Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
23409
De la 07 Ianuarie 2003
122909058
Ministerul Afacerilor Externe

Varianta MAE, privind moartea dorohoianului Crulic în Polonia

  • 7 April 2008, 23:00
Referitor la cazul cetăţeanului român Crulic Claudiu Daniel decedat la spitalul din Cracovia al Ministerului Afacerilor Interne polonez, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări: La data de 30 noiembrie 2007, conform actului de acuzare, înaintat de procurorul Judecătoriei Raionale din Cracovia, cetăţeanul român Crulic Claudiu Daniel, împreuna cu o altă cetăţeană română, Lica Tomescu, a fost acuzat de furtul de la un cetăţean polonez, într-un magazin, al unui portofel care conţinea documente personale şi un card bancar, cu care ar fi fost efectuate apoi extrageri în numerar, precum şi de folosirea unor documente care certifică identitatea sau dreptul de proprietate al altei persoane şi de distrugerea unor documente asupra cărora nu are drept exclusiv de a dispune. Crulic Claudiu Daniel a respins acuzaţiile care i-au fost aduse şi, în semn de protest, a refuzat hrana. Ambasada nu a fost înştiinţată de acest ultim aspect de către autorităţile polone.
După înştiinţarea privind reţinerea lui Crulic Claudiu Daniel şi începerea procedurii de anchetă, Ambasada României la Varşovia a intervenit la autorităţile judiciare polone, solicitând un tratament corect aplicat persoanei reţinute. A intervenit la conducerea penitenciarului şi la procurorul de caz, în limitele competenţelor sale, pentru a exprima atenţia pe care Ambasada României o acordă acestui caz şi interesul faţă de respectarea drepturilor persoanei reţinute.
Din discuţiile purtate în luna octombrie 2007, în perioada derulării anchetei, între reprezentantul Ambasadei României la Varşovia şi procurorul care a instrumentat cazul, precum şi cu conducerea penitenciarului a rezultat că pe întreaga perioadă a anchetei, cetăţeanului român i s-au respectat drepturile procesuale, asigurându-i-se un tratament corect, în conformitate cu legislaţia poloneză în vigoare, acesta beneficiind şi de traducător autorizat şi avocat din oficiu. S-a menţionat că starea sănătăţii persoanei reţinute, atât fizică, cât şi psihică, este bună. Procurorul a menţionat că deţinutul nu a fost în prima fază de acord cu înştiinţarea ambasadei despre cazul său.
Comandantul penitenciarului a mai comunicat că cetăţeanul român Crulic Claudiu Daniel s-a aflat în trei rânduri în penitenciar pentru activităţi infracţionale în Polonia.
Înainte de a fi reţinut pentru ultima infracţiune, era cercetat, în stare de libertate, pentru fapte infracţionale anterioare (furt). Cetăţeanul român a respins de fiecare dată acuzaţiile aduse. Din momentul desemnării avocatului din oficiu, cetăţeanul român a beneficiat de toate garanţiile procedurale necesare, decizia privind responsabilitatea persoanei reţinute aparţinând exclusiv instanţei de judecată. Autorităţile poloneze nu au informat niciodată Ambasada în legătură cu vreo intenţie a persoanei reţinute de a declara refuz de hrană.
La 17 ianuarie 2008, penitenciarul din Cracovia a înştiinţat Ambasada României la Varşovia, că în aceeaşi zi persoana reţinută a fost eliberată conform Hotărârii Tribunalului Raional din Cracovia, fără alte precizări.
La 21 ianuarie 2008, prin adresa trimisă prin poştă, care a ajuns la destinatar la data de 1 februarie 2008, Consulul Onorific al României la Katowice a fost informat de către Spitalul din Cracovia al Ministerului de Interne despre decesul cetăţeanului român.
Imediat, Ambasada a informat familia decedatului despre deces. Mama acestuia, care lucrează în Italia, s-a deplasat la Cracovia şi, împreună cu Ambasada României la Varşovia, a întocmit formalităţile necesare pentru transportul în ţară al corpului neînsufleţit.
Decesul lui Crulic Claudiu Daniel a fost cauzat, conform menţiunii din scrisoarea spitalului adresată Consulatului Onorific al României la Katowice, de « perturbări metabolice ireversibile, la care s-a ajuns ca urmare a foamei de lungă durată ». În pofida intervenţiilor, medicii nu au reuşit salvarea bolnavului. Cauza directă a decesului a fost incapacitatea respiratorie.
Corpul neînsufleţit a fost transportat în ţară, după îndeplinirea formalităţilor de către Ambasada României, la data de 6 februarie 2008, prin grija familiei decedatului.
Ulterior aducerii în ţară a corpului neînsufleţit, Ambasada României la Varşovia a cules date referitoare la acest caz, urmând ca în perioada următoare să fie eliberat şi certificatul de cazier judiciar de la Ministerul Internelor şi Reformei Administrative din România.
La data de 3 aprilie 2008, Ambasada României la Varşovia a sesizat organele poloneze de justiţie (Procuratura, Judecătoria şi Penitenciarul din Cracovia), de la care s-au primit răspunsuri privind declanşarea unei anchete pentru elucidarea cauzelor care au condus la deces.
De asemenea a adresat scrisori Ministrului Justiţiei al Republicii Polone, care este şi Procuror General al Poloniei şi Preşedintelui Comisiei Justiţie şi Drepturile Omului din Seimul Republicii Polone. Din informaţiile deţinute rezultă intenţia declanşării unei anchete parlamentare în acest caz.
Cazul cetăţeanului român Crulic Claudiu Daniel s-a aflat în permanenţă în atenţia Ambasadei României la Varşovia şi al Ministerului Afacerilor Externe de la Bucureşti, prin Direcţia Relaţii Consulare.
(Comunicat de presa MAE,6 aprilie 2008)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Câmpanu şi-a înfiinţat spital privat la Darabani
la preţul practicat, s-ar putea să-i caute pe pacienţi... cu lumânarea
Elevii problemă
Ochii de vasilisc
Ioan Rotundu
Baronul în baron trage!
Primarul vrea înverzească faţa oraşului
Codreanu, agricultura şi Petria cel cu procese multe
Constantin Conţac vrea să dezumfle roţile de la ASP
Comentariul comentariilor (XCIII)
(Ioan Rotundu)
Rom la ceas aniversar
Ziua NATO, marcată la Instituţia Prefectului
Românul care a condus Disnayland-ul timp de 10 ani
Dana Rogoz - interviu în exclusivitate cu Monica Cruz
Cei din Obştea Dracşani cred că au evitat capcana prefectului Sorescu
Un concurent serios la scaunul de primar la cucoanei preotese
aspirantul este un director de şcoală cu bune rezultate manageriale în activitate
Horoscop
Cea mai proastă zi din viaţă
Program TELE’M Botoşani, marţi, 8 aprilie
Salvaţi-l pe Dragoş!
Angajări la urgenţă pentru Italia
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog