Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Important
Pamflet
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6640
De la 07 Ianuarie 2003
122892289

Mircea Geoană: Cota diferenţiată nu aduce pierderi de miliarde economiei, ci câştiguri oamenilor ce susţin economia

  • 16 February 2014, 23:00
Senatorul PSD Mircea Geoana sustine ca o cota diferentiata nu aduce pierderi de miliarde economiei, ci castiguri oamenilor ce sustin economia si ca printr-o mai buna colectare -"obligatie" a celor ce vin in Guvern dupa remaniere- vor fi mai multe resurse pentru "o atat de necesara reducere de taxe".
"Cota diferentiata nu aduce pierderi de miliarde economiei, ci castiguri de miliarde oamenilor care sustin economia . Am auzit zilele acestea diverse voci criticand proiectul Ministerului de Finante de a introduce un impozit diferentiat pe venitul salarial cu deductibilitati fiscale si cote 8%, 12% si 16 %, desi acest lucru este stipulat in programul de guvernare propus de USL si asumat inclusiv de PNL in 2012", arata Mircea Geoana intr-un comunicat citat de Mediafax.
In opinia senatorului PSD, cresterea salariului angajatilor din mediul privat sau de la stat care astazi castiga putin sau foarte putin, prin scaderea taxei pe venit, "este o veste foarte buna pentru familiile afectate de saracie".
"Intr-adevar, este posibil ca efectele de prima runda ale masurii sa determine reducerea veniturilor bugetare. Daca vom colecta mai bine, aceasta problema va disparea complet si rapid. In plus, efectele de runda a doua - determinate de cresterea consumului categoriilor de populatie cu venituri mici - vor fi pozitive prin cresterea consumului de bunuri si servicii produse intern, avand in vedere ca populatia cu venituri mici nu are o inclinatie foarte mare spre bunuri de import.
Mai mult, acest lucru poate determina o crestere a ofertei interne ceea ce, prin generalizarea acestui efect in economie, poate duce la un PIB mai mare, o crestere a numarului de locuri de munca si incasari de taxe si impozite mai mari. Prin urmare, efectul bugetar al scaderii cotei medii va fi compensat de consecintele favorabile mentionate mai sus", sustine el.
Mircea Geoana mai arata in comunicat ca, in octombrie 2012, 67,6% din salariatii din economie aveau un salariu brut de sub 2000 lei, iar 83,8% din angajati au salariul brut sub 3000 lei. "Asta arata ca majoritatea salariatilor din economie ar putea beneficia de o reducere a fiscalitatii in conditiile aplicarii acestei propuneri guvernamentale. Acest fapt este pozitiv deoarece dupa o perioada de ajustare macroeconomica puternica (in ultimii ani, deficitul contului curent al balantei de plati s-a micsorat de mai bine de 10 ori in acest interval, coborand de la 13,4 in 2007 la 1,1% din PIB in 2013), localizata mai ales la nivelul sectorului public (deficitul guvernamental a scazut de la 9% din PIB in 2009 la aproximativ 2,5% in 2013) s-a mutat din nou in anul 2013, la nivelul sectorului privat", adauga el.
Mai mult, subliniaza Geoana, "reducerea presiunii fiscale pe cei mai saraci dintre romani ar fi o masura de echitate sociala, ei fiind cei care au suportat greul austeritatii economice in perioada de criza, cum ar fi reducerea de salarii de 25% in sectorul public, cresterea TVA de la 19% la 25%, impozitul represiv, resimtit puternic de cei cu venituri mici". Aceste masuri au afectat cu precadere categoriile sarace deoarece ele consuma integral venitul si nu pot sa economiseasca, mentioneaza el.
Potrivit lui Geoana, "nu introducerea cotei diferentiate cu praguri mai mici de 16% este periculoasa pentru cuantumul veniturilor de la bugetul de stat, ci pierderea a 2.3 miliarde de euro, ce nu au ajuns la bugetul de stat pentru ca tinta de colectare pe 2013 nu a fost indeplinita".
"Daca acesti bani ar fi fost folositi pentru investitii in 2013, ar fi generat un impact de un plus de 9 miliarde EUR la PIB in perioada 2014-2018, ar fi permis reducerea TVA cu 4 puncte procentuale, de la 24% la 20% si ar fi determinat ca rata somajului sa scada sub 6% in 2016 si la 5% in 2018 (de la un nivel de 7,1% la final de 2013). Ca sa nu mai mentionam faptul ca daca ar fi sa colectam macar cat reuseste sa stranga Fiscul din Bulgaria, bugetul Romaniei ar beneficia de un binevenit surplus de venituri in cuantum de aproximativ 7 miliarde de euro, 4 miliarde numai din TVA", mai spune senatorul PSD. El conchide ca "este obligatia celor care veni in Guvern dupa remaniere sa indrepte lucrurile".
"Daca vom colecta mai bine, vor exista mai multe resurse pentru o atat de necesara reducere de taxe, atat pentru populatie, cat si pentru firme", mentioneaza Geoana.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: …s-a făcut deputat
Horoscopul zilei
Dinamica economiei: Legumicultorul Volentiru
Lumea lu' Rotundu: Podul buclucaş
Ucraina condusa de Viktor Ianukovici şi-a pierdut independenţa faţă de Rusia
Studiu: Ciuma neagră a modificat genomul uman
Presa-n gura lu' Rotundu: Emidiunea din 14.02.2014
O delegaţie PDL din care fac parte Blaga, Macovei, Flutur efectuează o vizită în Germania pentru discuţii cu CDU
Incendiu cu victima la Săveni
Flămânzi: Minciunile primarului Oloeriu ies la iveală ca urzicile primăvara
Flămânzi: Grave probleme în implementarea unui proiectul de mediu
din 1800 metri liniari de gard viu, jumătate a fost cârpittoaletele ecologice în loc să stea în parc, sunt depozitate la Baza Sportivă.
Minciuna stă cu Portariuc la masă dar şi cu deputatul Dolineaschi
Precum Ponta, Portariuc minte dar uită repede minciunile spuse
Portariuc bravează cu fapte răsuflate
CCR a făcut praf Constituţia Antonescu - Ponta
26 de articole şi alineate - neconstţtionale
Anecdota neamţului Klauss
Ioan Rotundu
Botoşani: Unde a dat greş strategia medicului Eugen Prăjinaru
Ioan Rotundu
Loto România: Numerele câştigătoare la tragerea din 16.02.2014
Fiola toxica. Unul dintre înalţii demnitari ai Sănătăţii minte - cine?
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog