Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
20437
De la 07 Ianuarie 2003
122906086

Ministrul Justitiei, despre efectele eliberarii detinutilor din puscarii:

  • Sper sa nu existe o dinamica crescanda a ratei criminalitatii
  • 23 October 2017, 23:00
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, luni, la Iasi, ca spera ca, in urma aplicarii legii recursului compensatoriu, 'sa nu existe o dinamica crescanda a ratei criminalitatii', afirmand totodata ca directiile de Probatiune au luat masuri suplimentare pentru supravegherea celor eliberati, scrie Agerpres.
'Nu stiu, vom vedea. Sper sa nu existe, sa spunem, o dinamica crescanda a ratei criminalitatii. Pana la urma, pedeapsa si detentia in penitenciar are rolul acesta, de preventie speciala fata de cel care a fost aplicata decat preventie generala fata de toti cetatenii carora legiuitorul le atrage atentia sa nu intre in impact cu legea penala ca, de nu, vor suporta rigorile acesteia, adica pedepsele', a declarat Tudorel Toader, raspunzand unei intrebari din partea presei.
El a spus ca, inainte de intrarea in vigoare a noii legi, i-a invitat la Ministerul Justitiei toti sefii Directiilor de Probatiune pentru a discuta despre dificultatile pe care le intampina in activitatea lor, precum si masurile care trebuie luate pentru imbunatatirea activitatii.
'Cu siguranta, in fata acestor eliberari fac o prioritizare a masurilor pe care trebuie sa le ia, prioritizare in care intra si aducerea sub supraveghere imediata a celor care au iesit sau ies din penitenciar pe baza recursului compensatoriu', a declarat Tudorel Toader, care participat la Iasi la a XIX-a editie a colocviilor juridice ale Bancii Nationale a Romaniei.
El a reiterat luni, la Iasi, referitor la recursul compensatoriu, ca studiul de impact se face in momentul in care se elaboreaza legea si nu in faza de aplicare a acesteia, mentionand totodata ca, initial, proiectul prevedea trei zile beneficiu pentru liberare conditionata si nu sase cat este in prezent.
'Pana la urma, legea a avut un parcurs si eu am incercat sa il subliniez. Initiativa vine de undeva din 2016. In noiembrie 2016 Ministerul Justitiei s-a adresat CSM, CSM dadea un aviz. Urmare a avizului CSM, modificarea din Parlament, din trei zile beneficiu la 30 de zile pentru calcularea liberarii conditionate s-au transformat in sase zile la 30 de zile.
Sase zile considerate ca fiind executate efectiv, conditii in care, sigur, ultima perioada a fost compensata, fapt care a determinat punerea in libertate a 529 de detinuti in prima zi, iar altii 3.349 au vocatie la liberare conditionata. Dar vocatie nu inseamna si faptul ca vor iesi. Vocatie inseamna ca se duc in comisie, se duc la instanta, ca se va evalua, se va aprecia, si judecatorul va decide daca cui si cand ii da drumul liberat conditionat', a declarat presei ministrul Tudorel Toader.
Totodata, ministrul a precizat ca, cei care au cauzele pe rol la CEDO si care au parasit penitenciarul, executand pedepsele in conditii necorespunzatoare, au dreptul la despagubiri.
'Pentru fosta detentie in conditii necorespunzatoare, Curtea Europeana a unit cauzele, a suspendat, a dat hotararea pilot, asteapta de la noi foaia de parcurs, pe care o vom prezenta in intr-un timp scurt, si veti vedea care masuri au fost compensatorii. Cei care au cauzele pe rol, care au parasit penitenciarul, care au executat pedeapsa in conditii necorespunzatoare au dreptul la despagubiri. Chiar daca vrem sau nu, asa spune decizia pilot si Curtea Europeana, iar noi trebuie sa o respectam. Daca nu, se numeste ca nu ne indeplinim obligatia. Obligatia e obligatie, se executa si nu se discuta', a declarat Tudorel Toader.
Ministrul Justitiei Tudorel Toader s-a aflat luni la Iasi pentru a lua parte la a XIX-a editie a colocviilor juridice ale Bancii Nationale a Romaniei, eveniment organizat la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Guvernamentală
Horoscopul zilei de 24.10.2017
Ultimele masuratori de la CERN arata ca Universul nu ar trebui sa existe
Tribunalul Ilfov a respins definitiv eliberarea conditionata a lui Cristi Borcea
Instanta a intors astfel decizia Judecatoriei Sector 4
Vicepremierul Marcel Ciolacu: In 2018 nu va exista nicio taxa noua
Nici pe angajat si nici pe angajator nu il va costa niciun leu in plus fata de anul acesta
Sorin Grindeanu, propus de premierul Tudose la sefia arbitrului Telecom, ANCOM
Mirel Palada cere Senatului un punct de vedere fata de "jignirile" pe care i le-a adus senatorul Mihai Gotiu
, in urma incidentului violent de la B1 TV
Primarul comunei Dimăcheni vrea să închidă primăria
din cauza lipsei banilor. In septembrie platise salariile din banii pentru fantanile de mare adancime
Tariceanu a sesizat Curtea Constitutionala in cazul dosarului Belina
Acasă la veteranul de război Vasile Curecheriu
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog