Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Anunţuri
Editorial
Sănătate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
50935
De la 07 Ianuarie 2003
97634179

Ministerul Sănătăţii anunţă modificări importante în sistemul sanitar

  • 1 October 2013, 23:00
Ministrul Sanatatii anunta mai multe modificari care “vor schimba fundamental lucrurile in sistemul medical. Putem spune ca acum incepe dezbaterea publica. Aceste propuneri de acte normative sunt perfectibile”, mai declara ministrul Eugen Nicolaescu.
Modificarile propuse sunt cele de mai jos.
NOUL PACHET DE SERVICII MEDICALE BAZA
Pachetul de baza este astazi intr-o forma, pentru noi, multumitoare. Am reusit sa ajungem la un pachet care se incadreaza in bugetul pe care si-l permite Romania.
Serviciile medicale se vor acorda prin 3 tipuri de pachete:
- cel de baza
- cel privind programele nationale
- cel privind asigurarile private suplimentare care va fi definitivat pana la finalul anului.
Pana la 31 octombrie ne-am propus sa aprobam pachetul de baza. Noi propunem ca acesta sa intre in vigoare pana la 1 februarie 2014.
Pachetul de baza este un angajament politic. Este prima oara cand venim cu un pachet explicit.
Pachetul de baza este gratuit pentru toti cetatenii Romaniei, asigurati sau neasigurati.
Pachetul are o mare componenta de preventie. Vom avea preventia cuprinsa si in pachetul de baza si in pachetul privind programele nationale de sanatate dar si in pachetul suplimentar.
Speram ca acest pachet de baza va fi o metoda de reducere a platilor informale in spitale.
Pachetul de baza va cuprinde toate urgentele definite prin medicina de urgenta. Va cuprinde partea de preventie: numarul si tipul consultatiilor si evaluarea riscului de imbolnavire.
Va mai cuprinde:
- medicina de familie, cu numarul de consultatii si tipul lor;
- servicii de ambulatoriu de specialitate (in proiect vor fi mentionate frecventa si tipul acestora),
- servicii paraclinice si imagistica (in proiect vor fi mentionate frecventa si tipul acestora),
- servicii de spitalizare, dar intentionam sa transferam multe dintre acestea catre ambulatoriu.
Alte modificari, cele mai multe anuntate in proiectele de lege publicate deja dar pe care ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, le-a enumerat din nou, sunt: In medicina de urgenta: acordam posibilitatea ca centrele de urgenta d la spitalele orasenesti si municipale sa poata intra in coordonarea UPU. Dezvoltarea centrelor de permanenta si intarirea rolului medicilor de familie. Introducerea retelei spitalicesti si de ambulatoriu pentru a avea spitale in coordonarea Facultatilor de Medicina. Eu sper sa fie chiar in proprietatea si administrarea lor.
Agentia Nationala a Medicamentului va prelua intreaga activitate incepand de la autorizatia de punere pe piata pana la vanzarea in farmacie. ANM va gestiona in intregime acest lant. Vrem sa precizam in lege ce este aceea obligatie de serviciu public, pe care sa o reglementam clar pentru distribuitori, farmacii si cei care au autorizatie de punere pe piata.
Desfacerea medicamentelor se va realiza prin minimum trei distribuitori de medicamente. Sunt foarte multe cazuri in care se dau discounturi foarte mari. Si atunci ne intrebam de ce sa nu scadem preturile. Nu ajungem acolo, dar vom plafona discountul la maxim 20% din valoarea tranzactionarii. Si vom vedea ce se intampla pe piata.
Introducerea cardului profesional pentru medici si revizuirea prevederilor legale pentru functionarea corecta a corpurilor legale profesionale.
Se urmareste scoaterea spitalelor din zona institutiilor publice si propunem trei tipuri de structuri legale, juridice: regii autonome, societati comerciale si ong-uri. Spitalele nu-si pot schimba forma de proprietate pe perioada pilot si toate raman spitale de stat, in proprietatea Ministerului Sanatatii sau a Consiliului Judetean. Toate spitalele publice se vor reorganiza numai prin hotarare de guvern. Toate spitalele publice vor primi statut de utilitate publica. Vor fi platitori de TVA si vor opera cu buget global. Managerul de spital va fi si presedintele consiliului de administratie.
Vom avea 12 spitale pilot care vor fi evaluate la 6 luni prima oara si la 9 luni a doua oara. Concluziile vor fi folosite pentru corectarea legii. Incepand cu 2015 vom generaliza aceste masuri.
Urmarim cresterea veniturilor medicilor prin aplicarea unor criterii de performanta, dezvoltate ulterior, si prin posibilitatea de a trata pacienti in paturi private in spitale publice. Paturile private nu vor putea ocupa mai mult de 20% din numarul total al paturilor din spitalul public. Consultarea in regim privat se va face numai in afara orelor de program. Medicii care vor dori sa lucreze si pe paturi private vor fi angajati exclusiv ai spitalului public. Tariful platit de pacientul tratat intr-un pat privat se va imparti astfel: 50% pentru medic, 30% pentru echipa care participa alaturi de medic si 20% pentru spital.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Hârjoana Alinuţei
Botoşani: Mafia din primăria Ştefăneşti împinge un fermier la sinucidere (II)
Ioan Rotundu
Dolarul american în cădere liberă pe piaţa UE
Gâdea susţine că: Antena 3 nu are niciun fel de legătură cu dosarul de şantaj RCS&RDS
Conducerea Antenei 3 trimisă în judecată de DNA în dosarul de şantaj RCS&RDS
Primarul din Baia Mare nu va demola gardul ţigănesc
Guvernul Ponta pregăteşte o afacere de 500 de milioane de euro din fonduri UE
Putin face tot posibilul să saboteze Acordul R.Moldova-UE
Învățămintele Columnei lui Traian, după 19 secole
Primarul care nu se lasă călcat pe bătătură
Ioan Rotundu
Comunicat de pres㠖 Modern Calor Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă