Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
9747
De la 07 Ianuarie 2003
115049729
Ministerul Agriculturii:

Strangem date in vederea unor eventuale ajutoare si scutiri de taxe pentru fermierii afectati de frigul din aprilie

  • 27 April 2017, 23:00
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a comunicat joi, la solicitarea HotNews si StartupCafe, ca strange date despre suprafetele agricole afectate de scaderile bruste de demperaturi si ninsorile de la mijlocul lunii aprilie 2017, in vederea unor eventuale ajutoare si scutiri de impozite care sa poata fi acordate fermierilor afectati.
"Centrul operativ pentru situatii de urgenta organizat la nivelul MADR monitorizeaza si evalueaza permanent efectele diferitelor incidente de mediu asupra culturilor agricole, prin solicitarea de situatii estimative centralizate, la nivel de judet, intocmite de catre Comitetele locale pentru situatii de urgenta/Comitetele judetene pentru situatii de urgenta si Directiile pentru Agricultura Judetene" - a informat MADR.
Ce mai spune Ministerul Agriculturii:
La aceasta data monitorizarea suprafelor estimate afectate se afla in derulare, situatia acestora modificandu-se permanent in urma centralizarii comunicarilor din teritoriu.
La nivelul structurilor teritoriale se are in vedere monitorizarea culturilor agricole si eventualele influente manifestate de fenomenele nefavorabile, urmand ca datele sa fie centralizate prin Centrul operativ pentru situatii de urgenta. In functie de posibila evolutie a acestor fenomene vor fi analizate si posibilitatile de identificare a unor masuri de compensare a eventualelor pagube.
In acelasi timp, pentru persoanele fizice, individual sau intr-o forma de asociere, in cazul inregistrarii de pierderi ca urmare a unor fenomene meteo nefavorabile (grindina, inundatii, seceta, altele) de peste 30 % din suprafetele destinate productiei agricole, norma de venit pe baza careia se calculeaza impozitul datorat statului, se reduce proportional cu pierderea respectiva (aplicarea prevederilor art.73 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal).
Constatarea pagubelor si evaluarea pierderilor se face de catre o comisie formata pe plan local dintr-un reprezentant al primariei, un specialist al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, un reprezentant al directiei agricole judetene si un reprezentant al directiei generale regionale a finantelor publice din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, la solicitarea producatorilor agricoli.
De asemenea, producatorii de struguri pentru vin pot accesa prin Programul National de Sprijin al Romaniei in sectorul vitivinicol 2014-2018 masura de asigurare a recoltei de struguri vin, valoarea sprijinului reprezentand 80% sau 50% din costul primelor de asigurare, in functie de fenomenele meteo asigurate.
Reamintim ca pe 20 aprilie, producatorii de legume si fructe reuniti intr-o asociatie de profil au transmis o crisoare Ministerului Agriculturii, in care i-au cerut sa aiba in vedere masuri de sprijin, inclusiv financiare, pentru depasirea ificultatilor cauate de scaderea brusca a temperaturilor, din ultimele zile.
"Am rugat Ministerul Agriculturii sa gandeasca o strategie de depasire a acestui moment. Trebuie gandit ceva in sprijinul fermierului. Pe un program de minismis ajutat cu o valoare, acolo unde se dovedesc indeplinite conditiile, cu Ministerul Finantelor, de vazut o scutire de impozite, sa scadem presiunea de pe fermier, care a facut niste lucrari tehnologice, taiatul, sunt deja 4 stropiri facute pana la ora actuala si ar fi pacat sa ne alegem cu agume uriase" - a declarat, pentru HotNews.ro, Aurel Tanase, presedintele Organizatiei Interprofesionale pentru Produse Agroalimenare (OIPA) Legume-Fructe.
El a atras atentia ca pericolul cel mai mare este la pomii fructiferi, infloriti sau in curs de fructificare. "Pericolul mare este deja la speciile timpurii, in primul rand la capsuni, cirese, prune si este in plina inflorire si marul", a spus Tanase. Afectate de racirea vremii si de diferentele mari de temperaturi intre zi si noapte ar putea fi si legumele termofile crescute in solarii si sere - ardei, rosii, castraveti.
In schimb, pentru suprafetele care s-au infiinat in primavara - mazare, lucerna, furaje, porumb, floarea-soarelui - precipitatiile din utlima perioada ar putea fi benefice, a mai aratat el.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Cum cheltuie primarii banii din taxe si impozite:
Guvernul discuta Codul finantelor publice locale
Pentru prima oara, o majoritate a britanicilor regreta votul pro-Brexit
Un roman de 12 ani a creat un robot, clasat pe locul doi
intr-o importanta competitie internationala
Liviu Dragnea contesta condamnarea din dosarul Referendumul la CEDO si la Curtea Europeana de Justitie
Comisia Europeana da in judecata Romania pentru legislatia in domeniul gunoiului
Comisia Europeana cere Romaniei sa elimine restrictiile cu privire la instalarea de statii de alimentare cu GPL
Isarescu: Un credit trebuie dat inapoi; daca ti-ai facut o casa esti robul casei, nu al bancii
Marea Britanie ar putea participa alaturi de Statele Unite la un eventual nou atac asupra Siriei,
daca Washingtonul ii va cere
Ministrul Transporturilor din Republica Moldova, dus la Parchetul Anticoruptie
PSD ar putea renunta la proiectul TVA zero pentru locuinte si publicitate
Nava ruseasca de spionaj Liman din flota Marii Negre s-a scufundat dupa ce s-a ciocnit cu alta nava
Propunere-bomba a lui Calin Popescu Tariceanu:
Eliminarea venitului minim garantat. Plus: Eu propun cota unica de 16% pe venituri, nu 10%
Topul judetelor cu cei mai multi beneficiari ai venitului minim garantat.
Teleorman, Buzau si Mehedinti sunt fruntase, Bucuresti si Timis au cei mai putini
Bancul zilei: Când gura soţului păcătos adevăr rosteşte
Horoscopul zilei de 27.04.2017
Vorona: Fionel Casapu se prezintă drept victimă a mafiei comunale
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă