Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8607
De la 07 Ianuarie 2003
122868674

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, anunţă modificări importante pentru medicii rezidenţi

  • 9 September 2013, 23:00
Examenul de specialitate, pe care medicii rezidenti il dau la finalul ciclului de pregatire in rezidentiat, se va sustine la nivel national, anunta ministrul Sanatatii intr-un interviu publicat in saptamanalul Viata Medicala. Proiectul prin care vor fi aduse mai multe schimbari in statutul medicilor rezidenti a fost finalizat de Ministerul Sanatatii si va permite acreditarea altor centre de pregatire in rezidentiat, in afara celor universitare.
Cel putin teoretic, proiectul Ministerului Sanatatii va permite medicilor rezidenti sa se angajeze cu contract de munca intr-o clinica (inclusiv una privata) inca din timpul rezidentiatului. "Medicul rezident, cand a terminat un modul de la cap la coada, va putea obtine libera practica pe acea specialitate. In acest fel va putea da consultatii si va putea efectua garzi pe acea specialitate", a declarat ministrul Sanatatii intr-un interviu publicat in saptamanalul Viata Medicala.
"In acest fel va creste venitul medicului rezident respectiv pentru munca pe care o desfasoara, dar sub supraveghere. Va putea practica si va putea avea un contract de munca partial de prestari servicii pe bucatica respectiva", a mai spus Eugen Nicolaescu.
Intrebat daca medicii rezidenti se vor putea angaja pe specialitatea respectiva inclusiv intr-o clinica privata, ministrul Sanatatii a confirmat, precizand insa ca "pe mine ma intereseaza in special spitalul public. Medicul rezident va putea lucra intr-un ambulator din spital, de exemplu. Speram ca, in acest fel, vom putea acoperi o parte din zonele deficitare intr-o prima etapa".
Examenul de specialitate, pe care medicii rezidenti il sustin la finalizarea rezidentiatului si care consfinteste calitatea lor de medic specialist, nu va mai fi sustinut la nivelul fiecarui centru universitar, ci national "pentru a avea o evaluare, o estimare a modului in care s-a facut pregatirea", spune ministrul Sanatatii.
"Trebuie sa facem o reevaluare a programelor [de rezidentiat] pentru ca foarte multe sunt depasite de vreme sau au anumite interese". Pregatirea in rezidentiat va ramane in continuare in responsabilitatea Ministerului Sanatatii.
De pregatirea rezidentilor se vor putea ocupa si alte centre clinice, in afara celor universitare, daca acestea vor indeplini conditiile de acreditare. "Orice spital din Romania va putea pregati rezidenti daca va indeplini conditiile si vor fi acreditate de catre universitati. Interesul nostru este sa aducem medicul rezident cat mai aproape de pacient", a spus Eugen Nicolaescu. Ministerul Sanatatii nu a oferit deocamdata noutati despre o posibila crestere a salariilor medicilor rezidenti.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zolei: Ce este feneia?
„Înţelepciunea” lui Adrian Năstase faţă de protestatari
Ştrangulată de un amator de jocuri erotice!
* uilterior, asasinul, un italian de 41 de ani, i-a profant cadavrul!!!
Scafandru botoşănean în sprijinul colegilor din Iaşi
Cinci tone de furaje distruse într-un incendiu la Hudeşti
Muniţie de război găsită la Corlăteni şi Santa Mare
Vizita Patriarhului KGB la Chișinău
Reducerea cu 3% a CAS are un impact negativ de aproape trei miliarde de lei
Preţul ipocriziei lor îl vor plăti noi
Ioan Rotundu
Juristul care-şi terorizează soacra
Ioan Rotundu
Pâinea la control
Dorohoi: Luptător la Stalingrad sărbătorit la 102 ani
Omul de afaceri Nicu Catan㠖 cetăţean de onoare al Voronei
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog