora 200 de ani de ocupaţie rusească

  • 13 May 2012, 23:00
Mii de romani de pe ambele maluri ale Prutului sunt aşteptati duminică la Chişinău la un marş care va marca împlinirea a 200 de ani de la prima pierdere a Basarabiei, prin semnarea Tratatului de la Bucureşti pe 16 mai 1812. Evenimentul este organizat de Consiliul Unirii şi de Platforma Civica “Acţiunea 2012”, două organizatii care înglobează zeci de asociaţii şi partide de pe ambele maluri ale Prutului, transmite Romanian Global News.
Organizatorii vor solicita reunirea Republicii Moldova cu România, ca solutie morala si reparatorie a Pactului criminal Ribentropp-Molotov si pantru asigurarea unei integrari imediate a populatiei basarabene in spatiul de prosperitate si securitate al UE si NATO, alaturi de majoritatea poporului roman.
Marşul va porni la ora 13.00 de la statuia Voievodului Ștefan cel Mare către ambasadele Rusiei şi Turciei, continuatoarele celor două imperii care au negociat ruperea în două a Principatului Moldovei. Manifestanţilor din 13 mai li se vor alătura şi persoane din România, în acest sens fiind organizat transport din mai multe oraşe. La eveniment vor participa şi suporteri de fotbal, atât din Republica Moldova cât şi din România.
Astfel, ultraşii celor două echipe importante din Chişinău, Zimbru şi Dacia, au anunţat participarea organizată. Li se vor alătura tineri din mai multe oraşe din Basarabia, cum ar fi Nisporeni, Bălţi sau Ștefan Vodă. Pe lista grupurilor ultras prezente este şi Honor et Patria, grupul de suporteri care susţine exclusiv naţionala de fotbal a României. De asemenea, sunt aşteptaţi la manifestaţia unionistă şi susţinătorii stelişti şi dinamovişti din Basarabia.
Ziua de 16 mai a fost declarată marţi zi de doliu de către Primăria Chişinăului, steagurile urmând a fi coborâte în bernă. Decizia nu a fost pe placul partidelor comuniştilor şi socialiştilor din Republica Moldova, care consideră ziua de 16 mai 1812 ca fiind eliberarea Basarabiei de sub jugul otoman şi aderarea regiunii la Imperiul Țarist.
Platforma Civică ACȚIUNEA 2012 este formată din ONG-uri şi persoane care susţin reunirea Republicii Moldova cu România şi militează pentru realizarea obiectivului generaţiilor trecute, prezente şi viitoare de reunire a românilor de pe cele două maluri ale Prutului în cadrul aceluiaşi stat.
Ultimul marş a avut loc la 25 martie consacrat Unirii Basarabiei cu România. Manifestaţia a reunit peste 4.000 de persoane in pofida unor provocari ale extremistilor prorusi.
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Caricatura zilei
Bancul zilei: Ministrul plagiator
Stafia ţarului Petru cel Mare
Ioan Rotundu
Lista candidaţilor la prtimărie cu şanse de reuşită
Împlinirile profesionale ale familiei Andrici
Botoşani/Darabani: Viaţa sub zodia unui primar arogant
Apel al Consiliului Unirii către Românii de pretutindeni
România are potenţial de creştere economică
Un nou nivel al redevenţelor în sectorul energetic
Bacalaureatul 2012 va fi organizat la fel ca anul trecut
Guvernul Ponta amână împlinirea promisiunilor electorale pentru la anul
Tunşi, raşi şi bărbieriţi de Ţurcanu
Ioan Rotundu
Se tem de Flutur şi oamenii PDL de la Botoşani
Târgul oilor de la Popăuţi n-a impresionat
Noul prefect de Botoşani zice că-i deschis dialogului
Cine incendiază maşinile de lux?
Două grădiniţe cu rang de liceu
Patru şahişti valoroşi la „A.T. Laurian”
Botoşani: Schimb de ştafetă la conducerea DSP
Învăţământul profesional reînvie din toamnă
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă