Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Umor
Gastronomie
Aniversări
Decese
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
21393
De la 07 Ianuarie 2003
122907042

Ministrul, legile şi… ardelenii

  • 10 October 2006, 23:00
Sistemul de sănătate din România poate fi asemuit cu o caracatiţă scoasă din acvariul reformei pe punctual de a se sufoca. Fenomenul, culmea, nu îngrijorează pe nimeni. Ba mai mult, amintitul animal, fiind printre altele şi o veritabilă delicatesă. O mulţime de “actori” înfometaţi ai reformei ciugulesc sau înfulecă de-a dreptul din acest fruct al deznădejdii noastre. Mişcarea haotică a braţelor sale explică cât se poate de bine degringolada care domneşte în sistem.
Trebuie recunoscut faptul că ministrul sănătăţii a fost printre cei dintâi care a înţeles că ordinea, disciplina şi mai ales legea trebuie să primeze în această derută generală. Astfel, împreună cu “specialiştii” în reformă, care au bântuit în lung şi în lat Uniunea Europeană, şcolindu-se aproape zece ani în acest delicat domeniu, au elaborat deja celebrul pachet de legi ale sănătăţii. Printr-un joc riscant, Parlamentul a votat setul legislativ prin asumarea răspunderii guvernamentale. Legile au fost promulgate şi urmează să fie aplicate.
Până aici totul pare oarecum firesc! Eroare! Pentru ca legile sanitare să intre în realitatea românească mai sunt necesare cel puţin două elemente: norme de aplicare şi cunoaşterea acestora. Normele de aplicare, boala veche şi grea a legislaţiei româneşti, vor fi moşite probabil mai greu decât legile în sine, existând riscul ca în momentul apariţiei acestora, legea respectivă să cadă în derizoriu. Lăsăm la o parte faptul că de multe ori normele de aplicare sunt atât de stufoase şi complicate, încât aplicarea unei legi, mai ales într-un domeniu ca cel sanitare, care este în permanentă prefacere, să devină o adevărată piedică.
În ceea ce priveşte cunoaşterea pachetului de “legi Nicolăescu”, situaţia este tristă de-a binelea. Spun acest lucru cu toată răspunderea, bazându-mă pe simplul fapt că imediat după ce controversele în chestiune s-au stins în presă, organizatorii sistemului sanitar profitând de obscuritate au aţipit din nou. Dar nu numai ei!
Un sondaj realizat de o Organizaţie nonguvernamentală, într-un judeţ din Ardeal care a cuprins 2000 de subiecţi, medici şi personal tehnic implicat în reformă, concluzionează că mai puţin de 2% dintre cei chestionaţi au putut enunţa, cu dificultate, titlul a cel puţin cinci legi din pachet, iar sub 1% au reuşit cu chiu cu vai, să prezinte în termeni generali conţinutul a cel mult trei legi. Sondajul a fost anonim, iar răspunsurile sincere. Rezultatele sunt terifiante. Ele au fost publicate în paginile unei gazete din vestul ţării.
O să vă întrebaţi, probabil, ca şi mine dealtfel, care au fost cauzele împotrivirii vehemente, de care au dat dovadă largi categorii de personal sanitar privind conţinutul şi aplicabilitatea acestor legi. Cred că principala cauză şi cea mai periculoasă de altfel, este necunoaşterea de către majoritatea celor care lucrează efectiv în sistem, dar mai ales de către cei care decid soarta acestora. Ar fi foarte interesant, instructiv chiar, de aflat câţi dintre salariaţii Ministerului Sănătăţii, Autorităţilor de Sănătate Publică, Caselor de Asigurări, ai autorităţilor guvernamentale şi locale implicaţi în reformă cunosc această ultimă legislaţie în domeniu.
Credeţi că aceste categorii de “pricepuţi” s-ar supune unui test sincer, identic cu cel iniţiat de tinerii ardeleni? Personal mă îndoiesc! Timpul nu este însă pierdut. Sistemul se mişcă. Reforma nu aşteaptă. Manageri de tot felul, destoinici Directori de altădată, au lăsat munca şi au plecat la şcoală să se lumineze. Şcolarizarea ar trebui extinsă şi la alte categorii de personal, procesul de pregătire specifică trebuie să capete un caracter de continuitate. Sunt semen bune, dar palide. Domnilor guvernanţi şi parlamentari, domnilor directori, domnilor colegi, dacă sunteţi cumva prinşi în hora reformei, însuşiţi-vă legile în forma lor actuală şi aplicaţi-le în litera şi spiritul lor. Starea sistemului sanitar este cu adevărat critică, încât să credem că ne mai putem conduce, în acest ultim ceas, după dictonul integral românesc “lasă bre că merge şi aşa”. (Dr. Cornel Enache)
P.S. Cititorii dornici de dialog pot folosi adresa deja cunoscută. Într-un număr viitor, cu sprijinul dumneavoastră, aş dori să analizăm locul şi rolul factorului politic în reforma sanitară.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariu la comentarii (CLXXXII)
(Ioan Rotundu)
Spovedanie cu câştig
Fasole la cuptor
Horoscop
Lucrarea închinată lui Dumnezeu stă neterminată
Primăria este de partea proprietarului din Colonel Tomoroveanu
Piedica lucrărilor la „AT Laurian” vine din partea firmei Ascon
ISU în control la Primăria Botoşani
Se va scumpi măturatul străzilor
Comisii codaşe în aplicarea legii de fond funciar
Subprefectul Şalgău reprezintă judeţul la Târgu Mureş
Numărul aspiranţilor la obţinerea permisului de conducere este în scădere
Ţarcă este neîncrezător în ceea ce priveşte bugetul pentru anul viitor
Bătaia de joc în distribuirea laptelui şi cornul continuă
Cadrele didactice se plâng că birocraţia le îngreunează munca
Judecătorii botoşăneni cântăresc dreptatea cu o altă balanţă
Instruiţi în desfăşurarea proiectului „Acces la educaţie al grupurilor dezavantajate”
Din nou despre înşelătoria la cântar
Instruiţi de experţi europeni
Importuri şi exporturi mai mici
Mijloacele de măsurare din spitale pot pune în pericol viaţa oamenilor
Cifra de afaceri în scădere
Cucoane Ionică, da’ un chichirez tot există!
Anunţuri
Felicitări
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog