Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Sănătate
Administraţie
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24279
De la 07 Ianuarie 2003
122884346
Ministerul Agriculturii:

"Încă 2,7 milioane de hectare agricole vor intra la impozitare"

  • ca urmare a măsurilor anunţate de Traian Băsescu
  • 7 May 2010, 23:00
Adrian Radulescu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii, a declarat pentru HotNews.ro/EurActiv.ro ca in urma masurilor anuntate de Presedintele Traian Basescu vor intra la impozitare 2,7 milioane de hectare de teren in plus fata de cele 7,2 milioane pentru care se percepe impozit in prezent. Acesta a explicat ca agricultorii vor primi subventii numai daca se inregistreaza ca persoane fizice autorizate. "Mai exact, aceasta inseamna ca 7 milioane de tone de cereale, in plus, vor <> cu factura", a explicat secretarul de stat. Lucian Luca, expert afiliat Centrului Roman de Politici Europene spune ca obligativitatea autorizarii persoanelor fizice este o masura "usor abuziva".
"Sunt multi care lucreaza terenuri de suprafete mari, de pana la 500 de hectare, fara a fi persoane fizice autorizate. Prin includerea acestora in baza de impozitare, adica autorizarea acestora, vor intra practic in legalitate in privinta actelor de comert pe care oricum le desfasurau", a explicat Adrian Radulescu.
Lucian Luca, expert afiliat la Centrul Roman de Politici Europene si cercetator la Institutul de Economie Agrara al Academiei Romane a declarat pentru HotNews.ro/EurActiv.ro ca masura autorizarii obligatorii a persoanelor fizice este "usor abuziva. Vor fi afectati tot agricultorii cei mai saraci care nu vor mai putea primi acele subventii".
Adrian Radulescu a mai spus ca va fi realizata o situatie a terenurilor nelucrate si nu se vor mai acorda subventii la hectar pentru acestea. "Nu exista in prezent o astfel de statistica", a spus Adrian Radulescu, "insa Agentia de Plati si Interventii in Agricultura, la controalele pe care le va face pe esantion, va urmari si acest aspect".
In 2010 valoarea subventiei la hectar, conform programului stabilit cu Uniunea Europeana, va fi de 164 euro. Aceasta plata se acorda daca terenul este pastrat in "bune conditii agricole si de mediu" (vezi mai multe detalii aici).
Lucian Luca a explicat ca sunt trei categorii de terenuri nelucrate:
Prima categorie sunt cele mentinute in "bunele conditii agricole si de mediu". Acestea reprezinta circa 500.000 -600.000 de hectare
A doua categorie: terenuri care fac parte din exploatatia agricola dar pe care agricultorul nu le lucreaza, temporar sau permanent. Acestea reprezinta circa 700.000 de hectare
A treia categorie: terenurile care se gasesc in general la periferia oraselor si sunt cumparate in scopuri speculative. Legal, pentru acestea nu se primesc subventii in prezent. Acestea reprezinta maximum 300.000 de hectare.
Declaratiile lui Traian Basescu de joi, 6 mai pe tema subventiilor pentru terenurile agricole: "Daca va aduceti aminte, cifra acreditata anul trecut ca fiind suprafata agricola nelucrata a fost de circa 30% din total suprafata agricola. Si anul trecut, ca si anul acesta, detinatorii de terenuri primesc subventie si pentru suprafetele de teren nelucrate - si nu este o subventiei mica, sunt circa 130 de euro pe hectar, iar impozitul pe hectar este 35 de lei.
Sigur ca-mi convine foarte mult sa nu lucrez terenul si in fiecare an sa primesc subventia la hectar pe care mi-o pune la dispozitie Uniunea Europeana. Va veni o zi in care sa discutam si subventiile din agricultura.
Va pot da o cifra - si aici: aviz foarte serios reprezentantilor agriculturii care se plimba in fiecare zi la televizor si se plang de lipsa subventiilor. Ii atentionez ca din cauza evaziunii din agricultura in ultimii zece ani statul roman a acordat subventii de circa 30 de miliarde si de pe urma agriculturii a avut incasari in ultimii zece ani de circa 400 de milioane.
Acest lucru nu mai poate continua. Nu ne putem face ca nu vedem realitati care s-au construit - din motive politice, din orice motiv - timp de 20 de ani."
Agenţia de presă HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Şeful secretariatului Consiliului Naţional Rumânesc anchetat politic in Serbia
9 mai şi dodoniada antiromânească de pe Bâc
„Trăiască poporul moldovenesc! Ura!”
Articolul “Cârtiţele” stârneşte reacţii
Avocaţi islamişti vor să interzică "O mie şi una de nopţi"
pentru obscenitate şi incitare la viciu
Promoţia ING pune românii la muncă
Dar s-a împovărat de contracte de armament de miliarde de euro
Spania ameninţă cu urmărirea penală a speculatorilor
Horoscop
Bancul zilei: Un anume fel de ginere
Toate confederaţiile sindicale au constituit comitet de criză
ele cer preşedintelui să medieze între partea sindicală şi Guvern
Deputatul Ţurcanu bravează şi pozează în om bogat
el propune reducerea salariilor parlamentarilor cu 50 la sută
Ionică Nechifor, candidatul liberalilor la Primăria Răchiţi?
„Sunt prieten cu Mihai Ţâbuleac. Ce? Nu-i voie?”
se întreabă mai mult retoric Florin Ţurcanu
PSD merge pe mâna văduvei fostului primar
Într-un partid este importantă calitatea şi nu cantitatea
A luat fiinţă noua societate de termoficare din Botoşani
Profesorii nu mai vor grevă, vor îngheţarea anului şcolar
Banii s-au cheltuit, dar ministerul Sănătăţii tot nu şi-a dat avizul
În curând se vor interzice vizitele la bolnavii internaţi în spital
Taxa privind avizul de utilizare a dispozitivelor medicale va fi eliminată
Iubirea fraternă pe înţelesul profanilor
Termica S.A. vă informează
Termica S.A. vă informează
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog