Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Editorial
Sănătate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
24120
De la 07 Ianuarie 2003
118289313

Ministerul Sanatatii anunta infiintarea unui grup de lucru ce are ca obiectiv "regandirea" taxei clawback

  • pentru toate medicamentele / Decizia vine la scurt timp dupa numirea lui Laurentiu Mihai, fostul sef al uneia dintre cele mai puternice organizatii de lobby din industria farma, la conducerea CNAS
  • 7 December 2017, 23:00
Ministerul Sanatatii a anuntat joi ca a decis "infiintarea unui grup de lucru asumat prin Ordin de ministru care are ca obiectiv regandirea taxei de clawback pentru toate medicamentele, inclusiv pentru medicamentele ieftine care risca sa fie retrase de pe piata din considerente economice".
Anuntul vine la o zi dupa ce premierul Tudose hotarase, la propunerea ministrului Sanatatii, suspendarea aplicarii taxei de clawback, timp de doi ani, pentru produsele medicamentoase derivate din plasma si sange, in contextul crizei de imunoglobulina de pe piata din Romania. Decizia vine, de asemenea, la doua saptamani dupa numirea lui Laurentiu Mihai, fostul sef al Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice, una dintre cele mai puternice organizatii de lobby din industria farma, la conducerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.
Laurentiu-Teodor Mihai a fost numit in functia de membru al Consiliului de Administratie si de presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), printr-o decizie a premierului Mihai Tudose, pe 22 noiembrie. Laurentiu Mihai, fost medic de familie in cadrul SRI, a fost in ultimii 8 ani director executiv al Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice (APMGR), una dintre cele mai puternice organizatii de lobby din industria farma. La inceputul lunii noiembrie, Laurentiu Mihai i-a cerut demisia ministrului Sanatatii, Florian Bodog, pe care l-a acuzat de un "dezastru in domeniul asigurarii medicamentelor pentru populatie" contestand cresterea unei taxe specifice pentru industria farma (taxa clawback).
Grupul de lucru va incepe sa lucreze saptamana viitoare la noile reglementari si va avea in componenta, alaturi de reprezentantii Ministerului Sanatatii, si reprezentanti ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, reprezentanti ai Ministerului Finantelor si cate doi reprezentanti din partea asociatiilor producatorilor de medicamente.
"Vin cu propunerea de a lucra alaturi de minister si colegii de la casa de asigurari pentru stabilirea unor principii noi privind cuantumul taxei de clawback, in beneficiul pacientilor nostri, astfel incat sa putem asigura aprovizionarea cu medicamente fara disfunctionalitati", a declarat ministrul Bodog.
Decizia a fost luata joi, in urma unei intalniri intre reprezentantii producatorilor de medicamente din cadrul Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice si din Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente. La intalnire au mai participat dr. Laurentiu Mihai, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si secretarii de stat dr. Rodica Nassar, dr. Cristian Grasu si dr. Octavian Alexandrescu din cadrul Ministerului Sanatatii, precizeaza MS, intr-un comunicat.
Guvernul anuntase, in urma cu o zi, ca Ministerul Sanatatii si cel al Finantelor vor analiza si posibilitatea scutirii de taxa clawback a medicamentelor cu pret scazut. Toate aceste masuri ar urma sa fie incluse intr-o ordonanta de urgenta care va intra pe ordinea de zi a sedintei de guvern de saptamana viitoare, preciza miercuri Executivul.
Fostul ministru al Sanatatii, Vlad Voiculescu, a acuzat miercuri Guvernul Tudose ca a cedat lobby-ului companiilor pharma si a "deschis cutia Pandorei" prin suspendarea taxei clawback la produsele din plasma, ca solutie pentru criza imunoglobulinei. Vlad Voiculescu a acuzat Guvernul Tudose ca "a decis exact ce spuneam aseara ca vor cere distribuitorii, profitand de situatie: eliminarea taxei clawback!" si ca "deschide cutia Pandorei" prin suspendarea temporara a taxei clawback la produsele din plasma, ca solutie pentru criza imunoglobulinei. "Este exact ce isi doresc companiile pharma.
Toate companiile pharma. Se deschide cutia pandorei si asta poate duce la un dezastru fie pentru celelalte produse farmaceutice (care vor trebui sa imparta sarcina intre ele), fie pentru buget (daca sarcina pentru medicamentele exceptate va ramane in curtea statului)", a scris Vlad Voiculescu pe Facebook.
Taxa clawback a fost introdusa in anul 2009, iar producatorii de medicamente au cerut tot mai des, in ultima perioada, desfiintarea ei, sustinand ca taxa a crescut semnificativ comparativ cu anul trecut si ca va duce la disparitia unor medicamente de pe piata, in special a celor ieftine (citeste aici o analiza despre taxa clawback).
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Ludovic Orban: Proiectul de buget e ca un roman SF
care te adoarme de la prima pagina. Guvernul nu da niciun leu in plus pentru pensii. In sectorul privat, nimeni nu poate sa garanteze ca salariile nu vor scadea
Deputatul PNL Virgil Popescu cere demiterea ministrului energiei si a sefului Nuclearelectrica,
deoarece Unitatea 2 de la Cernavoda ar urma sa fie oprita din cauza defectarii unor masini de incarcare si descarcare a combustibilului nuclear
Fostul deputat Cristian Rizea, condamnat la inchisoare.
Decizia nu este definitiva
De ce tace preşedintele Iohannis?
Ioan Rotundu
Gigantul farma Roche, vizat de doua investigatii ale Consiliului Concurentei
pentru posibil abuz pe piata medicamentelor de cancer
Bruxelles-ul da in judecata Ungaria in trei dosare majore legate de statul de drept:
tratamentul aplicat ONG-urilor, universitatilor straine si solicitantilor de azil
Romania, trimisa in judecata de Comisia Europeana pe tema gestiunii colective a drepturilor de autor.
Tara noastra ar putea fi obligata sa plateasca o amenda de peste 42.000 de euro pe zi
Horoscopul zilei de 8.12.2017
Bancul zilei: Curiozitatea lui Băsescu
Papa Francisc vrea o mai buna traudcere a frazei "si nu ne duce pe noi in ispita" din Tatal Nostru
Cum au răsărit în Moldova flori capitaliste din cenuşa Imperiului Sovietic (II)
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă