Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Anunţuri
Economic
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Umor
Gastronomie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
24807
De la 07 Ianuarie 2003
118290000

Ministerul Sănătăţii introduce listele de aşteptare în spitale

  • numărul consultaţiilor la specialist va fi strict limitat
  • 22 December 2013, 23:00
La doua luni de la publicarea primei variante a noului pachet de servicii medicale de baza, Ministerul Sanatatii revine cu o forma mai clara a acestuia. Pentru asigurati, pachetul de baza, impreuna cu programele nationale de sanatate, ramane in continuare foarte generos dar vor fi introduse listele de asteptare in spitale pentru toti pacientii care nu sunt urgente. Si numarul consultatiilor la specialist va fi limitat. Niciun cuvant despre asigurarile medicale private.
"Pachetul va produce efecte pozitive, vizibile, reale în aproximativ 3 ani de aplicare", a declarat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. Guvernul a suplimentat bugetul alocat Sanatatii in 2014 cu o suma foarte mica (de la 4% la 4,2%), prin urmare generozitatea pachetului de baza nu va putea fi acoperita din buget.
Romanii neasigurati vor beneficia de tratament doar in cadrul urgentelor, pentru nastere si boli epidemice.
Sunt definite patru niveluri de prioritate prin care se determina intervalul de timp in care pacientul trebuie sa ajunga la medic. Pentru nivelul intermediar si de rutina se „permite crearea listei de asteptare, respectand criteriile de urgenta”.
Pachetul de baza pentru asigurati va oferi dreptul la un numar fix de consultatii, astfel:
IN CABINETUL MEDICAL
Pentru bolile nou aparute se vor putea acorda 2 consultatii la medicul de familie/episod, maxim 4 seturi de analize si un bilet de trimitere la specialist.
La pacientii cu risc crescut vor putea fi acordate 3 consultatii la medicul de familie/episod, 2 trimiteri la specialist si maxim 6 seturi de analize. Aceste limitari nu sunt restrictionate pe durata de timp, ci pentru fiecare boala nou aparuta.
Pentru pacientii cu risc cardiovascular inalt, diabet zaharat tip 2, depresie si tulburari de crestere la copil se vor acorda 4 consultatii pe an la medicul de familie si alte 4 consultatii/an programate. Pentru pacientii cu complicatii se mai pot acorda maxim 3 consultatii suplimentare/an, ducandu-se asadar la un total potential de maxim 11 consultatii pe an pentru pacientii cu aceste boli.
Pentru alte boli cronice se vor putea efectua 2 consultatii la medicul de familie, un consult la medicul specialist si 2 seturi de analize pe an.
IN POLICLINICI (AMBULATORIU)
Pentru fiecare boala acuta noua se vor acorda o consultatie de maxim 20 de minute in care se diagnosticheaza boala si maxim alte 2 consultatii scurte, nu mai lungi de 10 minute. Pentru bolile cronice stabile se va acorda o consultatie scurta de 10 minute o data la 3 luni sau o consultatie de 20 de minute tot o data la 3 luni. Pentru eliberarea de reteta se poate acorda o consultatie scurta suplimentara
Pentru bolile oncologice se vor acorda cel putin o consultatie pe luna plus trei consultatii la diagnosticare, in functie de nivelul de urgenta.
In ambulatoriu vor putea fi efectuate doar 158 de proceduri medicale, de la examinarea fundului de ochi pana la colonoscopii sau anumite biopsii.
IN SPITAL
Pacientii cu bilet de internare vor putea fi programați pentru internare, in functie de boala, gravitatea ei si „disponibilitatea serviciilor” spitalului solicitat.
Conform definitiilor Ministerului Sanatatii, pacientii care vor fi incadrati la nivel de prioritate intermediar sau de rutina (adica 2 sau 3 - definite la pagina 2 din HG) vor intra pe o lista de asteptare, „respectand criteriile de urgenta”.
Aliniatul care prevede clar aparitia listelor de asteptare pentru toti pacientii care nu sunt urgente si au nevoie de internare in spital este:
"Pacientii care prezinta un bilet de internare valid vor putea fi programati pentru internare, in functie de afectiune si de gravitatea semnelor si simptomelor prezentate si de disponibilitatea serviciilor unitatii spitalicesti solicitate. Detalii privind timpul maxim de asteptare vor fi prezentate in Normele metodologice de aplicare ale Contractului Cadru" (pag. 52, capitolul IV, articolul 2, aliniatul 4).
Ministerul Sanatatii precizeaza ca pacientii nu vor mai putea ramane internati in continuare daca dupa ce „i s-a efectuat o interventie medicala necesita timp de odihna inainte de a pleca acasa” sau daca asteapta analizele.
Nu se precizeaza care sunt spitalizarile evitabile care ar putea fi tratate ambulatoriu, ele urmand a fi mentionate in Normele metodologice, inca nepublicate.
De altfel, multe dintre detaliile importante pentru aplicabilitatea practica, particularizata la fiecare specialitate in parte (cum ar fi numarul si frecventa analizelor), a tuturor acestor reguli vor fi precizate in Normele Metodologice ale Contractului Cadru, care nu sunt inca publice.
PREVENTIA LA PERSOANELE SANATOASEM
Toate persoanele sanatoase cu varsta intre 18 si 39 de ani vor avea dreptul la 2 consultatii succesive o data la 3 ani.
Persoanele sanatoase de peste 40 de ani vor putea primi 3 consultatii succesive anual. Fie asigurati, fie neasigurati, toti bolnavii vor avea acces la programele nationale de sanatate in numar de 21, pentru care Ministerul Sanatatii a creat o Agentie speciala. Aceste programe nationale sunt urmatoarele:
Programul de imunizare
Programul de prevenire, supraveghere şi control ale infecţiei HIV
Programul de prevenire, supraveghere şi control al tuberculozei
Programul de tratament al infecţiei cronice cu virusuri hepatitice B, C şi D
Programul de oncologie
Programul de diabet zaharat
Programul de transplant de organe, ţesuturi şi celule de origine umană
Programul de tratament al bolilor neurologice
Programul de diagnostic și tratament al bolilor rare
Programul de tratament al hemofiliei;
Programul de diagnostic și tratament al talasemiei;
Programul de sănătate mintală
Programul de boli cardiovasculare adulți
Programul de tratament prin chirurgie cardiovasculară pediatrică
Programul de tratament al surdităţii prin proteze auditive implantabile chirurgical
Programul de ortopedie
Programul de diagnostic şi tratament cu ajutorul aparaturii de înaltă performanţă
Programul de sănătate a femeii și copilului
Programul de supleere a funcţiei renale la bolnavii cu insuficienţă renală cronică
Programul de terapie suportivă prin epurare extracorporeală
Programul de boli endocrine.
Ministerul Sanatatii a anuntat si cele 130 de medicamente noi care vor fi compensate in Romania. Printre acestea se numara terapii pentru poliartitra reumatoida, astm, hepatita C, lupus, spondilita anchilozanta, diferite forme de cancer. Dintre dosarele depuse initial, 36 au fost respinse. Lista medicamentelor subventionate de stat nu a mai fost actualizata in Romania de peste 4 ani, accesul pacientilor la terapii noi fiind astfel restrictionat.
Impactul bugetar al introducerii acestor noi terapii pe lista compensatelor ar putea ajunge la aproape 160 milioane de Euro in 2014. Ministrul Sanatatii a sustinut ca intreaga suma va fi acoperita din taxa de clawback impusa companiilor farmaceutice.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Fericire… spulberată
Gastronomie: Ciorbă de potroace
„Floare de colț” se va deschide lângă Piața Agroalimentară de la mall
Flămânzi: Flori pentru eroul martir Maria Didiliuc
din partea reprezentanţilor locali ai Asociaţiei Revoluţionare „22-25 Decembrie 1989” Botoşani
„Prima curtezană” a târgului Frumuşica s-a aruncat într-o fântână
Câştigătorii tombolei organizată de ADMIR
Noi schimbări în Codul Fiscal
TVA la încasare devine opţional Legea privind operaţiuni comerciale înregistrate prin mijloace electronice se abrogă Obligaţia colectării TVA la 90 zile de la emiterea facturii pentru facturile neîncasate se abrogă
Cum va fi vremea la începutul săptămânii. Prognoza meteo pentru luni şi marţi
Liderul de la Sofia avertizează Londra că limitarea accesului imigranţilor la ajutorul de şomaj riscă sa o izoleze
se scrie, în Marea Britanie, istoria devierii spre naţionalism?
Botoşani: O acţiune eşuată. Portariuc jubilează
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă